Mediterrán étrend és demencia kockázat
Egy vizsgálat eredményei szerint ez a kedvező hatás pont a legmagasabb genetikai kockázattal rendelkező populációban jelentkezik a legmarkánsabban.
- HSV-1 fertőzés és Alzheimer-kór
- A vér-agy gát védelme az Alzheimer-kór terápiájában
- A kognitív károsodás visszafordítása
- Új molekuláris mechanizmus az Alzheimer-kór patológiájában
- Új gyógyszercélpont a demencia prevenciójában
- Glükózszint-csökkentő gyógyszerek és demencia
- Bél mikrobiom és neurodegeneratív betegségek
- Lipidszintek és demencia
- Hogyan tartják egymással a kapcsolatot a neuronok?
- Az Alzheimer-kór kockázatának predikciója
- Xenonterápia Alzheimer-kór kezelésében
- Felülvizsgálják a Leqembi új biztonsági adatait
- Új megközelítés az Alzheimer-kór prevenciójában és kezelésében
A PLOS Medicine folyóiratban augusztus 25-én jelent meg a Mass General Brigham kutatóinak tanulmánya, amelynek fő megállapítása, hogy a mediterrán típusú étrend segíthet csökkenteni a demencia kockázatát, különösen azok körében, akik az Alzheimer-kór kialakulására a legmagasabb genetikai kockázattal rendelkeznek.
“Az egyik ok, ami miatt a mediterrán étrendet tanulmányozni szerettük volna, az volt, hogy mindezidáig ez az egyetlen olyan étrend, amelyet randomizált klinikai vizsgálatban ok-okozati összefüggésbe hoztak a kognitív funkciókra kifejtett előnyökkel” – nyilatkozta a tanulmány első szerzője, Yuxi Liu. “Szerettük volna megvizsgálni, hogy ez az előny eltérő lehet-e a különböző genetikai kockázati háttérrel rendelkező emberek esetében.”
Jelenlegi ismereteink szerint a demencia genetikai kockázati tényezői közül különösen egy gén, az apolipoprotein E (APOE) emelkedik ki, mint a sporadikus Alzheimer-kór legfontosabb genetikai kockázati tényezője – ez a gyakoribb típus később alakul ki, és nem öröklődik közvetlenül előre jelezhető mintázatban. Az APOE4 variáns egy példányát hordozó emberek 3-4-szer magasabb kockázatnak vannak kitéve az Alzheimer-kór kialakulása szempontjából, míg az APOE4 változat két példányával rendelkező emberek (APOE4 homozigóták) esetében a rizikó 12-szer nagyobb a nem hordozókhoz képest.
A mediterrán étrendnek a demenciakockázat csökkentésére és a kognitív egészséggel összefüggő metabolitokra gyakorolt hatásának feltárására a kutatócsoport 4215 nő adatait elemezte a Nurses' Health Study keretében, a résztvevőket 1989-től 2023-ig követve (az átlagos életkor a kiinduláskor 57 év volt). A megállapításaik érvényességének ellenőrzésére a kutatók hasonló adatokat elemeztek 1,490 férfi esetében a Health Professionals Follow-Up Study vizsgálatban, amely 1993-tól 2023-ig követte nyomon a résztvevőket.
A kutatók hosszú távú étrendi mintákat értékeltek élelmiszer-kérdőívek segítségével, és a résztvevők vérmintáit a széles spektrumú metabolitok szempontjából is vizsgálták. Genetikai adatokat használtak annak felmérésére, hogy az egyes résztvevők milyen örökölt kockázattal bírnak az Alzheimer-kórra.
Megállapították, hogy azok körében, akik mediterrán típusú étrendet követtek, alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata, egyben lassabb kognitív hanyatlást mutattak. Az étrend védőhatása a legmagasabb kockázatú csoportban (ahol két példányban volt jelen az APOE4 génvariáns) volt a legkifejezettebb, ami arra utal, hogy az étrend valamilyen mértékben valóban segíthet ellensúlyozni a genetikai kockázatot.
“Ezek az eredmények azt sugallják, hogy egyes étrendek, különösen a mediterrán étrend, segíthetnek csökkenteni a kognitív hanyatlás kockázatát és késleltetni a demencia kialakulását azáltal, hogy széleskörűen befolyásolják a kulcsfontosságú metabolikus útvonalakat” – nyilatkozta Liu. “Ez a megállapítás a népesség széles körére érvényes, de különösen fontos lehet a magasabb genetikai kockázattal rendelkező egyének számára, így például kifejezetten azok számára, akik két példányban hordozzák az APOE4 génvariánst.”
A tanulmány korlátai között szerepelt, hogy a kohorsz magas iskolai végzettségű, európai származású (fehér bőrű) résztvevőkből állt, így a megállapítások érvényességének teszteléséhez más populációkban további kutatásokra van szükség.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Mediterranean diet may offset genetic risk of Alzheimer's
Irodalmi hivatkozás:
Interplay of genetic predisposition, plasma metabolome, and Mediterranean diet in dementia risk and cognitive function, Nature Medicine (2025). DOI: 10.1038/s41591-025-03891-5