hirdetés

Terhességben ne adjunk pregabalint!

A fájdalom és szorongás csökkentésére alkalmas pregabalin terhesség alatti alkalmazása fokozhatja a jelentősebb veleszületett defektusok kockázatát az utódokban – állapítják meg a Neurology című lapban megjelent egyik közlemény szerzői.

hirdetés

A pregabalin a fájdalom – elsősorban az idegi fájdalom és a fibromyalgia − csökkentésére, továbbá az epilepszia, a szorongás és más pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmazott szer. Bár a gyógyszer hatásmechanizmusa nem pontosan tisztázott, feltehetőleg az agyi idegsejtek receptoraihoz kötődve gátolja a fájdalomszignálokat.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálat szerzői – köztük dr. Ursula Winterfeld (Swiss Teratogen Information Service és Lausanne University Hospital, Svájc) – abból a tényből indultak ki, hogy az állatkísérletes adatok szerint a terhesség alatti pregabalin fokozza a veleszületett defektusok előfordulásának kockázatát. Humán vonatkozásban azonban csak korlátozottan rendelkezünk hasonló adatokkal.

E kérdés tisztázására Winterfeld és munkatársai 7 országból (Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Finnország. Svájc, Hollandia és Törökország) 820 nő adatait elemezték.

Közülük 164 nőbeteg részesült pregabalin adásában a terhessége alatt, míg a fennmaradó 656 személy sem pregabalint, sem egyéb antipileptikumot nem szedett a terhessége idején. A pregabalin terhesség alatti alkalmazására 115 esetben neuropátiás fájdalom, 39 esetben pszichiátriai betegség (pl. szorongás, depresszió, bipoláris zavar), 5 esetben epilepszia, 1 esetben nyugtalan láb szindróma miatt került sor. A pregabalinkezelés az esetek 77 százalékában a terhesség előtt kezdődött, és a szer adását átlagosan a 6. terhességi héten függesztették fel. A pregabalint használó nőbetegek összességében 13 százaléka a pregabalinon kívül más görcsellenes szert is szedett.

A pregabalinnal kezelt csoportban 116 terhesség fordult elő, míg a gyógyszert nem szedő csoportban 580 terhesség.

A terhesség alatt pregabalinnal kezelt csoportban 7 esetben (6 százalék) észlelték veleszületett defektus előfordulását, míg a kontrollcsoportban 12 esetben (2 százalék) fordult elő hasonló.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy az első trimeszterben pregabalint szedő nőbetegek utódai körében körülbelül háromszor akkora eséllyel jelentkezik nagyobb veleszületett rendellenesség, mint azoknál, akik nem részesültek ilyen kezelésben.

Leggyakoribbak a szívfejlődési defektusok és a központi idegrendszer, illetve más szervek strukturális anomáliái voltak. A központi idegrendszer fejlődési zavarai terhesség alatti pregabalinhasználat mellett hatszor gyakoribbak voltak, mint a gyógyszert nem szedők csoportjában.

Winterfeld megjegyzi, hogy a szerzők nem tudtak egyértelmű következtetéseket megfogalmazni a terhesség alatti pregabalinhatás és a veleszületett defektusok között, melynek oka elsősorban a vizsgálat kis esetszáma mellett az volt, hogy a résztvevők nagy hányada másfajta gyógyszert is szedett. A mostani tapasztalatok mindenesetre óvatosságra intenek a pregabalin terhesség alatti alkalmazásával kapcsolatban.

„Pregabalint csak úgy szabad rendelni fogamzóképes nőbetegek számára, ha előzetesen megbizonyosodunk arról, hogy a várható előnyök meghaladják a kockázatokat, illetve tájékoztattuk a beteget a hatásos fogamzásgátlók szükségességéről. Amennyiben egy beteget a terhessége alatt pregabalinnal kezelünk, akkor különös gondot kell fordítani a magzati állapot szoros nyomonkövetésére” – hangsúlyozzák a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.