hirdetés

Az elhízás fokozza az alkohol okozta májkárosodást

Ausztráliai kutatók egyértelműen igazolták, hogy  túlsúly vagy elhízás esetén az alkohol nagyobb pusztítást vihet véghez a májban.

hirdetés

A European Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent közlemény szerzői csaknem félmillió személy adatainak elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a túlsúly vagy elhízás jelentősen megsokszorozza az alkohol májra gyakorolt károsító hatását, ezen keresztül növeli az alkoholos májbetegség mortalitását.

„Az alkoholt fogyasztó túlsúlyos vagy elhízott személyek körében találtuk a legmagasabbnak a különböző májbetegségek kockázatát, azokkal az egészséges személyekkel összehasonlítva, akik hasonló mennyiségben fogyasztanak alkoholt, testsúlyuk azonban a normális tartományon belül marad" – nyilatkozta a kutatást vezető, dr. Emmanuel Stamakis professzor.

A szerzők a UK Biobank adatait használták fel elemzésükhöz, mely különféle biológiai, magatartási és egészségi paramétereket gyűjt az Egyesült Királyságból, úgy ítélték meg azonban, hogy a brit kohorszon tett megállapításaik az ausztráliai népességre is vonatkoztathatók. Az elemzés elvégzésének fontosságát támasztja alá, hogy az ausztráliai populáció körülbelül kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. A vizsgálatukban feldolgozott 465 437 személy kora 40-69 év volt, adataikat átlagos 10,5 éven át gyűjtötték.

Az elhízottság mértékét a testtömegindex (BMI) és a derékkörfogat alapján ítélték meg, az alkoholfogyasztást pedig a résztvevők által közölt adatok alapján. Túlsúlyt 25-ös BMI felett, elhízást pedig 30-as BMI felett véleményezték. A derékkörfogat tekintetében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) besorolási rendszerét tartották szem előtt, eszerint a normáltartomány felső határa nők esetében 80 cm, férfiak esetében 94 cm, túlsúlyosságról 80 cm, illetve 94 cm felett, elhízásról 88 cm, illetve 102 cm felett beszélünk.

Az adatok azt jelezték, hogy a megengedett mennyiséget meghaladó alkoholfogyasztás csaknem 600%-os rizikót jelent alkoholos zsírmáj kialakulására, míg az ilyen okból bekövetkező halálozás esélye csaknem 700%-os azokhoz képest, akiknek alkoholfogyasztása a megengedett tartományon belül marad. A túlsúlyosak és elhízottak még akkor is 50%-kal nagyobb eséllyel lesznek májbetegek, mint a normál testsúlyúak,  ha alkoholfogyasztásuk nem lépi át a megengedett tartományt.

A jelenleg érvényben lévő ausztráliai irányelvek értelmében egészséges felnőttek számára heti 10 adag ital a javasolt felső határ úgy, hogy az azonos napon elfogyasztott alkohol mennyisége nem haladhatja meg a 4 adagot. Az irányelvek kimondják azt is, hogy az alkohol súlyosbíthatja a már előzetesen is fennálló egészségi problémákat, például a májbetegséget, ezen belül a B és C típusú hepatitist, valamint az elhízást.

A szerzők kiemelik, hogy mostani adataik és segítséget jelenthetnek irányelvek megfogalmazására az alkoholfogyasztásra vonatkozóan, melyek alapján az egészségügyi szakemberek kialakíthatnak betegedukációs és prevenciós stratégiájukat. Hangsúlyozzák, hogy bár az alkoholfogyasztásra vonatkozó jelenlegi irányelvek nem veszik figyelembe, hogy a túlsúly és elhízás megsokszorozza a májbetegség rizikóját, a jövőben ezt a tényt is be kellene építeni a dokumentumok frissítése során.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.