Fél éven túl kevésbé véd az oltás

Fél év alatt jelentősen csökken a Pfizer/BioNTech, a Moderna, és Johnson & Johnson Covid vakcina által nyújtott védelem.

Az Egyesült Államok 800.000 veteránjának vizsgálata azt mutatta, hogy a Pfizer/BioNTech, a Moderna, és Johnson & Johnson Covid vakcinák hatékonysága az oltottakban rendkívüli módon csökkent, mire a Delta-variáns elárasztotta az országot.

A vizsgált 800.000 fős populációból körülbelül 500.000 volt az, akit beoltottak és 300.000 az oltatlan, a férfi-nő arány 6:1 volt, a kor szerinti megoszlás: 48% 65 éves vagy annál idősebb, 29% 50-64 éves és 24% 50 évesnél fiatalabb volt.

A Science-ben megjelent publikáció szerint márciusban beadott vakcinák igen erős -és mindhárom oltóanyag esetén nagyjából megegyező- védelmet nyújtottak, amikor a Delta-variánst először észlelték az USÁ-ban, de ez a hatékonyság októberre jelentősen csökkent. Pfizer/BioNTech vakcina két dózisa esetén 86%-ról 13%-ra, a Moderna két dózisa esetén 89%-ról 58%-ra, az egydózisú Johnson & Johnson oltóanyagnál pedig még ennél is jobban, 86%-ról 16%-ra esett, és e csökkenés mértéke nem különbözött az egyes korcsoportok között.

Sőt a 65 évesnél idősebbek esetén már 3 hónap múltán egyik vakcina sem védte meg a veteránokat a haláltól, bár a márciusban Modernával oltott és júliusban áttöréses fertőzést szenvedett 65 évesnél idősebbek 76%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg, mint a nem beoltottak. Ugyanez az arány a Pfizer/BioNTech oltás esetén 70%, a Johnson & Johnson esetén 52% volt. A 65 évesnél fiatalabb veteránok esetén a vakcinák halállal szembeni védőhatása 3 hónap múltán valamivel kedvezőbb volt Pfizer/BioNTech 84%, Moderna 82%, Johnson & Johnson 73%. A vizsgálatot végzők nyomatékosan felhívják a figyelmet a booster (emlékeztető) oltás, az arcmaszk viselés, a kézmosás és a szociális távolságtartás fontosságára.

Hasonló adatokat közölt Pfizer/BioNTech vakcinával kapcsolatban a Lancet a Kaiser Permanente 3,4 millió oltott és oltatlan tagjának vizsgálatakor. A vakcina fél év alatt 73%-ban védett a fertőzés és 90%-ban a kórházba kerülés ellen, de hatékonysága a vakcináció utáni 88%-ról hat hónap után 47%-ra csökkent.

 

Forrás:

SARS-CoV-2 vaccine protection and deaths among US veterans during 2021. Science 4 Nov 2021. DOI: 10.1126/science.abm0620

Effectiveness of mRNA BNT162b2 COVID-19 vaccine up to 6 months in a large integrated health system in the USA: a retrospective cohort study Lancet, October 04, 2021 DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)02183-8

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.