hirdetés

Széklet mikrobiom transzplantáció alkoholbetegségben

Egy új kutatás szerint alkoholos májcirrhosisban szenvedők leküzdhetetlen alkohol utáni vágya rövid időre csökkenthető széklet mikrobiota transzplantációval.

 

hirdetés

Dr. Jasmohan Bajaj (Virginia Commonwealth University in Richmond) a májbetegségek idei, interneten tartott kongresszusán (ILC, International Liver Congress) elmondta, hogy az alkohol-fogyasztás csökkentése javítja a májcirrhosisban szenvedő és alkoholista betegek pszichoszociális életminőségét. A májcirrhosishoz vezető alkoholfüggőség a világon a leggyakoribb addikció, a betegek gyógyítása meglehetősen reménytelen. Cirrhosisban megváltozik a bél- agy tengely működése, a szervezet számos szerve: az agy, a bél, a hasnyálmirigy, és a máj is károsodik. A szerzők ezért sokat vártak a bél mikrobiom cseréjétől.

A kettős vak, Fázis I vizsgálatban Dr. Bajaj és munkatársai egy virginiai veterán-kórházból kiválasztottak 20, olyan kezelhetetlen alkohol-beteg férfit, akik nem voltak alkalmasak májátültetésre. Egyik betegnél sem járt sikerrel sem a gyógyszeres-, sem a viselkedés terápia, és nem voltak hajlandóak ismételten alávetni magukat ezeknek a kezeléseknek, ezért mindenképp valami mással kellett próbálkozni. Az átlagosan 65 éves résztvevők végstádiumú májbetegségének fokozata (MELD, Model for End-Stage Liver Disease) átlagosan 8,9 volt, és a széklet transzplantációra kiválasztott illetve a placebo csoportba került 10-10 beteg demográfiailag is megegyezett, és a vizsgálat idején mindkét csoportból 1-1 beteg esett ki. A 30 napos vizsgálati időszak alatt a kutatók figyelték az alkohol iránti vágyat, a mikrobiom alakulását és az életminőséget. A 15. napon a transzplantált csoportban szignifikánsan alacsonyabb volt az alkohol utáni vágy, mint a placebo csoportban (30% vs 90%).  A vizsgálat harmincadik napjánál a szérum kreatinin, a szérum IL-6, a lipopoliszaccharid-kötő fehérje értékei alacsonyabbak voltak a transzplantált csoportban, a butirát és az izobutirát szint emelkedett, javultak a kognitív funkciók és az életminőség is. A transzplantáltak csoportjában csökkent a vizelet etil-glucuronid (EtG) szintje, ami az alkohol-bevitel objektív jelzője, míg a placebo csoportban a szint nem változott.

A mikrobiom szignifikánsan változatosabbá vált a transzplantáltak csoportjában, míg a placebo csoportban nem változott. Az Alistipes, az Odoribacter és a Roseburia fajok jelentősen nagyobb mennyiségben fordulta elő a transzplantáltaknál. A vizsgálat 30 napos szakasza során a placebo csoportból 2 férfinak volt szüksége orvosi ellátásra, az egyiknél hiponatrémia állt be, a másiknál pitvarfibrilláció jelentkezett. A szerzők nagyon fontos eredménynek tartják, hogy a transzplantált csoportban nem fordult elő kedvezőtlen esemény.

Dr. Luca Valenti (Milánói Egyetem, Olaszország), a kongresszust szervező European Association the Study of the Liver (EASL) tudományos bizottságának tagja elmondta, hogy az utóbbi években jelentős haladást értük el az emberi genom és a mikrobiom genomja (metagenom) közötti kölcsönhatások megértésében, és ezek az ismeretek megalapozhatják a májbetegségek kezelésének új lehetőségeit. Dr. Jonel Trebicka (University Hospital, Frankfurt), a mikrobiom jelentősége májbetegeknél témájú tudományos ülés elnöke hangsúlyozta, hogy „ma már a májbetegségeket és azok stádiumait a mikrobiom eltérései alapján diagnosztizálhatjuk. A cirrhosis és a microbiom egyik legismertebb szakértőjének, Dr. Bajajnak és munkatársainak vizsgálatából és más hasonló vizsgálatokból egyértelműen kiderül, hogy a mikrobiom önmaga is képes befolyásolni a májbetegségeket.”

Dr. Bajaj és munkacsoportja  az elmúlt évben már azt is igazolták, hogy a széklet mikrobiom transzplantáció csökkenti a recidiváló hepatikus encephalopathia gyakoriságát. A most ismertetett vizsgálatukban pedig azt mutatták ki, hogy a mikrobiomnak szerepe van az alkohol iránti vágyakozásban, transzplantációjával pedig csökkenthető az alkohol iránti vágy. A bélen keresztül hatunk az agyra.

Források:

Hein I. Fecal transplant shows promise in reducing alcohol craving. Medscape Medical News > Conference News > ILC 2020. August 28, 2020.

Digital International Liver Congress (ILC) 2020: Abstract AS096. Presented August 27, 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.