Az alkoholos májbetegség gyakoribbá vált a járvány alatt

Az alkohol abúzus és az általa okozott májbetegség egyaránt felgyorsult a COVID-19 pandémia alatt.

A pandémia alatti érzelmi stressz és a szociális elkülönítés kombinációja miatt csökkent az alkohollal összefüggő betegségek enyhítésére szolgáló mentális egészségügyi szolgáltatások igénybevétele – jelentették ki Dr. Sasha Deutsch-Link (University of North Carolina) és munkatársai a Digestive and Liver Disease c. folyóirat 2022. augusztus 3-i számában megjelent közleményükben. Az Egyesült Államokban nagy erőkkel igyekeznek az ártalmas alkoholfogyasztást megelőzni, az evvel kapcsolatos betegségeket kezelni, kiváltképp, ha a betegnél már májelváltozás is észlelhető.

Az Egyesült Államokban az alkoholos rendellenességek száma már a COVID-19 pandémia előtt is szaporodott. A 2001-2002 években mért 8,5%-os éves prevalencia 2012-2013-ra 12,7%-ra emelkedett. Ezzel párhuzamosan az alkohollal összefüggő cirrhosis és a májtranszplantációk száma is egyre nőtt.

A világjárvány beköszöntével sok ember elvesztette a munkáját, a lezárások miatt pedig még a munkával rendelkezők nagy túlnyomó többségének sem volt módja a munkatársakkal, barátokkal, családdal személyes kapcsolatba kerülni. A kutatók bizonyított összefüggést találtak a személyes érzelmek, a distressz és az ártalmas alkoholfogyasztás mértéke között. Az USA-ban 2019-ben 7,1 milliárd dollárt, 2020-ban 9,5 milliárd dollárt tett ki az alkohol eladások értéke, de más országokban is hasonló növekedést figyeltek meg. A járvány idején az alkoholbetegek alig tudtak az anonim alkoholisták csoportjába vagy egyéb önsegítő csoportokba menni, sem más közösségekbe járni, de még ambuláns kezelésekre sem eljutni.

A COVID-19-től való félelmükben - különösen a pandémia kezdeti időszakában - sok beteg nem kezeltette a májbetegségét, és egyre több beteg került kórházba alkohollal összefüggő betegség miatt. A kaliforniai Fresno város három kórházában az alkohollal összefüggő hepatitises esetek száma 2019 és 2020 között 51%-kal emelkedett. Ugyanebben az időszakban az alkoholos eredetű májártalomban meghaltak száma a negyedével, a súlyos alkoholos hepatitis miatti májtranszplantációk száma 50 %-kal emelkedett. Ezzel egyidőben csökkent a donorok száma, a várólisták pedig emiatt egyre hosszabbak lettek. Az akut és krónikus májelégtelenség miatti kórházi felvételek száma a pandémia során enyhén emelkedett, közben az alkoholos hepatitisek miatti kórházi felvételek száma a felével nőtt.

Az alkohol használattal összefüggő rendellenességek és az alkohollal összefüggő májbetegségek miatt nőtt a COVID-19-betegekben a gyulladások és a halálos kimenetel kockázata.

Az alkohol abúzus és a következményes májbetegségek prevalenciája közismerten magasabb a férfiak, mint a nők között, de a különbség a pandémia alatt csökkent. Aránytalanul nőtt viszont az alkohollal összefüggő hepatitisek prevalenciája a fekete férfiak és nők körében, az alkohollal összefüggő májbetegségek aránytalanul nagyobb számban érintették a bennszülött (indián) férfiakat és nőket, az ázsiai származású férfiakat és a hispán nőket.

Az ilyen veszélyes tendenciák miatt Dr. Deutsch-Link és munkatársai felhívták a figyelmet a speciálisan a hepatológiával és az alkohol-abúzussal foglalkozó tele-terápiák előnyeire. Azonban a hatalmas országban sokaknak nincs állandó lakóhelyük, és nem rendelkeznek internet hozzáféréssel, esetükben a szűrés alapján lehetne meghatározni a megfelelő kezeléseket.

Az alkoholos italok adójának emelése, a nagyközönségnek szóló üzenetek szintén csökkenthetik az alkoholfogyasztást. A háziorvosoknak és a gasztroenterológusoknak javasolják, hogy több figyelmet fordítsanak a drog-abúzusra, melynek érdekében végezzenek standardizált szűréseket, azonnal avatkozzanak be, adjanak tanácsokat és ismertessék a kezelési lehetőségeket.

Forrás:

Harrison L. Alcohol-associated liver disease soared with COVID-19. Medscape Medical News. August 11, 2022.

Deutsch-Link S, Curtis B, Singal AK. Covid-19 and alcohol associated liver disease. Digestive and Liver Disease. Published August 03, 2022

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.