hirdetés

Szteroid injekció térdízületi arthrosisban

A térd osteoarthritis fájdalmának enyhítésére általánosan használt kortikoszteroid injekciók a betegség progressziójával járnak.

hirdetés

A térdízületi gyulladás krónikus, degeneratív és progresszív állapot, becslések szerint az Egyesült Államokban, ahol az osteoarthritis érintettjeinek száma eléri a 32 milliót, évente 800 000 új megbetegedést okoz. A térd osteoarthritisben szenvedő betegek több mint 10%-a nem invazív kezelést kér fájdalomcsillapítás céljából, kortikoszteroid vagy hialuronsav injekció formájában.

A Radiological Society of North America (RSNA) idei kongresszusán két előadás is foglalkozott a témával. Mindkét tanulmányban az Osteoarthritis Initiative-ból választottak kohorszokat. Ez a többközpontú, longitudinális, megfigyeléses vizsgálat közel 5000, térdízületi osteoarthritisben szenvedő részvételével közel 14 éve zajlik.

Az első vizsgálatban a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem kutatói 210 Osteoarthritis Initiative résztvevőt vontak be, akik közül 70-en kaptak intraartikuláris injekciót (44-en kortikoszteroidot, 26-an pedig hialuronsavat), és egy 140 fős kontrollcsoportot, akik nem kaptak injekciót a megfigyelés két éve alatt. A kezelt és a kontrollcsoportokat életkor, nem, testtömeg-index, fájdalom és fizikai aktivitás pontszámai, valamint a betegség súlyossága szerint illesztették.

Minden betegről készült MRI felvétel az injekció beadásakor, valamint két évvel előtte és utána. Az MRI-felvételeket a teljes szerv mágneses rezonancia képalkotási pontszámával (WORMS) értékelték, amely a térd osteoarthritis osztályozási rendszere, amely a meniszkuszra, a csontvelő-léziókra, a porcokra, az ízületi effúzióra és az ínszalagokra összpontosít. A kutatók az osteoarthritis progresszióját a kiindulási felvételek és a kétéves követési vizsgálatok képalkotási pontszámainak összehasonlításával ítélték meg. A statisztikai elemzés kimutatta, hogy a kortikoszteroid térd injekciók szignifikánsan összefüggenek a térd osteoarthritisének általános progressziójával, különösen az oldalsó meniszkuszban, az oldalsó porcban és a mediális porcban. A hialuronsav térd injekciók nem mutattak szignifikáns összefüggést a térd osteoarthritisének progressziójával. A kontrollcsoporthoz képest a hialuron injekciót kapó csoportban az osteoarthritis csökkent progresszióját mutatták ki, különösen a csontvelői elváltozásokban.

„Bár a kortikoszteroid, mind a hialuronsav injekciók egyaránt enyhítik a tüneti fájdalmat térdízületi osteoarthritisben, a fenti eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a kortikoszteroidok a térd osteoarthritis jelentős progressziójával járnak együtt az injekció beadása után két évvel, ezért óvatosan kell azokat alkalmazni" mondta Upadhyay Bharadwaj, az előadó. "A hialuronsav viszont lelassíthatja a térd osteoarthritis progresszióját és enyhítheti a hosszú távú hatásokat, miközben szintén tüneti enyhülést kínál."

A második vizsgálatban a Rosalind Franklin Orvosi és Tudományegyetem Chicagói Orvostudományi Karának kutatói eset-kontroll vizsgálatot végeztek, amelyben összehasonlították az osteoarthritis radiológiai progresszióját olyan betegeknél, akik kortikoszteroid és hialuronsav injekciót kaptak.

Azad Darbandi és munkatársai 150, hasonló kiindulási jellemzőkkel rendelkező betegből álló csoportot választott ki az Osteoarthritis Initiative adatbázisból; 50 olyan beteget, akik kortikoszteroid injekciót kaptak, 50 olyat, akik hialuronsav injekciót kaptak, és 50 kontroll beteget, akik nem kaptak injekciót 36 hónapon keresztül. A csoportokat nem, testtömeg-index és röntgenlelet alapján illesztették. A betegek térdéről röntgenfelvétel készült a kiinduláskor és két évvel később. A kutatók elemezték a röntgenképeken az ízületi rés szűkülését, a csontsarkantyúk képződését és a térdporc körüli csont megvastagodását.

A hialuronsav injekciót kapó vagy injekcióval egyáltalán nem kezelt betegekhez képest a kortikoszteroid injekcióban részesült betegeknél szignifikánsan nagyobb volt az osteoarthritis progressziója, így a a betegség egyik jellemzőjének, a mediális ízületi rés beszűkülésének mértéke is.

A viszgálók következtetése szerint "Az eredmények azt sugallják, hogy a hialuronsav injekciókat tovább kell vizsgálni a térd osteoarthritis tüneteinek kezelésére, és hogy a szteroid injekciókat óvatosabban kell alkalmazni."

Forrás és további információ: www.rsna.org/annual-meeting

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.