Meddig véd a Pfizer vakcina?

A Pfizer oltás nyújtotta SARS-CoV-2 fertőzés elleni védelem 2 hónap után gyengülhet.

A Pfizer COVID-19 elleni oltása nyújtotta COVID-betegség elleni védelem 2 hónap után gyengülni kezd, de ennek ellenére még legalább további 4 hónapon át megakadályozza a kórházi kezelés szükségességét és a COVID-betegség okozta halált - derül ki a The New England Journal of Medicine október elején közzétett két új tanulmányából.

Az új eredmények alátámasztják azt, amit mind a Pfizer, mind a CDC és az egészségügy vezető tisztségviselői az elmúlt hetekben hangsúlyoztak: a vakcina által a koronavírus-fertőzés ellen nyújtott védelem idővel csökkenhet, de az oltást kapók elkerülik a súlyos betegség legrosszabb kimenetelét.

Az első tanulmányban katari kutatók 900 ezer, beoltott katari ember fertőzéseit vizsgálva azt igyekeztek felbecsülni, hogy a január 1. és szeptember 5. közötti időszakban a vakcina mennyire védett a COVID-19 fertőzés és a súlyos, kritikus vagy halálos esetek ellen.

Az első Pfizer oltás utáni 2 hétben a fertőzés elleni védelem "elhanyagolható" volt, a harmadik héten viszont már elérte a 37%-ot. A védelem a második dózist követő első hónapban már 78%-os volt. A hatékonyság a második oltást követő 2. hónapot követően fokozatosan csökkent, a csökkenés a negyedik hónap után felgyorsult, volt akiknél akár 20% alá is csökkent a második adag beadását követő 5-7 hónapban

"Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a vakcinázott lakosság nagy része a következő hónapokban elveszítheti védelmét a fertőzések ellen, talán növelve az új járványhullámok lehetőségét" - írták a kutatók.

Azt is kimutatták, hogy a vakcina hatékonysága magasabb volt a tünetekkel járó, mint a tünetmentes fertőzés ellen, de idővel mindkét védelem csökkent. Hasonló mintázat volt megfigyelhető a vírus különböző változatainál, így a béta és delta változatok esetén is.

A súlyos, kritikus és halálos kimenetelű COVID-19 esetek elleni hatékonyság az első adag beadását követő harmadik héten 66%-ra nőtt, és a második adagot követő első 2 hónapban elérte a 96% -ot. A védelem ezen a szinten tartott körülbelül 6 hónapig.

 

Úgy tűnt, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés elleni védelem gyorsan csökken a második adagot követő csúcs után, de a kórházi kezelés és a halál elleni védelem a második adag után hat hónapig tartós maradt.

A második tanulmányban izraeli kutatók több mint 4800, az oltás után rendszeresen tesztelt egészségügyi dolgozó körében vizsgálták a COVID-19 antitesteket. A vizsgált személyek közül 20-nak voltak áttörő fertőzései.

A kutatócsoport megállapítása szerint a vérben keringő antitestek szintje folyamatosan csökkent 6 hónap alatt. A védelemmel korreláló neutralizáló antitestek szintje az első 3 hónapban gyorsan csökkent, de ezt követően koncentrációjuk csökkenése lelassult. Hat hónappal a vakcina második dózisa után a neutralizáló antitestek szintje lényegesen alacsonyabb volt a férfiak, továbbá a 65 évnél idősebb és gyengébb immunrendszerű személyek körében, mint a nők esetén.

A neutralizáló antitestek szintje szignifikánsan magasabb voltak a 30-at meghaladó testtömeg-indexű emberekben. A kutatók szerint azonban nem világos, hogy a több neutralizáló antitest nagyobb fokú védelmet nyújt-e, és hogy a beoltott elhízott emberek kockázata nagyobb vagy alacsonyabb az áttörő fertőzésekkel szemben.

„Egyre világosabbá válik, hogy nagyon fontos lenne meghatározni, milyen immunparaméterek jelezhetik egyértelműen, hogy mekkora az oltás nyújtotta védelem " - írták a kutatók. "Meg kell találni a gazdaszervezet immunitásának meghosszabbítására alkalmas stratégiákat annak érdekében, hogy megvédjük a lakosságot a SARS-CoV-2 és annak változatai ellen."

 

Forrás:

The New England Journal of Medicine: "Waning of BNT162b2 Vaccine Protection against SARS-CoV-2 Infection in Qatar," "Waning Immune Humoral Response to BNT162b2 Covid-19 Vaccine over 6 Months."

Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.