hirdetés

Szteroidszedés és a colitis ulcerosa kiújulása

Egy dél-koreai centrumban végzett retrospektív analízis szerint a szövettanilag aktív colitis ulcerosa-ban szenvedő betegekben a szteroidok szedése fokozhatja a klinikai kiújulás kockázatát.

hirdetés

A colitis ulcerosa (UC) modern célzott kezelése során az eredményeket a kezelőorvos és maga a beteg is értékeli, az endoszkópiás remisszió fokozatával együtt (ennek értékelése a Mayo endoszkópiás pontozás, MES szerint történik. Korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a MES 1 esetén magas a kiújulás kockázata, ezért a 2021-ben kiadott STRIDE-II (Selecting Therapeutic Targets in Inflammatory Bowel Disease) guideline csak a MES 0-s helyzet elérése esetén beszél endoszkópos gyógyulásról.

Mivel a MES értékelés némileg szubjektív, és a MES 1-es betegeknek csak igen kevés tünetük marad, vagy teljesen tünetmentesek a MES 0 állapot elérése érdekében tett erőfeszítések sokszor túlkezelésnek tűnhetnek. Ennek tisztázása érdekében Dr. Gyeol Seong és munkatársai Dél-Koreában végezték el az Inflammatory Bowel Disease c. lapban 2022. áprilisában online megjelent retrospektív elemzést.

Dr. Seong és munkatársai retrospektív tanulmányukban 492 beteg adatait értékelték ki. A betegek medián életkora 48 év, 51,6%-uk volt a férfi, a betegség medián tartama 78 hónap volt. Középértékben 549 nap követés után a betegek 18,7%-ánál (92 beteg) keletkezett kiújulás, melyet a következő tényezők alapján határoztak meg: „a gyógyszerelés megváltoztatásának, vagy kiterjesztésének szükségessége, az UC fokozódása miatti kórházi felvétel, ill. teljes colectomia szükségessége.” Ezen betegek 39,4%-a kapott szteroidokat, 51,4%-uknál endoszkópiásan MES 0 érték állt fenn, 70,5%-uknál a Geboes score 3,1 értéke alatti szövettani javulás volt megfigyelhető. A klinikai kiújulás gyakoribb volt a 3,1 fölötti Geboes score-os betegeknél és a szteroidokat használóknál a 3,1 alatti Geboes score-os betegekkel és a szteroidokat nem használókkal való összehasonlításban (P=0,001). Többváltozós analízissel kimutatták, hogy a szöveti aktivitás önmagában nem elégséges a kiújulás megjóslására. A MES 1-es betegek között az előzetes szteroid szedés emelkedett kiújulási kockázatra utalt (igazított HR: 2,102, P=0,006). A szövettanilag javult és szteroidokat nem használó betegek 1 éves és 2 éves kiújulási aránya 4,1% és 10,6% volt, míg a szövetileg aktív és szterodiokat használó betegeknél 23,9% és 39,4%.

Dr. Miguel Regueiro (Cleveland Clinic, a Digestive Disease and Surgery Institute vezetője) a tanulmányhoz írt kommentárjában felvetette, hogy: „ha a beteg endoszkóposan remisszióban van, és klinikailag is jól érzi magát, mennyire érdekes az, hogy szövetileg normális nyálkahártyája legyen?” A szövettani eredményeket azonban érdemes felhasználni a döntéshozatalban. Amikor a beteg endoszkópiásan remisszióban van, de szövetileg aktivitást mutat, meg kell fontolni az eddigi kezelés folytatását, vagy egy másik kezelésre való váltást, viszont egyedül a szöveti aktivitás alapján nem javasolja a kezelésváltást. A betegek egy hatásos kezelésnek köszönhetően gyakran drámaian javulnak. Felmerül a kérdés: egy következő gyógyszer javítani fog a beteg jelenlegi helyzetén? Nem merítjük -e ki túlzottan gyorsan merítjük a lehetőségeinket? Egyiket a másik után használjuk, de néha optimalizálni kellene a váltásokat.

Egy új retrospektív analízis szerint szöveti aktivitást mutató UC-ben növekedik a dysplasia kockázata (Shaffer). Emiatt az UC-ben szenvedő betegeknél évekig sorozatosan kolonoszkópiákat kell végezni még akkor is, ha a betegek klinikailag jól vannak, de biopsziával gyulladást lehet kimutatni. Az ilyen betegeknél a széklet calprotectin mérését javasolt 3-6 havonként elvégezni vastagbél gyulladásának ellenőrzésére: a calprotectin érték emelkedése arra utalhat, hogy a beteg kihagyta a gyógyszereit, vagy más problémája, pl. légzőszervi fertőzése van. Ha viszont pontosan, folyamatosan szedte a gyógyszerét, más terápiára kell váltani, vagy előző kezelés adagját meg kell emelni, és egy újabb endoszkópiát kell végezni.

Az analízis értékét korlátozza, hogy egyetlen központban, Dél-Koreában történt, ezért jogos a kérdés, hogy: „ugyanezeket az eredményeket kapnánk más országokban, más betegpopuláción is?”

Forrás:

King J. Steroid use may increase relapse risk in some patients with ulcerative colitis. Medscape Medical News. May 27, 2022.

Gyeol Seong, Joo Hye Song, Ji Eun Kim, et al. Histologic activity and steroid use history are risk factors of clinical relapse in ulcerative colitis with Mayo endoscopic subscore of 0 or 1. Inflamm Bowel Dis. 2022 Apr 9;izac075. doi: 10.1093/ibd/izac075. Online ahead of print.

Shaffer SR, Erondu AI, Traboulsi C, et al. Achieving histologic nornalization in ulcerative colitis is associated with a reduced risk of subsequent dysplasia. Inflamm Bowel Dis. 2022 Mar 30;28(4):553-559

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.