hirdetés

Ritkább a glioma cukorbetegeknél

Magas vércukorszintet és cukorbetegség mellett számos tumortípus gyakrabban fordul elő, úgy tűnik azonban, hogy az agydaganatok – köztük a glioma – esetén épp fordított a helyzet. 

hirdetés

A columbusi Ohio State University (OSU) kutatói a Scientific Reports című lapban megjelent közleményükben a szerzők hangsúlyozzák: „ A diabétesz és az emelkedett vércukorszint többféle tumortípus előfordulását is növeli, ilyen többek között a vastagbél, az emlő vagy a húgyhólyag. Nem mondható el ugyanez azonban az agydaganatokról, például a gliomákról. Ezek a malignus tumorok gyakoribbak normális glükózszintet mutató betegeknél, szemben a hyperglykaemiás vagy diabéteszes betegekkel.”

A most nyilvánosságra hozott vizsgálat alapját a dr. Judith Schwartzbaum által vezetett egyik korábbi kutatás képezte, melyben korreláció igazolódott a magas vércukorszint és a meningeomák csökkent kockázata között.

A gliomák az egyik leggyakoribb rosszindulatú agydaganatok, mely az összes primer agytumor közel egynegyedét teszik ki. Az agyi gliasejtekből indulnak ki, melyek ingerületvezető funkcióval nem rendelkeznek, szerepük a neuronok védelme, fenntartása és támasztása. A gliomákra tipikusan középkorúaknál derül fény. Kezelésükben jelenleg nem állnak rendelkezésünkre végleges gyógyulást vagy akár hosszú távú túlélést biztosító módszerek, bár jelenleg is vannak szerek kipróbálás alatt. A glioblastomával – a gliomák leggyakoribb felnőttkori típusával − diagnosztizált betegek átlagos túlélése jelenleg mindössze 14 hónap.

Annak ismeretében, hogy a tünetek általában csupán 3 hónappal előzik meg a kórisme felállítását, a szerzők kiemelik, hogy „igen nagy jelentősége van olyan preklinikai indikátorok azonosításának, melyek alapján már a tünetek fellépte előtt felismerhető a betegség”.

Elemzésükben a szerzők két nagy hosszú távú vizsgálat – az AMORIS és a ME-Can – adatait dolgozták fel: a részt vevő 797945 személyből 812-ben alakultak ki gliomák. A vércukorszintre és a cukorbetegségre vonatkozó adatokkal való összefüggés vizsgálatának 

eredményei azt mutatták, hogy magas vércukorszinttel rendelkező, valamint diabétesszel diagnosztizált résztvevőknél kisebb volt a gliomák előfordulási esélye. A korreláció a kórismézést megelőző egy évben bizonyult a legszorosabbnak.

A kutatócsoport tagjait is meglepte, hogy a glükózszint és a rosszindulatú agytumorok között éppen fordított összefüggés áll fenn, mint más ráktípusok esetében. Közleményükben számos olyan tényezőt sorra vesznek, melyek segíthetnek megválaszolni a fenti kérdést.

Például lehetséges, hogy maga a tumor befolyásolja a vércukorszintet? Ismert, hogy az inzulinszerű növekedési faktor összefüggésben lehet a gliomák kiújulásával, és cukorbetegeknél a betegség kevésbé recidivál, mint a diabéteszben nem szenvedőknél.

Alternatív magyarázattal szolgálhat, ha megvizsgáljuk, hogy az agy miként hasznosítja a glükózt. Bár az emberi agy a testtömegnek mindössze 2 százalékát teszi ki, a humán agy használja fel a rendelkezésre álló glükóz körülbelül egyötödét. Az is megválaszolásra vár, hogy amennyiben valóban van összefüggés a glükózszint és az agytumorok között, akkor ez miként használható fel újfajta módszerek kidolgozásához az agytumorok kezelésében.

„Kutatásunk nyomán olyan kérdések fogalmazódnak meg, melyeknek megválaszolása elvezethet bennünket a gliomák kialakulási mechanizmusának jobb megértéséhez”− zárja vizsgálatuk ismertetését dr. Judith Schwartzbaum.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.