A COVID-járvány okozta kimerültség

A legtöbb ember gyakran tapasztal COVID-fáradtságot, de a férfiak és a nők, valamint az idősebbek és a fiatalabbak eltérően reagálnak a járványra.

A WebMD december 23-tól január 4-ig tartó közvélemény-kutatásán azt kérdezték az olvasóktól, hogy milyen gyakran tapasztaltak COVID-19-járvány kimerültséget, amelyet úgy definiáltak, mint "dühös, kimerült, frusztrált vagyok vagy egyszerűen elegem van a saját, a családom és barátaim életének széteséséből. " A választ adó 489 olvasó (120 férfi, 369 nő) körülbelül háromnegyede azt mondta, hogy átéli ezeket az érzéseket.

A nők gyakrabban érzik a fáradtságot

A férfiaknak csak több mint egyharmada (34%) válaszolt úgy, hogy naponta tapasztalt fáradtságot, frusztrációt vagy azt, hogy elege van az egészből, szemben a nők 40%-ával. A férfi válaszadók 18%-a, a nők 25%-a mondta azt, hogy ezek az érzések hetente többször lesznek urrá rajtuk. A férfiak 34%-a és a nők 23%-a állította, hogy soha nem tapasztal ilyesmit, és jól alkalmazkodik a korlátozásokhoz és változásokhoz.

A megélt érzések életkoronként is eltérnek: a fiatalabbakat jobban érintik: a 45 évnél fiatalabb válaszadók csaknem fele (46%) nyilatkozott úgy, hogy naponta tapasztal COVID-fáradtságot (27%-uk pedig nem napi gyakorisággal, de hetente többször is), míg a 45 év felettieknek csak 31%-a (18% pedig hetente többször). Az idősebb kollegák négyszer annyian (21% vs 5%) mondták, hogy ritkán tapasztalják a tüneteket. A járvány hosszútávú emocionális hatásaival kapcsolatban a férfiak 43%-a, a nők 60%-a fejezte ki aggodalmát, míg a fiatalabbak 68%, az idősebbek 46%-a aggódott emiatt.

Étkezési és ivási szokások is különböznek

Több nő válaszolta azt, hogy többet eszik a járvány óta (nők 32%-a férfiaknak csak 19%-a), a legtöbb férfi (61%) ugyanannyit evett, a nők esetén ez az arány csak 42% volt. A fiatalabbak nagyobb valószínűséggel ettek kevesebbet (30%), mint a 45 év felettiek (20%), míg az idősebbek 53%-a, a fiatalabbaknak pedig 39%-a vallotta azt, hogy nem változott az általa elfogyasztott táplálék mennyisége.

A válaszadók közel fele (46%) nyilatkozott úgy, hogy nem iszik alkoholt. Az alkoholfogyasztók körében a férfiak és a nők 16-17%-a mondta azt, hogy többet ivott a járvány idején. A fiatalabb válaszadók nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy többet isznak (20%), mint a 45 év felettiek (14%). A nemek és korcsoportok 11-15%-a számolt be arról, hogy manapság kevesebbet iszik.

A hatások elleni küzdelem

A közvélemény-kutatás a pandémiás fáradtság leküzdésére alkalmazott tevékenységekre is rákérdezett: a férfiak és a nők egyezően nagy hányada számolt be fizikai aktivitásról (séta, túra, edzés, egyéb testmozgás). A nők nagyobb valószínűséggel konzultáltak mentális egészséggel foglalkozó szakemberrel (22% vs 6%), maradtak kapcsolatban családjukkal, barátaikkal és munkatársakkal (47% vs 27%), kezdtek új hobbit (28% vs 16%), vetettek be relaxációs technikákat (32% vs 16%). A férfiak nagyobb hányada (29% vs 24%) mondta azt, hogy nem használt semmilyen módszert a fáradtság leküzdésére.

A fiatalabbak ​​nagyobb valószínűséggel próbálták fizikai aktivitással legyőzni a COVID-stresszt (47% vs 33%), majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel kezdtek új hobbit, vagy beszélgettek mentális egészségügyi szakemberrel (31% vs 17%, illetve 25% vs 12%).

Interakciók

A másokkal való interakciójuk során bekövetkező viselkedésbeli változásokat tekintve a 45 évesnél fiatalabb nők kevésbé vallották türelmesnek magukat, és könnyebben ki lehetett őket hozni a sodrukból, mint a pandémia előtt (26% vs 18%, illetve 31% vs 17%).

A nők nagyobb valószínűséggel állították magukról, hogy visszafogottabbak és hallgatagabbak a járvány alatt, mint férfi társaik. A férfiak közel fele (49%) mondta azt, hogy viselkedése nem változott, a nők alig több, mint negyede (34%). Kortól és nemtől függetlenül kevesen (2%-6%) mondták azt, hogy ebben az időszakban szociálisabbá váltak vagy többet lépnek kapcsolatba másokkal.

A közvélemény-kutatás rámutatott, hogy a COVID-19 továbbra is átszövi a barátokkal és családtagokkal folytatott beszélgetéseket: a válaszadók 61%-a legalább annyit (vagy többet) beszél a témáról, mint a járvány kezdetén, a nők többet, mint a férfiak (32% vs 18%).

Forrás: Medscape: COVID Fatigue Pervasive, but Men and Women React Differently

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.