hirdetés

Új képalkotó módszer a magas vérnyomás okozta agykárosodás kimutatására

Egy most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint korszerű képalkotó technológia segítségével láthatóvá tehető a hipertónia okozta agykárosodás még az előtt, hogy a károsodás klinikai tünetekben is megnyilvánulna.

hirdetés

Az úgynevezett diffúziós tenzor képalkotás (diffusion tensor imaging, DTI) – vagy más szóval traktográfia – a szélesebb körben elterjedt mágnesrezonancia- (MR-) vizsgálat továbbfejlesztett változata, mely egyelőre még nem kapott helyet a rutin orvosi gyakorlatban.

A módszerről beszámoló előadást az American Heart Association (AHA) 2015-ben Washingtonban megrendezendő hipertóniakonferenciájára jelentették be.

„Egyértelmű módszereink vannak a magas vérnyomás okozta vese-, szem- és szívkárosodás kimutatására – hangsúlyozza a közleményt első szerzőként jegyző Daniela Carnevale, a római Sapienza Egyetem adjunktusa. − Olyan módszereket keresünk, melyekkel felmérhető az agykárosodás mértéke, melynek ismeretében előre jelezhető az érrendszeri betegségek kapcsán fellépő demencia kialakulása.”

A hipertónia a vaszkuláris eredetű kognitív károsodás jól ismert kockázati tényezője. Nem könnyű feladat ugyanakkor azoknak az agyi elváltozásoknak a korai stádiumban történő felismerése, melyek összefüggésbe hozhatók a demencia későbbi megjelenésével.

A szerzők 15 olyan beteget vontak be a vizsgálatba, akik közepesen súlyos vagy súlyos hipertónia miatt gyógyszeres kezelésben részesültek. A kontrollcsoportot 15 normális vérnyomású személy alkotta. Minden résztvevőnél MR- és DTI-képalkotásra került sor, ezenkívül felmérték a kognitív képességeiket is. Carnevale professzor a hagyományos MR-vizsgálat és a DTI közötti különbségként említi, hogy míg a klasszikus MR-vizsgálat csak a fehérállomány globális strukturális integritásáról nyújt információkat, addig a DTI alapján elkülöníthetők egymástól az egyes idegpályák, és nemcsak strukturális, hanem funkcionális adatok is nyerhetők. A DTI képes kimutatni azt is, hogy a magas vérnyomás kapcsán néhány eltérő agyi területen is létrejönnek károsodások. Ezeknél a betegeknél károsodnak a nonverbális működésekért, a végrehajtó funkciókért, az emocionális szabályozásért és a figyelemért felelős rostok.

A kognitív vizsgálatok tanúsága szerint a hipertóniás betegek lényegesen gyengébben teljesítenek a kognitív funkciókat és a memóriát mérő tesztekben, szemben a normális vérnyomású személyekkel.

Carnevale professzor úgy véli, az újfajta képalkotó technika alkalmas lehet arra, hogy pontosabban azonosíthassuk a magas vérnyomás okozta vaszkuláris kognitív károsodást előrejelző tényezőket: „A DTI lehetőséget teremt a hipertóniás betegeknél fennálló, de tüneteket még nem okozó agyi károsodások kimutatására, mely alapján kiválaszthatók azok a terápiás módszerek, melyek enyhíthetik az agykárosodást és csökkenthetik a későbbi demencia kialakulásának esélyét. Általánosan elfogadott álláspont, hogy a rendelkezésre álló gyógyszerek nem ugyanazt a hatást fejtik ki a szervkárosodások különböző formáiban. Azt javasoljuk a klinikusoknak, hogy a hipertóniás betegek állapotának felmérésekor mérlegeljék a potenciális agykárosodás lehetőségét is.”

A fentieknek különös jelentőségük van annak fényében, hogy például az Egyesült Államokban minden harmadik személy magas vérnyomásban szenved, és a hipertóniát az esetek 48 százalékában nem megfelelően kontrollálják. A 2013-as statisztikák szerint a magas vérnyomás több mint 360 ezer halálesetben játszott közre az Egyesült Államokban.

Bár a mostani vizsgálat a DTI hasznát jelezte, és a módszer további előnye, hogy teljesen noninvazív, Carnevale professzor szerint a módszert nehéz lenne széles körben elterjeszteni az egészségügyi ellátásban, mivel „e technika legtöbb buktatót rejtő aspektusa az adatok rekonstrukciója és analízise, továbbá a kognitív állapot felmérése és a klinikai vizsgálatok”. E szemlélet multidiszciplináris team bevonását teszi szükségessé, melyben részt kell vennie klinikusoknak és biológusoknak csakúgy, mint informatikusoknak és radiológusoknak.

A vizsgálat magas vérnyomásban szenvedő résztvevőinél az agykárosodáson túl a szív és a vesék károsodása is kimutatható volt kiegészítő képalkotó vizsgálatokkal és laboratóriumi tesztekkel. Ez jól illusztrálja, hogy a hipertónia milyen mértékben képes befolyásolni az egész szervezet állapotát.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.