Új légzési gyorsteszt a COVID-19 diagnosztizálására

Egy új légzési gyorsteszt segítségével nagy biztonsággal kimutatható a kritikus állapotú betegek COVID-19 fertőzöttsége.  

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Matthew Exline, pulmonológiai és intenzív terápiás szakértő és munkatársai megállapították, hogy a "légzésmintázat" 88%-os pontossággal azonosította az intenzív osztályra kerülő, COVID-19 tüdőgyulladásban szenvedő betegeket, ráadásul a diagnózis mindössze 15 másodpercet vett igénybe.

A vizsgálatba 46 intenzív osztályon fekvő, gépi lélegeztetés alatt álló beteget vontak be. 23 páciens aktív COVID-19 beteg volt, 23 nem, ők alkották a kontroll csoportot. A lélegeztető ballonokat (exhaled breath bags) az 1., 3., 7. és 10. napon gyűjtötték az intenzív osztályon fekvő betegektől, illetve addig, amíg a beteg le nem került a lélegeztetőgépről. A légzésszonda (breathalyzer) a kilélegzett nitrogén-oxid magas koncentrációját mutatta ki az aktív COVID-19 tüdőgyulladásban szenvedő betegekre jellemző mintázattal.

A kutató elmondta, hogy bár a 88%-os pontosság elmarad az FDA által jóváhagyott aranystandard molekuláris tesztek 99%-os pontosságától, de a légzésfunkciós teszt előnye, hogy sokkal gyorsabb, olcsóbb, és kevésbé invazív. A PCR tesztek eredményeire órákat kell várni, ráadásul a molekuláris tesztek esetében a betegek a fertőzés végét követően is pozitívak maradhatnak.

A kutatók jelenleg ambuláns betegeken vizsgálják, hogy a légzésszondával lehetséges-e a kevésbé súlyos COVID‑19 betegek szűrése.

A légzésszonda további előnye, hogy ha a vírus módosul, a szonda által detektált molekula is gyorsan módosítható.

Világszerte több központ is dolgozik hasonló tesztek fejlesztésén. Hollandia például az év elején vezette be a SpiroNose nevű légzési gyorstesztet. A készülék segítségével a betegek egy gépbe lélegeznek, mely egy percen belül képes jelezni a lehetséges SARS-CoV-2 fertőzést. A pozitív eredményt mutató betegeket ezután PCR-rel is tesztelik, hogy megerősítsék az eredményt. A Philadelphiai Gyermekkórház munkatársai egyedülálló biomarkereket azonosítottak COVID-19 beteg gyermekek leheletében. A Rutgers Egyetem kutatói egy olyan légzésszondán dolgoznak, amely reményeik szerint 10 percen belül képes diagnosztizálni a COVID‑19‑et, két szingapúri startup cég pedig olyan - nagy rendezvényekre és határellenőrzésre tervezett - COVID-19 légzési tesztet fejlesztett ki, amelyek állítólag kevesebb, mint 2 perc alatt adnak eredményt.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/962019?src=

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.