hirdetés

Új gyógyszer klinikai vizsgálata agytumorokban

Az agytumorok kezelésére igen kevés szer áll rendelkezésünkre és azok többsége nem képes átjutni a vér-agy gáton, azért is jelentős minden olyan új szer, amely ezt képes megtenni.

hirdetés

Egy nemrégiben végzett fázis 1b vizsgálat célja annak meghatározása volt, hogy a PAC-1 jelű új vegyület biztonságosan alkalmazható-e glioblastoma multiformában, illetve biztonságosan kombinálható-e a betegség kezelésére jelenleg rendelkezésre álló kemoterápiás szerekkel.

A vizsgálatba olyan betegeket vontak be, akiknek daganata az első vonalbeli kezelés mellett progrediált. A jelenlegi vizsgálat egy olyan, jelenleg is folyó fázis I vizsgálat kiterjesztett periódusa, melyben az önmagában alkalmazott PAC-1-et tesztelik különböző késői stádiumú rosszindulatú daganatokban. A vizsgálatot vezető dr. Paul Hergenrother, az Illinois Egyetem professzora már több mint egy évtizeddel ezelőtt felismerte a PAC-1 tumorellenes hatásait

A PAC-1 egyedülálló abból a szempontból, hogy képes keresztüljutni a vér-agy gáton, mely egyébként a daganatellenes szerek többsége számára akadályt jelent. A szer a prokaszpáz-3-at célozza meg, egy olyan enzimet, mely számos tumortípusban fokozott mennyiségben expresszálódik. A humán és rágcsáló sejtvonalakon végzett vizsgálatok ígéretes eredményekkel zárultak, és a kutatók kutyákon is tesztelték a PAC-1-et többféle, természetes úton spontán kialakult tumor esetében.

A daganatok többségében emelkedett a prokaszpáz-3 szintje. Amikor „bekapcsol”, a prokaszpáz-3 elpusztítja a sejteket, az ép sejtek képesek kiküszöbölni ezt sejtpusztító hatást.

A PAC-1 helyreállítja a prokaszpáz-3 aktivitását, és mivel ez az enzim nagyobb mennyiségben van jelen a tumorsejtekben, a PAC-1-et ezeket a sejteket veszi célba, míg a nem tumoros sejteket érintetlenül hagyja.

A PAC-1 hatásait korábban már tesztelték kisállatok spontán kialakult daganataiban, többek között osteosarcomában, lymphomában és legutóbb gliomában is. Egy 2016-os vizsgálatban azt találták, hogy adoxorubicinnal együtt adott PAC-1 hatására kutyák lymphomájában 4 állat közül 4-nél, osteosarcomában 6 állat körül 3-nál csökkent a daganat mérete. A kutyákon végzett kísérletek tovább folytatódtak, és mostanra bebizonyosodott, hogy a PAC-1 biztonságos, és esetenkénti gasztrointesztinális izgalomtól eltekintve alkalmazása nem jár jelentősebb mellékhatásokal.

A kutatók az Oncotargetben publikálták kutyákon és rágcsálókon szerzett legfrissebb tapasztalataikat.

A vizsgálat vezetője emlékeztet arra, hogy humán tumorok vizsgálatára a kutyák alkalmasabbak, mint az egerek vagy a patkányok, mivel a rágcsálókkal végzett vizsgálatok során a tumorsejteket előbb humán sejtekbe kell ültetni, hogy az adatok alkalmazhatók legyenek humán viszonyokra.

Ehhez immunkompromittált rágcsálósejtek szükségesek, hogy gyengítsük a humán sejtek által kifejtett kilökődési reakciót. A rágcsálókban kialakult tumorok nem utánozzák a humán mikrokörnyezetet, és különösen nem a szervezet immunreakcióját a tumor jelenlétére.

Ezzel szemben a kutyáknál előforduló daganatok egy része genetikai hasonlóságot mutat a humán tumorokkal, ezért pontosabban felmérhető, milyen hatások várhatók adott szer emberben történő alkalmazásakor.

A PAC-1 jelenleg is zajló klinikai vizsgálatában késői stádiumú szolid tumorok és lymphoma eseteiben adják a szert olyan betegeknek, akik korábban jól tolerálták a napi legfeljebb 450 mg-os tesztdózist. A fázis I vizsgálat kiterjesztett periódusában agytumoros betegeket kezelnek PAC-1-gyel napi 375 mg-os kezdődózissal, melyet fokozatosan emelnek annak eldöntésére , hogy az új szer biztonságosan adható-e együtt az agytumorok kezelésében szokványosan használt kemoterapeutikummal, a temozolomiddal.

A PAC-1 eddigi klinikai vizsgálataiban nem fordultak elő jelentős mellékhatások, egy beteg sem lépett ki a vizsgálatból mellékhatások miatt. A fázis I klinikai vizsgálat kapcsán hatásossági adatokról nem tudnak beszámolni, mivel a cél a biztonságosság felmérése volt.

Az anapasztikus astrocytoma első vonalbeli kezelése a műtét, melyet - az agytumorokban hatásos kevés szer egyikének, a - temozolomidnak az adása követ. Glioblastoma eseteiben először megpróbálják minél teljesebben eltávolítani a daganatot, a daganat műtéti kimetszése után pedig sugárkezelést és orális temozolomidterápiát adnak. A műtét során ugyanis csaknem lehetetlen az összes glioblastoma-sejtet megtalálni és eltávolítani.

Standard kezelést követően a humán glioblastoma medián túlélése körülbelül 15 hónap.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.