A COVID hatással lehet a gerincvelői folyadékra

Egy kis esetszámú vizsgálat talán megmagyarázattal szolgálhat a sok COVID-fertőzött által megtapasztalt tartós mentális zavart, az „agyi köd” okáról.

A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem kutatói 13 COVID-fertőzött és gondolkodási problémákkal küzdő ember közül 10-nél találtak rendellenességeket a cerebrospinális folyadékban – az átlátszó, színtelen folyadékban, amely az agyban és a gerincvelőben található. Négy folyadékminta olyan emberektől, akiknek COVID-ja volt, és nem volt gondolkodási problémája, nem mutatott rendellenességet.

Az Annals of Clinical and Translational Neurology című folyóiratban megjelent tanulmányban a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a COVID-fertőzött és gondolkodási problémákkal küzdő ember a cerebrospinális folyadékában rendellenességeket találtak.

A kutatói 32 olyan felnőttet vizsgáltak, akik felépültek a COVID-ból, de nem igényeltek kórházi kezelést, közülük 22-nek voltak kognitív tünetei. Minden résztvevővel számos kognitív tesztet végeztettek és a HIV-vel összefüggő neurokognitív zavar, vagyis a HAND kritériumai alapján pontozták őket.

A vizsgált 32 betegből 17 résztvevő beleegyezett abba, hogy agy-gerincvelői folyadékot vegyenek tőle, közülük 13-nak voltak agyi ködre jellemző tünetei. A cerebrospinális folyadékot átlagosan 10 hónappal a COVID-tünetek megjelenése után vették le. A 13 COVID-beteg gondolkodási problémákkal küzdő ember közül 10-nél találtak rendellenességeket a cerebrospinális folyadékban, és ezek a rendellenességek megegyeztek az egyéb fertőző betegségekben szenvedőknél tapasztaltakkal. A 4, kognitív tüneteket nem mutató SARS-CoV-2 fertőzött gerincvelői folyadéka nem mutatott rendellenességet. Az eltérések egyike a cerebrospinális folyadák megemelkedett fehérjeszintje volt, ami gyulladásra utalt. Olyan antitestek jelenlétét is kimutatták, amelyek az immunrendszer aktivált állapotát jelezték. A kutatók szerint ezek olyan „turncoat” antitestek lehetnek, amelyek magát a szervezetet támadják meg.

A kutatók elmondása szerint más vírusokkal, például HIV-vel, SARS-sel, MERS-szel, hepatitis C-vel és Epstein-Barr vírussal fertőzött embereknél is észleltek kognitív problémákat.

A gondolkodási problémákkal küzdő résztvevőknek átlagosan 2,5 olyan kockázati tényezővel rendelkeztek, amelyek közismerten összefüggésbe hozhatók a kogníció romlásával: pl. cukorbetegségben, magas vérnyomásban, a vaszkuláris demenciában és/vagy a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességben (ADHD) szenvedtek. A tanulmány szerint az agyi köddel nem rendelkező résztvevőknek átlagosan egynél kevesebb kockázati tényezőjük volt.

A tanulmány szerint a COVID-betegeknél gyakran jelentkezik agyi köd. A közelmúltban a 156 New York-i COVID-beteg 67%-a számolt be gondolkodási problémáiról.

A tanulmány értékét erősen korlátozza a kis mintaméret. A kutatók több beteg bevonásával folytatják az elemzést.

Források:

Annals of Clinical and Translational Neurology: "Risk factors and abnormal cerebrospinal fluid associate with cognitive symptoms after mild COVID-19."

University of California, San Francisco: "Cerebrospinal Fluid Offers Clues to Post-COVID 'Brain Fog.'"

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.