hirdetés

Új kezelési lehetőség előrehaladott emlőrákban

A BRCA1-2 mutációt hordozó emlőrákok esetén az olaparib kezelés hatékonyabb, mint a standard kemoterápia.

hirdetés

Az olaparibbal végzett kutatások a Basser Center-ben kezdődtek 2012-ben. A központban a világon elsőként működik egy olyan kutatócsoport, mely kizárólag a BRCA génmutációt hordozó személyek kockázat elemzésével, követésével és a kialakult daganatok kezelésével foglalkozik azok minden stádiumában. Munkájukhoz tartozik a gyógyszergyári kapcsolattartás, az ellátók és a betegek oktatása, valamint projektek szervezése az egész világot felölelően. Célkitűzésük a BRCA mutációhoz asszociált örökletes, herediter daganatok világméretű felszámolása. Egy nem régiben zárult, fázis 3-as vizsgálatukban egy PARP-inhibitort, az olaparibot vetették össze más kezelési lehetőségekkel. A PARP a poli-ADP-ribóz-polimeráz nevet rövidíti. Ez egy hibajavító enzim, mely minden egészséges sejtben megtalálható. Érdekes módon a daganatos sejtek is ezt az enzimet használják a DNS-ükben keletkezett károsodások kijavításához. Az enzim működése a hibajavításon keresztül a tumor expanziójához, végső soron annak szervezetet károsító hatásához járul hozzá. Logikus elképzelés, mi szerint a PARP szelektív gátlásával daganat ellenes hatás érhető el. A szóban forgó olaparib szelektíve köti a PARP-t azon sejtekben, ahol BRCA 1 vagy 2 mutáció észlelhető. A hibajavítás elmaradásával a tumorsejt funkcióját veszti, majd elpusztul. Az elképzelés szerint az olaparibbal a daganat növekedése fékezhető, sőt a tumor tömeg csökkenthető.

2014-ben zárult egy vizsgálat, mely a BRCA1-2 asszociált ovarium tumorkkal foglalkozott. Ez volt az első olyan (fázis II-es) vizsgálat az olaparibbal, melyre az FDA engedélyt adott. Az eredmények szerint azok a disszeminált ovarium tumorok, amelyek korábban nem reagáltak semmilyen daganatellenes kezelésre, az olaparib esetén 26%-ban mutattak változást. Sok beteg esetén az olaparib már a 3. vonalbeli gyógyszer volt, ami bizonyítja a betegség kezelésének nehézségeit. (Az eredmények a Journal of Clinical Oncology hasábjain érhetőek el teljes terjedelmükben.)

Az ovarium tumorokkal foglalkozó vizsgálattal párhuzamosan zajlott az emlőrákkal foglalkozó kutatás is. Ennek alapjai 2011-ben kerültek lefektetésre Susan Domchek BRCA-csoport vezető által. „Abban az időben nagy szükség volt a BRCA1-2 asszociált betegségek kutatására. Nem voltak vizsgálatok a PARP gátlás hatékonyságáról, sőt, a PARP konkrét szerepéről, hatásmechanizmusáról sem. Nyílt levélben kellett más kutatócsoportokat, gyógyszercégeket és a felügyeleti szerveket ösztönözni egy korrekt, fázis 3-as vizsgálat lebonyolítására. A feladat nem volt egyszerű, hiszen a BRCA1-2 mutációkhoz társult daganatok előfordulása az összpopulációt nézve alacsony, pl.: az emlőrákok 5%-ánál figyelhető meg. Ugyanakkor ha világviszonylatban gondolkozunk, akkor igen is rengeteg betegről beszélhetünk.”

Az OlympiAD névre hallgató vizsgálat eredményei az amerikai Onkológusok és Tumorgenetikusok éves gyűlésén kerülnek bemutatásra. Dióhéjban azt sikerült igazolni, hogy előrehaladott, BRCA mutációt hordozó emlőrákban az olaparibbal kezelteknél hosszabb a progresszió mentes túlélés, mint a standard kemoterápia esetében, ez által reális alternatívát nyújthat a kezelésben.

Az eredményeken felbuzdulva a társaság további vizsgálatokat tervez. Főbb kérdéseik az alábbiak: van-e értelme az olaparibot más keomterapeutikumokkal kombinálni? Milyen más támadáspontok lehetségesek a BRCA1-2-höz asszociált tumorokban? Fentieken kívül kiméra antigén receptor T-sejtes (CART) kezeléssel ill. tumor ellenes vakcinációval is foglalkoznak.

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Csupán a teljesség kedvéért, még mielőtt a tudományos eredmények alapján a "hurrá optimizmus" elöntene bennünket...

Érdemes egy kicsit körüljárni az "újabb kezelési lehetőség" fogalmát. Ennek - véleményem szerint - különböző "állomásai" vannak:
az adott hatóanyag az adott betegségre rendelkezzen európai törzskönyvvel. Következő lépés, hogy a készítmény a megfelelő betegeknek rendszerszerűen biztosításra,
finanszírozásra kerüljön: a Nyilvántartott Daganatellenes Terápiák protokoll-gyűjteményben szerepeljen, tételes elszámolásban hozzáférhető legyen, esetleg -
horribile dictu - vényen legyen rendelhető...
Az olaparib a petefészekrákra igen, de emlőrákra még nem rendelkezik az Euroean Medicines Agency által kibocsátott - centrális - törzskönyvvel. Ebből következően a
hazai gyógyszerügyi hatóság egyedi engedélye alapján lehet méltányosságból kérelmezni...

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.