hirdetés

Új hatásmechamizmusú antidiabetikum

A „twincretin” tirzepatid nagyszerű eredményeket mutatott a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében

hirdetés

Az American Diabetes Association 2021-es évenkénti tudományos ülésén négy fontos vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az első kettős GIP/GLP-1 (glucose-dependent insulinotropic polypeptide, GIP and glucagon-like peptide-1, 3GLP-1) receptor agonista készítmény, a tirzepatid igen hatékony a diabetes és az elhízás kezelésében. Az egyik, közel 1900 beteget tartalmazó, 40 hétig tartó, fej fej melletti vizsgálatban a tirzepatid felülmúlta az 1 mg-os semaglutid hatását: 2-es típusú diabeteses betegekben jobban csökkent a HbA1c és a testsúly is.

Dr. Laura Fernández Landó (a Lilly tirzepatid szenior orvosigazgatója) elmondta, hogy tirzepatid az elvárásokon túl mind a négy vizsgálatban szignifikánsan és klinikailag jelentősen csökkentette a HbA1c értékét, valamint a testsúlyt.

A SURPASS-2 vizsgálatban 3 különböző dózisban, hetente egyszer alkalmazott tirzepatid hatását hasonlították össze hetente egyszeri 1 mg-os semaglutid s.c. injekció (Ozempic) hatásával 1879, átlagosan 9 éve 2-es típusú diabetesben szenvedő felnőtt betegen. Minden beteg metformin kezelést kapott, de a betegek hiperglikémiája már nem változott, átlagos HbA1c értékük 8,28% volt. A vizsgálat elsődleges végpontja a 40. héten mért HbA1c érték volt. A különböző tirzepatid dózisok (5mg, 10 mg és 15 mg/hét) egyaránt szignifikánsan jobban csökkentették az HbA1c-t, mint a semaglutid 1 mg-os heti adagjai. A 15 mg-os tirzepatid dózis átlagosan 0,45%-kal jobban csökkentette az HbA1c szinteket, mint a semaglutid – számolt be az eredményekről a közlemény első szerzője, Dr. Juan P Fias. Másodlagos végpont a testsúlycsökkentés volt, ahol szintén mind a három tirzepatid dózis esetén jobban csökkent a betegek testsúlya, mint a semaglutiddal kezelteké. Az 5 mg-os heti tirzepatid dózis a semaglutidnál 1,9 kg-mal nagyobb fogyást eredményezett, a 15 mg-os tirzepatid dózis hatására 5,5 kg-mal nagyobb volt a fogyás mértéke, mint a semaglutidnál (a 15 mg tirzepatidot szedőknél 11,2 kg fogyás volt mérhető).

Az egyéb másodlagos végpontok a 7% alatti és az 5,7% alatti HbA1c értékek elérése volt, mindkettő esetén szignifikánsan jobban teljesített a tirzepatid. A 15 mg-os tirzepatid adag 7% alá csökkentette a betegek HbA1c-jét, míg a semaglutid csak 79%-ban, az 5,7% -nél alacsonyabb értéket a szerekkel a betegek 46% vs 19%-ánál sikerült elérni.

Dr. Jens Jull Holst (University of Copenhagen) szerint az eredmények nagyszerűek és meglepőek, az HbA1c érték 5,7% alá csökkentését igen kevés esetben sikerül elérni – mondta. meglátása szerint a tirzepatid egyenesen „új utat nyitott a diabetes terápiájában.” A 12%-os testsúlycsökkentés pedig teljesen váratlan és valóban új kezelési lehetőséget jelent. A tirzepatid biztonságossága a semaglutiddal – és egyéb glucagon-like peptid-1 receptor agonisták (GLP-1 RA-k) biztonságosságával nagyjából megegyezik. Az eredmények írásos formában a N Engl J Med-ben jelentek meg.

Dr. Katherine R. Tuttle (Health Care Spokane, Washingotn) a tirzepatid súlycsökkentő hatását „impresszívnek” nevezte a tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményében. Hangsúlyozta, hogy fogyás még nem érte le csúcspontját a vizsgálat 40 hetes időszaka alatt.

A SURPASS-2 vizsgálat kezdetekor csak a semaglutid 1 mg-os adagja volt használatos, 2021. júniusában azonban az FDA súlycsökkentésre törzskönyvezte a tirzepatid 2,4 mg/hét sc. inj. (Wegovy) adagot is. A dózis kérdése nagyon fontos; de más tényezők is megfontolandók: számos GLP-1 RA hatóanyag – a semaglutid is – csökkenti az arterioszklerotikus kardiovaszkuláris események és az albuminuriák számát és lassítja a diabeteses vesebetegség romlását. A SURPASS-2 vizsgálat eredményei közt nincsenek renális adatok a tirzepatidról. A Lilly cég 2021. májusi sajtóértekezletén elhangzott, hogy számos tirzepatid vizsgálatban jelentősen csökkent a kardiovaszkuláris halálozás, szívinfarktus, stroke, instabil angina miatti kórházi felvételek száma. A tirzepatid adagolás melletti kardiovaszkuláris eseményekről a SURPASS-CVOT magas kardiovaszkuláris kockázatú betegeken végzett vizsgálat fog felvilágosítással szolgálni, előre láthatólag 2024-ben. A SURPASS-2 egyéb hiányosságai közé tartozik, hogy csak 0,4%-ban tartalmazott afro-amerikai betegeket, és 70%-ban hispán betegeket.

Fontos megfigyelés, hogy hipoglikémia (54 mg/dl = 3,0 mmol/l) tirzepatid mellett 0,2-1,7%-ban fordult elő a dózis függvényében, semaglutid mellett pedig a betegek 0,4%-ban volt mérhető. A tirzepatidos betegek közül kettőnél súlyos hipoglikémia következett be. Ez megerősíti azt az elnevezést, hogy a tirzepatid kettő incretin-like mechanizmusú gyógyszer („twincretin”): a molekula egyrészt GLP-1 RA-ként működik - és mint glukóz-dependens inzulinotróp polipeptid, magas vércukor esetén az incretin stimulálja az inzulin kibocsájtást-, de normális (vagy alacsony) vércukor esetén növeli a glukagon szintet. Ez a kettős működés magyarázza, hogy a tirzepatid csökkenti az HbA1c-t és a testsúlyt is, míg a semaglutid csak GLP-1 RA-ként funkcionál.

Néhány szakértő kifogásolta a SURPASS-2 vizsgálat „nyitott” voltát, de végül megállapították, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a tirzepatid az újonnan induló és a régen fennálló 2-típusú diabeteses betegeken is következetesen előnyösnek mutatkozik.

Forrás:

Zoler ML. ’Stunning’ twincretin beats semaglutide in type 2 diabetes. Medscape Medical News > Conference News > ADA 2021. June 27, 2021.

Frías JP, Davies MJ, Rosenstock J, et al. Tirzepatide versus semaglutide once weekly in patients with type 2 diabetes. N Engl J Med. June 25, 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2107519,

Tuttle KR. Breaking new ground with incretin therapy in diabetes. N Engl J Med. June 25, 2021. DOI: 10.1056/NEJMe2109957

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.