hirdetés

Fiatalok alkoholos hepatitise a járvány idején

A legnagyobb bostoni kórházi rendszer adatai szerint a járvány első évében megduplázódott az alkoholos hepatitisszel kórházba kerülő 40 évesnél fiatalabbak száma az azt megelőző 4 év átlagához képest.

hirdetés

A bostoni Mass General Brigham kórházi hálózatban 2020 tavaszán az alkoholos hepatitisszel (AH) kórházba kerülők számának növekedését látva a hálózat betegregiszteréből a kutatók kiemelték a 2010-2021 közötti időszakban AH diagnózisával kórházba kerültek adatait. Az 583 betegből 421-en voltak a 41 évesek vagy annál idősebbek és 162-en a 40 év alattiak. Az összes beteget tekintve a pandémia első évében 35%-os növekedést mutatott a kórházi felvételek száma a kontroll periódushoz képest, a havi átlagos felvétel 9,1-ről 12,3-ra nőtt, ami nem volt statisztikailag szignifikáns, azonban a 40 évesnél fiatalabbaknál ezek az értékek: 2,3 illetve 4,5 már szignifikánsnak bizonyultak. A pandémia alatt AH-val kórházba kerülők közül 30 betegnél azonosíthatóan a fokozott alkoholfogyasztás volt a kiváltóok, közülük 12-en a Covid okozta problémákat jelölték meg okként.

A vizsgálok a kórházba kerülők átlagéletkorának szignifikáns csökkenését észlelték: a pandémia előtti 48,1 évről a pandémia alatti 45,8 évre (p=0,04), és a MELD-Na (Model for End-Stage Liver Disease_ Sodium) pontérték 24,8-ról 24,6-ra változott (p=0,04). Várakozásukkal ellentétben a nők aránya nem növekedett.

A vizsgálók összehasonlították a 2018-19-ben májtranszplantációra szorulók számát a pandémia első évében transzplantációra szorulókéval, és azt tapasztalták, hogy a járvány első évében kétszer annyian szorultak májátültetésre, és az elvégzett májtranszplantációk aránya is 2,3%-ról 6,1%-ra nőtt.

A Mayo Klinika (Rochester, Minnesota) is megerősítették, hogy ellátásukban ők is hasonló változásokat tapasztaltak. A súlyos esetek oka részben a megnövekedett alkoholbevitel, részben az, hogy a betegek a fertőzésveszély miatt panaszaikkal később keresik fel orvosukat. Ezen kívül az előrehaladott májbetegség okozta immunszuppresszió Covid-ra hajlamosít, ami tovább súlyosbítja a az betegek májának elváltozásait.

Forrás:

The Liver Meeting 2021: American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD): Abstract 40. Presented November 13, 2021.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.