hirdetés

Új vérteszt az arthrosis korai felismerésére

Egy új módszer segítségével már a betegség korai szakaszában elkülöníthető az arthrosis a rheumatoid arthritistől és más gyulladásos ízületi betegségektől.

hirdetés

Eddig nem létezett a korai stádiumú arthrosis felismerésére alkalmas laboratóriumi teszt, a brit Warwick Egyetem kutatói azonban az Arthritis Research & Therapy című lapban arról számoltak be, hogy az általuk kifejlesztett  laboratóriumi teszt segítségével már a betegség korai szakaszában elkülöníthető az arthrosis a rheumatoid arthritistől és más gyulladásos ízületi betegségektől.

A dr. Naila Rabbani és munkacsoportjának módszere két éven belül bekerülhet a mindennapi klinikai gyakorlatba. Ennek azért van nagy jelentősége, mert minél korábban fény derül az arthrosisra (mielőtt még irreverzibilis elváltozások létrejönnének), annál jobbak a későbbi problémák prevenciójára fókuszáló kezelés esélyei, például az életmód megfelelő irányban történő megváltoztatásával.

A szakemberek előtt egy ideje már ismeretes, hogy a gyulladt ízületben a fehérjék károsodnak, ez azonban az első eset, hogy a károsodott ízületi fehérjék keringésbe kerülő kis fragmentumait abból a szempontból vizsgálták, hogy azok mennyiben alkalmasak a betegség korai felismerésére, illetve az arthrosis, a rheumatoid arthritis és más, a mozgást korlátozó ízületi betegségek elkülönítésére.

A vizsgálatban 225 beteg vett részt, akik között előfordult korai stádiumú és előrehaladott térdízületi arthrosis csakúgy, mint rheumatoid arthritis vagy egyéb gyulladásos ízületi megbetegedések. A munkacsoport tömegspektrometria segítségével vizsgálta a vérből és a szinoviális folyadékból nyert mintákat a betegeknél, illetve olyan egészséges önkénteseknél, akiknél ízületi problémák nem álltak fenn.

Ennek során olyan károsodott aminosavakat találtak korai és előrehaladott arthrosisban, illetve rheumatoid arthritisben, melyek az egészséges önkéntesek szervezetében nem voltak jelen. Bonyolult bioinformatikai módszerekkel tíz károsodott aminosav mintázata alapján algoritmusokat fejlesztettek ki, melyek segítségével már a korai stádiumban elkülöníthetők egymástól az egyes betegségformák. A szerzők azt is kiemelik, hogy módszerük viszonylag nagy szenzitivitású és specificitású a korai stádiumban történő diagnosztikára és az arthritis tipizálására.

Korai stádiumú arthrosis eseteiben a vérteszt szenzitivitását 92 százaléknak, specificitását 90 százaléknak találták, ami a rendelkezésre álló más technikákkal összehasonlítva jó eredménynek mondható. Ennek kapcsán a szerzők idézik, hogy korai stádiumú arthrosisban a jelenlegi MR-technika körülbelül 70 százalékos szenzitivitással és 90 százalék körüli specificitással jelzi az ízületi porc pusztulását. A MR-vizsgálat ráadásul drága és időigényes is, és nem is minden beteg alkalmas rá (pl. pacemaker-viselők).

„Nagy lépést tettünk az arthrosis korai kimutatása felé, mely végül elvezethet e fájdalmas és rokkantságot okozó betegség korai kezelésére alkalmas módszerek kifejlesztéséhez” – hangsúlyozza dr. Naila Rabbani.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.