hirdetés

Gyógyszer várományos nem-alkoholos szteatohepatitiszre

Az FDA engedélyt adott a leronlimab hatóanyag nem-alkoholos szteatohepatitisz indikációban történő fázis II klinikai vizsgálatára.

hirdetés

A CytoDyn Inc. október 1-jén bejelentette, hogy az FDA engedélyezte a cég által kifejlesztett leronlimab (PRO140) hatóanyag nem-alkoholos szteatohepatitisz (NASH, non-alcoholic steatohepatitis) indikációban történő vizsgálatát és a fázis II klinikai vizsgálathoz betegek bevonását. Annak ellenére, hogy a NASH betegségterhe igen magas, jelenleg nem áll rendelkezésre engedélyezett gyógyszeres terápia: a kezelések elsősorban a NASH komorbiditásainak ellátására, menedzselésére irányulnak, mint például az elhízás, 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek. A leronlimab ezzel szemben a NASH során kialakuló gyulladásos folyamatok befolyásolásával váltaná ki feltételezett hatását.

 A vizsgálati hatóanyagról (leronlimab)

A leronlimab egy új fejlesztésű, humanizált IgG4 monoklonális antitest, mely a CCR5 sejtfelszíni receptor blokkolásával fejti ki hatását. A CCR5 fontos szerepet játszik HIV-fertőzés, a tumorok áttétképződése és egyéb betegségek során, köztük a nem-alkoholos eredetű szteatohepatitiszben is. Eddigi ismereteink szerint úgy tűnik, hogy a CCR receptor központi szerepet játszik az immunsejteknek a gyulladásos helyekre történő szállításában, és fontos lehet az akut graft-versus-host betegség (GvDH) kialakulásában, valamint más gyulladásos állapotok előidézésében, tehát sokoldalú szerepe miatt több betegség, állapot esetén is hatásosan támadható. Korábbi klinikai vizsgálatokban igazolták, hogy a CCR5 receptor blokkolásával csökkenthető az akut GvDH kialakulásának kockázata csontvelő-transzplantált betegeknél – ezért az FDA „ritka betegségek gyógyszere” (orphan drug) minősítést is adott a hatóanyagra a GvDH megelőzésének indikációjában.

 A leronlimabbal végzett klinikai vizsgálatokról

A leronlimabbal az utóbbi években összesen 9 klinikai vizsgálatot végeztek több mint 800 beteg bevonásával, és sikeresen teljesítette az elsődleges végpontokat egy pivotális fázis III vizsgálatban, ahol standard antiretrovirális kezelésekkel kombinációban alkalmazták HIV-betegek terápiájában. Ezért az FDA már két indikációban is „fast track” minősítést adott a hatóanyagra: az első javallat kombinált alkalmazásra szól HIV-fertőzött betegek aktív antiretrovirális terápiájában (HAART, highly active antiretroviral therapy), a második pedig az áttétes tripla negatív emlőrákban történő alkalmazás. A leronlimab tripla negatív emlőrákban 98%-kal csökkentette az emlőrákos daganatok áttétképződését szamár xenograft modellekben, ezért a CytoDyn fázis II vizsgálatot indított ebben az indikációban is.

 A nem-alkoholos szteatohepatitiszről (NASH, non-alcoholic steatohepatitis)

A nem alkoholos eredetű zsírmáj (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease) és az abból kialakuló szteatohepatitisz (NASH) a leggyakoribb krónikus májbetegség, előfordulása az elmúlt években világszerte ugrásszerűen megnőtt. A májrák kialakulása mögött ma még többnyire a vírusos hepatitis vagy a túlzott alkoholfogyasztás áll, ám 2030-ra várhatóan már a NASH okozza majd az ilyen típusú daganatok többségét, sőt, előrejelzések szerint az Egyesült Államokban már jövőre, azaz 2020-ra a NASH válik a májátültetések vezető okává. A NASH többnyire túlsúlyos vagy elhízott emberekben alakul ki, hosszú ideig tünetmentes, ezért különösen fontos a megelőzés, mivel a máj zsírtartalmának csökkentésével, a súlyfelesleg leadásával sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki ez a betegség.

A nem alkoholos steatohepatitis esetében többnyire csak akkor jelentkeznek a tünetek – pl. súlyvesztés, fáradtság, gyengeség –, amikor már előrehaladott stádiumban van a betegség, mely évek, esetleg évtizedek alatt fejlődik ki. Fő jellegzetessége, hogy zsír halmozódik fel a májban, ami gyulladással, szöveti károsodással járhat, cirrózist okozhat, így a máj egy idő után már nem tud megfelelően működni, és végső soron akár májrák is kialakulhat. A nemzetközi tendenciáknak megfelelően Magyarországon is egyre több ilyen beteg van, a májrákos esetek 56%-át már nem a vírusos hepatitis okozza idehaza. Habár a NASH egyre elterjedtebb, kialakulásának okai még mindig nem egyértelműek. A betegek vérében megnő a lipidek – pl. koleszterin vagy a trigliceridek – szintje, gyakran társul hozzá diabétesz. Hátterében állhat az inzulinrezisztencia, az oxidatív stressz és a máj gyulladásos megbetegedése is. Önmagában csak az elhízás a 3-3,5-szeresére emeli a májdaganatok kialakulásának az esélyét, egyéb tünetekkel társulva pedig még ennél is nagyobb a kockázat. Diabéteszeseknél 2-4-szeres a májrák előfordulása. A NASH gyakrabban alakul ki középkorú és túlsúlyos vagy elhízott emberekben, de gyermekeknél is megjelenhet, a férfiaknál és a nőknél kb. azonos arányban fordul elő.

Jelenleg gyógyszeres kezelési módja nem ismert. A kórkép kezelése az anyagcserezavar kezelését jelenti, elsősorban életmód-változtatással. A testsúly fokozatos csökkentése diéta és fizikai aktivitás együttes alkalmazásával az inzulinérzékenységet javítja, a szövettani elváltozásokat mérsékli. A kiindulási testsúly 5-10 százalékkal csökkentendő, a csökkentés mértéke 0,45–0,9 kg/hét. A gyors súlyvesztés hátrányos mert fokozza a gyulladást és a fibrózist. A testsúly 7-10 százalékos csökkentése a májelzsírosodást 42–51%-kal csökkenti. A diéta során a telített zsírok, a cukros üdítők, a fruktóz, valamint a nagy glikémiás indexű ételek fogyasztása kerülendő. Az n-3/n-6 többszörösen telítetlen zsírsavak, valamint a kávéfogyasztás csökkenti a májelzsírosodás mértékét. Heti 3-5 alkalommal 30 perces mérsékelt vagy nagy intenzitású fizikai aktivitás az inzulinrezisztencia csökkentése révén lehet előnyös.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CytoDyn Announces FDA Clearance to Proceed with Phase 2 Clinical Trial of Leronlimab (PRO 140) for Treatment of NASH

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.