hirdetés

Testsúlycsökkentő injekció

A GLP-1 receptor agonista semaglutid heti 2,4 mg-os injekciója új korszakot nyithat az elhízás kezelésében.

hirdetés

A 2-es típusú diabetes kezelésében használatos glukagon-like peptid-1 (GLP-1) receptor agonista semaglutidot (Novo Nordisk) idén júniusban az FDA az Egyesült Államokban engedélyezte a krónikus elhízás kezelésére. A szer szájon át szedhető és subcutan injekció formájában is forgalomban van, az előretöltött penben forgalmazott forma előnye a hosszú hatástartam, elegendő hetente 1x adagolni.

az American Diabetes Association (ADA) 81. (virtuálisan rendezett) tudományos ülésén Dr. Lee M. Kaplan (Massachusetts General Hospital, Boston) elmondta, hogy a STEP klinikai vizsgálat szerint kétszeres fogyás érhető el a heti 2,4 mg semaglutiddal a 3 mg liraglutid (Saxenda, Novo Nordisk) kezeléshez képest: a kezelés 68. hetére a betegek nagyjából 10-15%-os fogyást értek el, a semaglutidot más szerekkel kombinálva pedig még tovább javítható az eredmény.

Négy sarkalatos Fázis III vizsgálat

Négy, 68 hétig tartó Fázis III vizsgálat történt a Semaglutid Treatment Effect in People With Obesity (STEP) programon belül, melyek során több mint 4500 felnőtt beteg kapott heti 2,4 mg szubkután semaglutidot. A vizsgálatok eredményeit a legelismertebb szaklapok (N Engl J Med, Lancet, JAMA) közölték. A STEP 1 vizsgálatban a fogyás mértéke átlagos mértéke a semaglutid csoportban 15% volt (a betegek egyharmadánál legalább 20%-os fogyást mértek), további kezeléssel 17% volt elérhető, miközben a placebo csoportban csak 2,4%-os fogyást mértek. A STEP 3-ban megfigyelték, hogy az átlagosan 15%-os fogyás mértéke életmódváltás (alacsony kalória-bevitel, intenzív mozgás, stb.) mellett sem növekedett. A STEP 2 vizsgálat 2-es típusú diabeteses betegeken történt, legalább 10%-os fogyás esetén jelentősen javult (2,2 %-kal csökkent) a HbA1c érték, a kisebb mértékű fogyás esetén tapasztalt HbA1c csökkenéshez képest (1,3%-os csökkenés). A STEP 4 vizsgálatban a 20. héttől kezdve, átlagos 10,6%-os fogyásnál vagy semaglutiddal, vagy placebóval folytatták a további (plusz 48 hetes kezelést), a 68. hétre a semaglutid mellett további -7,9%-os, a placebosoknál +6,9% súlyváltozás történt, tehát a gyógyszer abbahagyásával a betegek súlya ismét gyarapodott. Leggyakoribb mellékhatás az enyhe, vagy mérsékelt hányinger volt, melyről a betegek mintegy 20%-a panaszkodott. Átmeneti székrekedés, hányás, hasmenés is előfordult.

Jelentős egyéni eltérések, kombinációs kezelés a láthatáron

Mint egyéb obesitas-ellenes kezeléseknél, itt is jelentős egyéni eltérések fordulnak elő. A betegek egyharmadánál 20%-osnál nagyobb, 10%-ánál pedig 30%-osnál nagyobb mértékű fogyást mértek, ami eléri a bariátriai műtétek hatékonyságát. Ugyanakkor a nem diabeteses betegek 10%-ánál, a diabeteses betegek akár 30%-ánál a fogyás mértéke nem érte el az 5%-ot sem. Ilyen módon nem jósolható meg előre a várható eredmény. Egy új, Fázis 1b vizsgálat szerint a semaglutid és az amylin antagonista cagrilintid kombináció növeli a fogyás mértékét: a 20. héten a semaglutidosok 8%-ot, a kombinált kezelésen lévők 17%-ot veszítettek eredeti súlyukból (Enebo). Remélhetőleg a kombinált kezelések után akkora lesz majd a súlyvesztés, mint a bariátriai műtétek után.

Dr. Kaplan arról is beszámolt, hogy elindult az adatgyűjtés – többek között a kardiovaszkuláris következményekről szóló SELECT vizsgálatból is – melyek alapján a közeli években személyre szóló kezelésekre lesz lehetőség. „Az obesitas önálló betegség, számos más betegség kockázati faktora, ezért kezelésére minden lehetőséget meg kell ragadni”- hangsúlyozta Dr. Kaplan.

Dr. Julio Rosenstock (University of Texas Sothwestern Medical Center, Dallas), számos STEP vizsgálat részvevőjének vezetésével a konferencián képzeletbeli eseteket is tárgyaltak.

Dr. Melanie J. Davies (University of Leicester, UK) elmondta, hogy egyes 2-es típusú diabeteses betegeknél az 1 mg-os semaglutid (Ozempic, Novo Nordisk) rutinszerűen használatos, jó glikémás kontrollt, kardiovaszkuláris védelmet és némi fogyást eredményez. Ha a testsúllyal összefüggő kísérőbetegségek is fennállnak, akkor a 2,4 mg-os adagra lehet szükség. Dr. John Wilding (University of Liverpool) is azt mondta, ha az 1 mg-os adag mellett nem következik be súlyvesztés, és nem érik el a glikémiás célt sem, akkor kell 2,4 mg-os adagra váltani. Dr. Kaplan szerint kisebb mértékű obesitás: 32 kg/m² alatti BMI-nél elegendő az 1 mg-os adag, de a diabetesszel szövődött 45 kg/m² BMI-nél feltétlenül szükséges a 2,4 mg-os injekció.

Egy 31 kg/m²-os BMI-jű és 2-es típusú diabeteses beteg kezelését még csak ne is metforminnal kezdjük, hanem azzal, hogy a betegnél 10 kg-os fogyást érünk el, aminek hatására javul a vércukorszint. A STEP vizsgálatok prediabeteses anyagából látszott, hogy ilyen módon sok prediabeteses személyt sikerült a normál cukor-tolerancia állapotba visszaterelni.

Forrás:

Busko M. Semaglutide 2,4 mg ’ushers in a new era in medical obesity care’. Medscape Medical News > Conference News > ADA 2021. June 28, 2021. 06. 29.

ADA 2021 Scientific Sessions. Presented on June 26, 2021.

Enebo LB, Berthelsen KK, Kankam M, et al. Safety, tolerability, pharmacokinetics, and pharmacodynamics of concomitant administration of multiple doses of cagrilintide with semaglutide 2·4 mg for weight management: a randomised, controlled, phase 1b trial. Lancet 2021;397,(10286): 1736-1748.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.