hirdetés

Új potenciális szer az epilepszia kezelésében

A Duke Egyetem kutatói állatkísérletekben egy potenciális új gyógyszercsoportot fedeztek fel, mely megakadályozhatja az epilepszia egyik leggyakoribb és legpusztítóbb formájának, a temporalis epilepsziának a kialakulását.

hirdetés

A temporalis epilepszia különösen rontja a beteg életminőségét, mert a memória és a hangulat szabályozásáért felelős agyi területeket pusztítja. Emiatt a betegek például nem vezethetnek járművet, hiszen a potenciális rohamok ön- és közveszélyesek, és a betegség a vállalható munkaköröket is meglehetősen behatárolja.

Vannak gyógyszerek a temporalis epilepszia kezelésére, ezek azonban inkább a tüneteket csökkentik, illetve ritka esetekben mód van a temporalis lebeny eltávolítására, ahonnan a rohamok kiindulnak. Ugyanakkor – az agy belső szerkezetében rejlő számos más rendellenességhez hasonlóan – nem áll rendelkezésünkre olyan szer, mely megakadályozhatná a görcsrohamokat, illetve lassíthatná a betegség progresszióját.

A Neuron című lap novemberi száma azonban egy olyan új vegyületről adott hírt, mely változtathat a jelenlegi helyzeten. Bár ahhoz, hogy a jelenlegi állatkísérletek eljussanak a klinikai vizsgálatok stádiumába, sok időre és munkára van még szükség.

A Duke Egyetem neurobiológiai és neurológiai intézetének professzora, dr. James McNamara hangsúlyozza, hogy a temporalis epilepszia – legalább az esetek egy részében − vélhetőleg az élet korai szakaszában fellépő egyetlen elhúzódó görcsrohamból alakul ki, amely sokféle életeseményre, például a magas lázzal járó állapotra lehet válaszreakció. A görcsrohamok állatkísérletes és humán megfigyelései támogatják ezt a teóriát.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a TrkB-nek nevezett agyi receptor az elhúzódó görcsrohamok utáni periódusban fokozottan aktív állapotba kerül, és ez lehet a felelős azért, hogy az egyszeri esemény krónikus állapottá alakul. A Neuron című lapban 2013-ban nyilvánosságra hozott vizsgálatukban McNamara és munkatársai ezt egyértelműen bebizonyították oly módon, hogy egerekben kémiai-genetikai úton blokkolták a TrkB szignált, ami elhúzódó görcsrohamokhoz vezetett. Ennek gátlása később megakadályozta az epilepszia kialakulását.

A TrkB azonban messze nem optimális gyógyszercélpont, mivel aktiválódásának kedvező és kedvezőtlen következményei is vannak. Az aktiválódás egyik előnye, hogy megvédi a neuronokat attól, hogy a rohamok kapcsán elpusztuljanak.

Új vizsgálatában McNamara munkacsoportja arra kereste a választ, hogyan aknázhatók ki a TrkB aktiválódásának kedvező hatásai, és hogyan blokkolhatók szelektíven a nem kívánt hatásokat eredményező utak.

A későbbi görcsrohamok okaként a foszfolipáz Cγ1-et azonosították, egy olyan enzimet, melyet a TrkB aktiválódása hoz működésbe. A kutatók azt találták, hogy olyan transzgén egerekben, melyekben a foszfolipáz Cγ1-et lekapcsolták a TrkB receptorról, kisebb volt a görcsrohamok kialakulásának esélye, mint normál egereknél. McNamara munkacsoportja ezt követően kidolgozott egy kis fehérjemolekulából álló gyógyszert (melyet pY816-ként jelöltek) annak érdekében, hogy megakadályozzák a TrkB kötődését a foszfolipáz Cγ1-gyel. Miután a szer jól működött neurontenyészetekben, a szert egerek vérébe infundálták, ahol a pY816 felére csökkentette az aktivált foszfolipáz mennyiségét az agyban. A legfontosabb, hogy az elhúzódó roham után három nappal az egereknek adott pY816 sok héttel később is csökkentette az epilepszia valószínűségét és súlyosságát. A szerzők megerősítették, hogy a szer egerekben gátolja a foszfolipáz Cγ1 aktiválódását.

A munkacsoport tagjai most azt remélik, hogy a pY816-tal kapcsolatos állatkísérletek a klinikai vizsgálatok irányába mozdulhatnak el. Azt is vizsgálják, hogy a TrkB és a foszfolipáz Cγ1 miként alakítja át az agyat normális állapotból epilepsziás állapotba.

„A kérdés az, hogy e jelút aktiválódása miként módosítja a sejtek működését és az agyi köröket olyan irányban, hogy epilepszia jöjjön létre.” – mondja a vizsgálat vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.