hirdetés

Új biológiai vizsgálati szer a hideg agglutinin betegség kezelésére

A Sanofi bejelentette, hogy az FDA 2020 novemberében forgalmazási engedélyt adhat ki hideg agglutinin betegség kezelésére szolgáló új biológiai készítményére (szutimlimab).

hirdetés

A Sanofi május 14-i közleménye szerint a klinikai vizsgálatok biztató eredményei alapján az FDA értékelésre befogadta szutimlimab hatóanyagú biológiai készítményét, mely felnőtt betegek hideg agglutinin betegségének (CAD, cold agglutinin disease) kezelésére javallott. Mivel a hatóság elsőbbségi felülvizsgálati eljárás (priority review) keretében fogja értékelni a szert, így a normál engedélyezési eljárásnál szokásos 10 hónap helyett 6 hónapon belül kell döntést hoznia, ezért a forgalmazási engedély kiadásának várható időpontját (PDUFA date) 2020 november 13-ra tűzte ki. A szutimlimab az Egyesült Államokban már megkapta az áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítést, valamint az Európai Unió, az USA és Japán gyógyszerfelügyeleti hatóságai is ritka betegségek gyógyszere (orphan drug) minősítéssel látták el.

 A vizsgálati hatóanyagról (szutimlimab)

A szutimlimab (BIVV009) biológiai hatóanyag a Sanofi leányvállalatának, a Bioverativ Inc-nek a fejlesztése, egy monoklonális antitest, amely nem a CAD tüneteit, hanem a kiváltó okát kezeli. Szelektíven megköti és gátolja a klasszikus komplement útvonal alkotóelemeként funkcionáló C1 upstream fehérjét, ezzel blokkolja a vörösvértestek líziséhez vezető biokémiai útvonalat, így megakadályozza a hemolitikus anémia kialakulását. A szutimlimab előnye, hogy a komplementrendszer másik két ágát, a lektin-indukált és az alternatív útvonalat nem befolyásolja, így nem inaktiválja teljes mértékben a komplement útvonalat, amely fontos szerepet tölt be az immunrendszerben a fertőzések elleni küzdelemben és a véralvadás során.

A Bioverativ eredetileg a Biogen hematológiai kutatásokkal foglalkozó spin-off cége volt, önállósodását követően 2017-ben 825 millió dollárért felvásárolta a True North Therapeutics vállalatot, melynek ígéretes, fejlesztés alatt álló szere egy TNT009 nevű szer volt – azaz a szutimlimab. A Sanofi 2018 januárjában 11,6 milliárd dolláros üzlet keretében hajtotta végre a Bioverativ akvizícióját.

 Klinikai vizsgálatok

Az FDA a vizsgálati készítményre az új biológiai gyógyszerjelölt (BLA, Biologics License Application) minősítést a fázis III CARDINAL klinikai vizsgálat (NCT03347396) klinikai vizsgálat eredményei alapján adta meg. A nyílt elrendezésű, multicentrikus, pivotális vizsgálat célja a szutimlimab hatásosságának és biztonságosságának értékelése volt olyan primer hideg agglutinin betegségben szenvedő felnőtt betegeknél, akik korábban vértranszfúzióban részesültek. Az elsődleges társvégpontok a kezelésre választ mutató betege aránya (a 26. hétig), valamint a kezeléssel összefüggő mellékhatásokat és súlyos mellékhatásokat mutató betegek aránya volt (a kezelés megkezdésétől számított 1 éven belüli időszakban). A hat másodlagos végpont között többek között a hemoglobin és a bilirubin szintjének változása, valamint a szükséges transzfúziók számának változása szerepelt. Az eredmények szerint a hatóanyag teljesítette az előírt hatásossági végpontokat (hemoglobin- és bilirubinszint változása illetve a 23. héten mért normalizálódása [≥12 g/dl]), illetve a kezelés 5-26. hete között nem volt szükség vértranszfúzióra.

A Sanofi a 2017 novemberében indított, folyamatban lévő fázis III. CADENZA vizsgálatban értékeli a szutimlimab alkalmazását olyan primer CAD-ban szenvedő betegeken, akiknél nem volt szükség vértranszfúzióra.

 A hideg agglutinin betegségről (CAD)

Az autoimmun hemolitikus anémiák közé tartozó hideg agglutinin betegség (CAD, cold agglutinin disease, cold antibody disease) során a vörösvértestek felszínén található I-antigén ellen IgM típusú antitestek alakulnak ki, melyek csak alacsony hőmérsékleten lépnek reakcióba a célsejtekkel. Normális esetben az emberi testben nem fordul elő alacsony hőmérséklet, de pl. hidegben, télen, alacsony hőmérsékleten a végtagok, arc, orr, fül területén kialakulhat az antitest és antigén kötődése, ami a vörösvértestek szétesését okozza. Ez a hemolízis fájdalmas lehet, és az érintett terület elszíneződését, vérzését eredményezheti. A betegségnek primer (akut) és szekunder (krónikus) formája ismert, általában 40-60 éves kor között fordul elő, súlyossága az életet veszélyeztető állapottal járótól a tüneteket alig okozó formáig terjedhet. Becslések szerint a CAD az Egyesült Államokban mintegy 5000 embert érint, tehát egy viszonylag ritka betegségről van szó.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Grants Priority Review of Sutimlimab, Potential First Approved Treatment of Hemolysis in Adult Patients with Cold Agglutinin Disease

Pivotal Data from Phase 3 Study of Sutimlimab in Cold Agglutinin Disease to be Presented at ASH 2019 Late-Breaking Session

A Study to Assess the Efficacy and Safety of BIVV009 (Sutimlimab) in Participants With Primary Cold Agglutinin Disease Who Have a Recent History of Blood Transfusion (Cardinal Study)

A Study to Assess the Efficacy and Safety of BIVV009 (Sutimlimab) in Participants With Primary Cold Agglutinin Disease Without A Recent History of Blood Transfusion (Cadenza Study)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.