hirdetés

Szájüregi baktériumok és colorectalis rák

Fény derült arra a molekuláris mechanizmusra, melynek révén a szájüregben jelen lévő egyik baktérium felgyorsítja a colorectalis rák növekedését.

hirdetés

A vonatkozó vizsgálatok szerint a colorectalis rákban szenvedő betegek egyharmadának szervezetében kimutatható a Fusobacterium nucleatum nevű baktérium, Az már korábban bebizonyosodott, hogy e baktérium jelenlétében a tumor agresszívabb formában jelentkezik ennek mechanizmusa azonban máig nem volt tisztázott.

Az EMBO Reports legfrissebb számában megjelent közlemény rávilágít, hogy a mikroorganizmus miként segíti elő a ráksejtek növekedését, miközben az ép sejtekét nem befolyásolja. A Columbia Egyetem kutatóinak mostani megfigyelései hozzájárulhatnak annak megértéséhez, hogy egyes colorectalis rákok miért progrediálnak gyorsabban, mint mások. A munkacsoport egy olyan fehérjét is azonosított, mely alapja lehet az agresszívabb tumortípusok tesztelésének és akár új, a jelenleginél hatásosabb kezelési módok kifejlesztéséhez is elvezethet.

Az American Cancer Society adatai szerint minden 22. férfinél és minden 24. nőnél alakul ki vastagbél- vagy végbélrák az Egyesült Államokban. 2016-ban körülbelül 1,5 millió olyan személy élt az USA-ban (sokan tumormentesen), akinél korábban colorectalis rákot diagnosztizáltak.

A tumor az esetek egy részében adenomák rákos elfajulásával alakul ki, melynek hátterében időnként genetikai mutációk is kimutathatók. Nem olyan régen derült azonban fény arra, hogy a folyamatban jelentős szerepet játszhat a F. nucleatum nevű baktérium is, mely fogszuvasodás jelenlétekor gyakran kimutatható a szájüregben. Yiping W. Han, a most megjelent közlemény rangidős szerzője korábbi kutatásai során azt is kimutatta, hogy a F. nucleatum által termelt FadA adhezin nevű molekula egy olyan molekuláris eseménysorozatot képes elindítani, melyet a kutatók többféle ráktípusban is észleltek.

A mostani kutatás arra is rávilágított, hogy ez a protein a vastagbélben kizárólag tumoros vastagbélsejtekre hat, az ép sejtekben semmilyen eseményt nem indít be. A vizsgálat elsődleges célja annak tisztázása volt, miért hat másként a F. nucleatum jelenléte az egészséges és tumoros sejtekre. Ehhez dr. Han munkacsoportja először nem tumoros vastagbélsejteket tanulmányoztak sejttenyészetekben. Azt találták, hogy ezek a sejtek nem termelik a ráksejtek növekedését elősegítő Annexin A1 nevű proteint. A további vizsgálatok azt mutatták, hogy e fehérje blokkolása után a F. nucleatum többé már nem volt képes a ráksejtekhez kötődni, így azok már nem növekedtek olyan gyorsan. Az is kiderült továbbá, hogy a mikróba több és több Annexin A1 termelésére serkenti a tumorsejteket, ami aztán még több F. nucleatumot vonz a daganathoz. Egy pozitív visszacsatolási folyamat gyorsítja tehát a rákbetegség progresszióját: minél több Annexin A1-et termelnek a ráksejtek, annál nagyobb számban lesz jelen a F. nucleatum, ami aztán még több protein termelésére készteti a tumorsejteket.

„Feltételezésünk szerint „két csapás” modellről van szó, melyben a genetikai mutáció az első csapás, a F. nucleatum pedig a második csapás” – mondja a vizsgálat vezetője.

Az Annexin A1 és a colorectalis rák progressziója közötti összefüggést nem befolyásolja a beteg neme vagy életkora, illetve a daganat klinikai vagy szövettani stádiuma sem.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.