hirdetés

Mediterrán étrend és demencia kockázat

Egy vizsgálat eredményei szerint ez a kedvező hatás pont a legmagasabb genetikai kockázattal rendelkező populációban jelentkezik a legmarkánsabban.

hirdetés

A PLOS Medicine folyóiratban augusztus 25-én jelent meg a Mass General Brigham kutatóinak tanulmánya, amelynek fő megállapítása, hogy a mediterrán típusú étrend segíthet csökkenteni a demencia kockázatát, különösen azok körében, akik az Alzheimer-kór kialakulására a legmagasabb genetikai kockázattal rendelkeznek.

“Az egyik ok, ami miatt a mediterrán étrendet tanulmányozni szerettük volna, az volt, hogy mindezidáig ez az egyetlen olyan étrend, amelyet randomizált klinikai vizsgálatban ok-okozati összefüggésbe hoztak a kognitív funkciókra kifejtett előnyökkel” – nyilatkozta a tanulmány első szerzője, Yuxi Liu. “Szerettük volna megvizsgálni, hogy ez az előny eltérő lehet-e a különböző genetikai kockázati háttérrel rendelkező emberek esetében.”

Jelenlegi ismereteink szerint a demencia genetikai kockázati tényezői közül különösen egy gén, az apolipoprotein E (APOE) emelkedik ki, mint a sporadikus Alzheimer-kór legfontosabb genetikai kockázati tényezője – ez a gyakoribb típus később alakul ki, és nem öröklődik közvetlenül előre jelezhető mintázatban. Az APOE4 variáns egy példányát hordozó emberek 3-4-szer magasabb kockázatnak vannak kitéve az Alzheimer-kór kialakulása szempontjából, míg az APOE4 változat két példányával rendelkező emberek (APOE4 homozigóták) esetében a rizikó 12-szer nagyobb a nem hordozókhoz képest.

A mediterrán étrendnek a demenciakockázat csökkentésére és a kognitív egészséggel összefüggő metabolitokra gyakorolt hatásának feltárására a kutatócsoport 4215 nő adatait elemezte a Nurses' Health Study keretében, a résztvevőket 1989-től 2023-ig követve (az átlagos életkor a kiinduláskor 57 év volt). A megállapításaik érvényességének ellenőrzésére a kutatók hasonló adatokat elemeztek 1,490 férfi esetében a Health Professionals Follow-Up Study vizsgálatban, amely 1993-tól 2023-ig követte nyomon a résztvevőket.

A kutatók hosszú távú étrendi mintákat értékeltek élelmiszer-kérdőívek segítségével, és a résztvevők vérmintáit a széles spektrumú metabolitok szempontjából is vizsgálták. Genetikai adatokat használtak annak felmérésére, hogy az egyes résztvevők milyen örökölt kockázattal bírnak az Alzheimer-kórra.

Megállapították, hogy azok körében, akik mediterrán típusú étrendet követtek, alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata, egyben lassabb kognitív hanyatlást mutattak. Az étrend védőhatása a legmagasabb kockázatú csoportban (ahol két példányban volt jelen az APOE4 génvariáns) volt a legkifejezettebb, ami arra utal, hogy az étrend valamilyen mértékben valóban segíthet ellensúlyozni a genetikai kockázatot.

“Ezek az eredmények azt sugallják, hogy egyes étrendek, különösen a mediterrán étrend, segíthetnek csökkenteni a kognitív hanyatlás kockázatát és késleltetni a demencia kialakulását azáltal, hogy széleskörűen befolyásolják a kulcsfontosságú metabolikus útvonalakat” – nyilatkozta Liu. “Ez a megállapítás a népesség széles körére érvényes, de különösen fontos lehet a magasabb genetikai kockázattal rendelkező egyének számára, így például kifejezetten azok számára, akik két példányban hordozzák az APOE4 génvariánst.”

A tanulmány korlátai között szerepelt, hogy a kohorsz magas iskolai végzettségű, európai származású (fehér bőrű) résztvevőkből állt, így a megállapítások érvényességének teszteléséhez más populációkban további kutatásokra van szükség.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Mediterranean diet may offset genetic risk of Alzheimer's

Interplay of genetic predisposition, plasma metabolome and Mediterranean diet in dementia risk and cognitive function

 

Irodalmi hivatkozás:

Interplay of genetic predisposition, plasma metabolome, and Mediterranean diet in dementia risk and cognitive function, Nature Medicine (2025). DOI: 10.1038/s41591-025-03891-5

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.