Metabolikus májbetegség kockázata long-COVID-ban

A posztakut COVID-szindróma, a SARS-CoV-2 fertőzést követő folyamatos gyulladásos állapot, növeli a metabolikus eredetű zsírmájbetegség kockázatát.

A metabolikus eredetű zsírmájbetegséget (MAFLD), más néven nem-alkoholos zsírmájbetegséget (NAFLD) az általános egészségi állapot mutatójának tekintik, és megléte összefüggést mutat a szív- és érrendszeri szövődmények és a halálozás kockázatának növekedésével. Valószínűleg multifaktoriális eredetű sokszervi megbetegedés. A posztakut COVID-szindróma (PACS) különböző szervrendszereket érint, neurokognitív-, vegetatív-, gyomor-bélrendszeri-, légzőszervi-, mozgásszervi-, pszichológiai-, érzékszervi- és bőrtünetekkel. Becslések szerint a COVID-19-betegek 50–80%-a tapasztal egy vagy több tünetcsoportot 3 hónappal a kórház elhagyása után.

Az akut fázisban májproblémák is megjelennek, a betegek körülbelül felénél előfordulhat emelkedett májfunkciós értékek, a betegek egy részében a rendellenesség az akut fázis elmúltával is fennmarad. Néhány szakcikk arról számol be, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés következtében az epevezeték hosszú távon sérül. A COVID-fertőzéshez esetlegesen társuló anyagcsere-rendellenességek pedig felerősíthetik vagy kiválthatják a máj elzsírosodását.

Az Open Forum Infectious Diseases-ben megjelentetett retrospektiv vizsgálat során a szerzők egy kanadai klinika által 2020 júliusa és 2021 áprilisa között COVID-19 miatt felvett 235 betegének adatait elemezték. A fertőzöttek 69%-a volt a férfi, átlagéletkoruk 61 év volt; 19,2%-uk részesült gépi lélegeztetésben, a kórházi kezelésük átlagos időtartama 11,7 nap volt. A posztakut COVID-szindróma miatti vizsgálatukra átlagosan 143 nappal a COVID-19 tüneteinek megjelenése után került sor; ekkor a betegek 77,5%-ának legalább egy szervrendszer károsodására utaló PACS tünetei voltak. A tünetek 34,9%-a neurokognitív, 53,2%-a légzőszervi, 26,4%-a mozgásszervi, 29,4%-a pszichológiai, 25,1%-a bőrgyógyászati ​​és 17,5%-a szenzoros volt.

A későbbi klinikai viziteken minden betegnél MAFLD-szűrést végeztek, a MAFLD diagnózisát steatosis hepatis (zsírmáj) és túlsúly/elhízás vagy 2-es típusú cukorbetegség együttes megléte esetén mondták ki. A steatosist a máj zsír- és kötőszövettartalmát mérő tranziens elasztrográfiával határozták meg. Az elemzés kizárta azokat a betegeket, akik jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztottak, illetve hepatitis B vagy C fertőzöttek voltak. Minden májsteatosisban szenvedő betegnél volt MAFLD is, és ez a vizsgálati populáció 55,3%-át foglalta magában.

A kórház a 235 beteg közül 103-nál tudott májsteatosis indexet (HSI) mérni. E betegek 50%-ánál diagnosztizáltak MAFLD-et az akut COVID-19 miatti kórházi felvételkor, a kórházból történő hazabocsátáskor pedig még 48,1%-uknál állt fenn ez a probléma. A PACS követésére szolgáló vizsgálat során még a kórházban diagnosztizáltak 71,3%-ában igazolták a MAFLD-et. A kórházi kezelés alatti glükokortikoidok vagy a tocilizumab kezelés aránya nem különbözött statisztikailag szignifikánsan a MAFLD-ben szenvedők és a nem szenvedők tekintetében, és a remdesivir-használat elenyésző volt a betegpopulációban.

Tekintettel arra, hogy a MAFLD prevalenciája a vizsgált populációban több mint kétszerese az általános populációéban mérhetőnek, a szerzők szerint a MAFLD egy új PACS fenotípus lehet, amely hosszú távú metabolikus és kardiovaszkuláris szövődményekhez vezethet. Ennek lehetséges magyarázata a COVID-19 kórházi kezelés alatti sovány testtömeg (lean body mass) csökkenése, majd az azt követő májzsír felhalmozódás a felépülés során.

Más fertőzések -így a HIV, a Helicobacter pylori és a vírusos hepatitis- is összefüggésbe hozhatók a MAFLD gyakoriságának növekedésével. A COVID-19 fertőzés meggyorsíthatja a MAFLD-betegséghez vezető folyamatokat.

A vizsgálatból levonható következtetéseket erősen korlátozza a kis esetszám, a viszonylag rövid nyomon követés, a kontrollcsoport hiánya és a vizsgálat retrospektív volta.

 

Forrás: Long COVID Associated With Risk of Metabolic Liver Disease, Medscape

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.