hirdetés

Személyre szabott kezelés CLL-ben

Az ibrutinibet kiméra antigén receptort hordozó T-sejtekkel kombinálva komplett remisszió érhető el magas rizikójú CLL-es betegeknél.

hirdetés

Az Amerikai Onkológiai Társaság éves ülésén került bemutatásra az a vizsgálat, mely sikeresen kombinálta az ibrutinibet „idomított T-sejtekkel”. Az interdiszciplináris kutatásban immunológusok, patológusok, onkológusok és a laboratóriumi medicina szakemberi vonultak fel. A kutatócsoport 10 olyan CLL-es beteget mutatott be, akik már legalább fél éve szedték az ibrutinibet, azonban nem értek el teljes remissziót. Beválasztásukat követően ún. „idomított” T-sejteket vittek szervezetükbe parenterálisan. A követés során 1 beteg részlegesen reagált. 9 betegnél tapasztaltak teljes választ. 8-nál a megismételt csontvelő biopszia nem mutatott az alapbetegségre utaló jelet már a 3. hónapban sem. A remisszió mind a 9 betegnél fennállt 6 hónap után is, ezt követően 0,5-9 hónapig maradt fenn.

Az ibrutinib egy szájon át szedhető tirozin-kináz gátló. A betegek jól tolerálják, javítja a túlélést még a nagy kockázatú betegcsoportban is, azonban nem kuratív szer, élethosszig kell szedni. Önmagában nagyon ritkán indukál komplett remissziót. Újabb kutatási eredmények szerint a T-sejtek funkcióját potencírozza. A szerzők szerint a szólóban alkalmazott ibrutinib kezelés alatt kell T-sejteket gyűjteni a betegtől, mert ekkor van a legnagyobb esély arra, hogy azok a későbbiekben potens gyilkosok lesznek, amiről egy 2016-ban lebonyolított vizsgálat is tanúskodik. A Blood-ban megjelent írás azt taglalja, hogy a hosszútávú ibrutinib kezelés serkenti a T-sejtek működését, diszfunkciójukat visszafordítja. Az elmélet, mi szerint a T-sejtes kezelés kombinálása az ibrutinibbel hasznos lehet, innen származik. Egerek esetén a kombinációs kezelés be is indította a T-sejtek proliferációját.

A kiméra antigén receptort hordozó T-sejtek (CAR T-sejtek) önmagukban is képesek akár komlpett remissziót is kiváltani, de nem minden beteg reagál a kezelésre. Egy 2015-ös kutatás adatai szerint a CAR-T kezelés önmagában a CLL-es betegek 57%-ánál hoz változást, a komplett remissziós ráta 29%-os. A kombináció ötletét ez a vizsgálat is alátámasztja. Az ismertetett munkában egy CTL119 nevű CAR T-sejttel dolgoztak. A kiméra antigént géntranszfer segítségével viszik fel a sejtek felszínére, mondhatni „beidomítják” a sejteket, hogy a tumort vegyék célba és azt eliminálják. A CAR sejtek a CD19-es antigént hordozó B-sejteket veszik célba. A módszer lényege, hogy a betegtől gyűjtött T-sejtek módosítását követően visszaadják azokat a szervezetbe, ahol az elmélet szerint a daganatos sejteket megtámadják.

A vizsgálatba bekerült 10 beteg legalább fél évig kapott szóló ibrutinib kezelést. Egyiküknél sem volt komplett remisszió. Minden beteg a nagy kockázatú csoportba tartozott, mivel tp53 vagy ATM mutációt hordozott. 2 betegnél ezen felül BTK C481S klónt is tetten értek, ami szintén rossz prognosztikai marker. A kezelés során 3 egymást követő napon adták be a CAR T-sejtes infúziókat. Az infúziót követően mindenkinél jelentkezett néhány napon belül egy enyhe citokin reakció. A citokin reakció vagy citokin felszabadulási szindróma (CRS) során influenza szerű tünetek, magas láz, hányinger, izomfájdalom jelentkezhet. Súlyos esetben akár keringési-légzési elégtelenség is felléphet. A vizsgálatban résztvevők között mindenki enyhe reakciót élt át, tocilizumabot – az IL-6-ot fogó antitestet, nem kellett adni. A későbbiekben egy betegnél tumor lízis szindróma alakult ki, melyből sikeresen felépült. Eredményeiket fentebb részleteztük.

A kezelés tartósságáról még nem gyűlt kellő adat, az előzetes eredmények azonban bíztatók. A szerzők célja, hogy a módszert az első vonalban is kipróbálják. Elméletük szerint ebben az esetben kisebb lenne a krónikus, fenntartó kezelésre való igény.

„A kombinált kezelés egy igen ütőképes módszer limitált toxicitással. Remélhetőleg rávilágít arra, hogy a személyre szabott kezelés reális opció CLL-ben is.” – nyilatkozta a vizsgálatot vezető dr. Gill. 

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.