hirdetés

Új, kevésbé toxikus gyógyszercélpont kolorektális rákban

A londoni Francis Crick Intézet a kolorektális rák új terápiás lehetőségének kifejlesztése során olyan ígéretes új gyógyszercélpontot azonosítottak, amely a jelenleg rendelkezésre álló szereknél kevésbé toxikus kezelést ígér.

hirdetés

Az American Cancer Society (ACS) előrejelzése szerint az Egyesült Államokban a kolorektális rák érintettjeinek 2017-re várható száma 135430 fő. Eszerint minden 21. férfi és minden 23. nő számíthat arra, hogy a betegség áldozatává válik.

A kolorektális rák jelenlegi kezelési módszerei lehetnek lokálisak (pl. műtét, sugárterápia és abláció) és szisztémásak (pl. kemoterápia, immunterápia és a célzott kezelések bizonyos formái). A kolorektális rák kezelésének jelenlegi módszerei főként általánosak, a jövő azonban a személyre szabott terápiát lehetővé célzott terápiáké.

A Cell Report című lapban most közzétett vizsgálatban Vivian Li és munkatársai egy olyan proteint azonosítottak, mely ígéretes célpont lehet a kolorektális rák kezelésében. A szerzők szerint kolorektális rákban mutálódik az úgynevezett APC gén. Normális körülmények között az APC gén felelős az APC protein kódolásáért, mely tumorszuppresszorként működik. Az ép APC gén hathatósan akadályozza a tumor tovaterjedését. A gén mutációja azonban számos betegséggel társul, köztük kolorektális rákkal is. Mutáció jelenlétében 10-20 százalékkal emelkedik annak esélye, hogy a vastagbél valamelyik szakaszáról rosszindulatú daganat indul ki.

Úgy tűnik, hogy az APC gén mutációja jelenlétében egyes jelutak túlműködnek, és ezek közé tartozik a Wnt út, mely kulcsszerepet játszik a felnőtt szövetek homeosztázisának fenntartásában – azaz a szöveteken belüli sejtproliferáció és sejthalál közötti megfelelő egyensúly fenntartásában.

A fentiek ismeretében belátható, hogy a Wnt utat megcélzó terápiás beavatkozások legtöbbje a szervezet több szerve és szövete szempontjából toxikus hatású. „A Wnt útra ható gyógyszerek elkerülhetetlenül toxikus hatást fejtenek ki a Wnt-dependens normális szövetek fejlődésére, például a bélrendszerben, ami korlátozza a tumorellenes hatásosságot” – írják a szerzők.

A CRISPR genomszerkesztő eszköz segítségével azonban a kutatók több ponton is eliminálták az APC gént és olyan génvariánsokat találtak, melyek patológiás szinten aktiválták a Wnt-t. Az azonosított génvariánsok az USP7 nevű proteint kódolták. A génszerkesztés és a gyógyszerek segítségével a kutatók képesek voltak elérni e protein deplécióját. Ennek révén csökkent aWnt szignál a ráksejtekben, ami kísérleti egereknél késleltette a tumor növekedését. Fontos eredmény volt, hogy a beavatkozással kizárólag a tumorsejtekben vették célba a Wnt jelutat, miközben az egészséges sejtek szignálfolyamatait nem befolyásolták.

„Az USP7 Wnt-aktiváló szerepe az APC mutációkra specifikus, ennél fogva tumorspecifikus terápiás célpontként használható a kolorektális rákok többségében – emelik ki a szerzők. − Hosszú idő óta igény lenne hatásosabb és kevésbé toxikus gyógyszerek kifejlesztésére a kolorektális rák kezelésében. Az általunk most azonosított gyógyszercélpont jobb kezelési módszerek alapját teremtheti meg a jövőben.

A következő kutatás célja annak megválaszolása lesz, hogy az USP7 proteint kódoló gén deletálása egy az egyben megakadályozhatja-e a kolorektális rák kialakulását kísérleti egereknél.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.