hirdetés

Tehéntejfogyasztás és testmagasság

Egy több mint 5000 gyermeket felölelő felmérés szerint a nem tehéntejet, hanem más típusú tejet fogyasztó kisgyermekek alacsonyabbak lesznek. 

hirdetés

A vizsgálatot vezető dr. Jonathon Maguire (St. Michael’s Hospital, Kanada) és munkatársai a The American Journal of Clinical Nutrition című lapban hozták nyilvánosságra tapasztalataikat.

A National Institutes of Health (NIH) ajánlásában az szerepel, hogy az 1 évesnél fiatalabb gyermekek ne kapjanak tehéntejet, mert abban nem található meg számos, a csecsemők fejlődéséhez elengedhetetlen összetevő. Ezen túlmenően a tehéntejben lévő fehérjét és zsírt a csecsemők szervezete csak nehezen tudja megemészteni.

Egyéves kor felett ugyanakkor a tehéntej fogyasztását előnyösnek tekintik az agy és a csontrendszer fejlődése szempontjából, éppen zsír-, fehérje és kalciumtartalma miatt. A korábbi vizsgálatok ugyancsak magasabb termettel hozták összefüggésbe a tehéntej fogyasztását. A most nyilvánosságra hozott vizsgált ismét megerősíti ezt az összefüggést, mivel azt találták, hogy a nem tehéntejjel táplált csecsemők végleges testmagassága alacsonyabb.

Dr. Maguire munkacsoportja a Canadian Applied Research for Kids kohorszba tartozó 5034 (24 és 72 hónapos) gyermek adatainak elemzésével vonták le következtetéseiket. A szerzők minden résztvevőnél megvizsgálták a napi tehéntejfogyasztás mellett azt is, hogy a gyermekek milyen mennyiségben kaptak „alternatív” tejféleségeket, például mandulatejet vagy szójatejet.

Azt találták, hogy a gyermekek 92 százaléka fogyasztott napi rendszerességgel tehéntejet, míg 13 százalékuk valamilyen más tejfajtát. A tehéntejet fogyasztókkal összehasonlítva, az utóbbi csoport tagjai nagyobb arányban voltak elmaradva az életkoruknak megfelelő átlagos testmagasságtól: minden 250 milliliternyi „alternatív” tejfogyasztás 0,4 centiméternyi mínuszt jelentett a testmagasságban. Ezzel szemben ugyanennyi tehéntej fogyasztása 0,2 centiméternyit tesz hozzá a testmagassághoz. A szerzők 1,5 centiméternyi különbséget tapasztaltak a testmagasságot tekintve attól függően, hogy egy 3 éves gyermek napi három alkalommal tehéntejet vagy nem tehéntejet fogyasztott. Ugyancsak az átlagosnál alacsonyabbnak találták a testmagasságot azok körében is, akik tehéntejet és nem tehéntejet egyaránt kaptak, ami azt jelzi, hogy a tehéntej önmagában nem képes ellensúlyozni a más tejféleségeknek a testmagasságra gyakorolt negatív hatását.

A vizsgálatnak nem volt célkitűzése a nem tehéntej fogyasztása és az alacsonyabb testmagasság közötti kapcsolat mechanizmusának feltárása, ugyanakkor a szerzők feltételezik, hogy a különbségek mögött az egyéb tejfajták alacsonyabb fehérjetartalma húzódhat meg. Dr. Maguire konkrét adatokat is idéz: például két csésze tehéntej körülbelül 160 gramm fehérjét tartalmaz, mely egy 3 éves gyermek számára javasolt napi szükségletet teljes egészében fedezi. Ezzel szemben két csésze mandulatejben mindössze 4 gramm fehérje található.

„Az Egyesült Államokban és Kanadában törvények írják elő a tehéntej tápértékét, miközben az egyéb tejféleségekre vonatkozóan nincsenek ilyen követelmények – magyarázza dr. Maguire. − Jogi szabályozás híján e tejtípusok tápanyagtartalma széles határok között változhat, különösen ami a fehérje- és zsírtartalmat illeti.”

Tekintettel arra, hogy az allergiás betegségek gyakoribb előfordulása miatt egyre több gyermeket táplálnak „alternatív” tejekkel, a szerzők annak fontosságát hangsúlyozzák, hogy ne csak a tehéntej tápértékére vonatkozóan legyenek törvényi előírások. „Ha egy terméket a tehéntej alternatívájaként hoznak forgalomba és reklámoznak, akkor én fogyasztóként és szülőként is tudni akarom, hogy az a gyermekek fejlődése szempontjából is valóban egyenértékű a tehéntejjel” – vélekedik dr. Maguire.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.