hirdetés

Sztíviakivonattal enyhíthetők a zsírmáj tünetei

Most nyilvánosságra hozott állatkísérletes adatok szerint sztíviakivonattal enyhíthetők a máj zsíros elfajulását kísérő tünetek. Ennek jelentősége abban áll, hogy a jelenlegi tendencia mellett hamarosan a zsírmáj lehet a májtranszplantáció leggyakoribb oka.

hirdetés

Zsírmájról, azaz nem-alkoholos steatohepatitisről (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease) akkor beszélünk, ha máj állományának több mint 5 százalékát alkotja zsír. Jelenleg a betegség oki kezelése nem ismert, az állapot cirrhosisba mehet át, illetve májrákra hajlamosíthat. Bár a NAFLD oka máig ismeretlen, több rizikófaktorát is azonosították, ezek közé tartozik többek között az elhízás és a magas cukorfogyasztás.

A Los Angeles-i Gyermekkórház munkacsoportja egérkísérletben tanulmányozta, hogy kedvezően befolyásolja-e a NAFLD alakulását, ha az étrendben a cukrot édesítőszerrel helyettesítik. Azt találták, hogy a cukornál 200-szor édesebb, energiát nem tartalmazó sztíviakivonat fogyasztása mellett csökken a zsírmájhoz társuló markerek szintje. Eredményeiket a Scientific Reports című lapban hozták nyilvánosságra.

Abból a hipotézisből indultak ki, hogy ha a nagy mennyiségű cukorfogyasztás igazoltan májkárosodást okoz, akkor a cukor édesítőszerrel történő helyettesítése valószínűleg csökkenti a májbetegség kialakulásának kockázatát. A témában végzett első kutatásban két édesítőszer hatását tanulmányozták: a szukralózét és a sztíviáét, mert a legújabb és legkevésbé tanulmányozott édesítőszerek a májbetegség és az elhízás szempontjából. Mindkét édesítőszert széles körben használják különböző ételekben és italokban.

„Azért esett a választásunk éppen erre a két vegyületre, mert dr. Rohit Kohli, a közlemény rangidős szerzője szerint ezek a legújabb és legkevésbé tanulmányozott édesítőszerek a májbetegség és az elhízás szempontjából.

Zsíros májbetegség preklinikai modelljében a kutatók a cukrot édesítőszerrel helyettesítették a kísérleti egerek étrendjében. Bár a szukralóznak is mutatkozott némi kedvező hatása a hasnyálmirigy működésére, a májra semmilyen előnyös hatást nem gyakorolt. A sztívia ugyanakkor több szempontból is pozitív hatásúnak bizonyult az egerek májának működésére: csökkentette a glükózszinteket és javította az inzulinszenzitivitást, ami arra utal, hogy ez a vegyület segítheti a vércukorszint szabályozását. Ráadásul sztíviafogyasztás mellett csökkent a zsírmáj néhány markerének szintje is, köztük az általános lipidszint, illetve mérséklődött a máj hegesedése. Fontos megállapítás volt, hogy az említett hatások függetlenek voltak a kísérleti állatok aktuális testsúlyától.

A kedvező hatást magyarázó mechanizmusok még nem teljesen tisztázottak, de feltételezhető a celluláris stressz csökkenésének, valamint a bélflóra megváltozásának szerepe. E kérdések tisztázására már megkezdődött az a klinikai vizsgálat, melynek keretében kórházban kezelt betegek bevonásával elemzik a cukor édesítőszerrel történő helyettesítésének hatásait. Az eredmények alapján remélhetőleg arra is választ kapnak a kutatók, hogy a sztívia szerepet kaphat-e a serdülőkori NAFLD terápiájában is. Ez azért különösen fontos, mert a jelenlegi tendencia mellett hamarosan a NAFLD válik a májtranszplantáció leggyakoribb okává, ezért ígéretes minden olyan módszer, mely reményt nyújt a betegség kezelésére vagy legalább progressziójának lassítására.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.