A SARS-CoV-2 variánsok elleni T-sejt védelem

A három legfontosabb SARS-CoV-2 variánsban csak egyetlen egy  olyan mutáció alakult ki, aminek révén a vírus kibújhat a T-sejtek nyújtotta védelem alól.

Az új bizonyítékok szerint a három variánsban kialakult 45 jelentős genetikai mutáció közül csak egyetlen egy olyan mutáció esik a vírus azon pontjára, ahová a T-sejtek kapcsolódhatnak és figyelmeztethetik az immunrendszert, hogy egy ismételt fertőződés közelít felénk. Tehát eddig csak egy olyan mutáció alakult ki, melynek révén a vírusvariáns képes elkerülni, hogy a T-sejtek felismerjék, ami azt jelenti, hogy az eredeti SARS-CoV-2 okozta fertőzés nyomán keletkező CD8+ T-sejtek védelmet nyújthatnak a B.1.1.7 (brit), a B.1.351 (dél-afrikai), vagy a B.1.1.248 (brazil) variánsokkal exponált személyek számára.

Dr. Andrew Redd (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID,Bethesda, Maryland) és munkatársainak tanulmánya 2021. március 30-án jelent meg az Open Forum Infectious Diseases c. lapban, ebben 30, PCR-al igazolt COVID-19 fertőzött beteg vérének vizsgálatáról számolnak be. Annak igazolására, hogy az észlelt CD8+ T-sejtes reaktivitás valóban a SARS-CoV-2 variánsok ellen alakult ki, további 20 különböző vírusos fertőzésből származó (cytomegalovirus, Epstein-Berr virus, influenza) peptidet vizsgáltak. A vizsgált személyek 60%-a férfi volt, a vérvizsgálat átlagosan 43 nappal a betegség kezdete után történt. Az eredmények egyértelműen igazolták, hogy a fertőzésből gyógyult személyeknél a CD4 és CD8 pozitív T-sejtek virtuálisan az összes koronavírus variánst felismerik. A fertőzésből gyógyult betegeknél ez az „immun-memória” hosszú hónapokig fennáll, ebben jelentős szerepet kapnak a T-sejtek.

A NIAID igazgatója, Dr. Anthony Fauci március 31-én egy, a Fehér Házban tartott sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy folyamatosan monitoroznunk kell a vírus alakulását, mert ha a vírus egy bizonyos fokig mutálódik, akkor el kell gondolkoznunk emlékeztető („booster”) oltásokon. Azt is elmondta, hogy folyamatosan figyelni kell a gyógyult, illetve a vakcinált személyek SARS-CoV-2 elleni T-sejtes válaszainak sávszélességét, terjedelmét és időtartamát, hogy szükség esetén emlékeztető oltást tudjunk alkalmazni.

A vizsgálat előzetesen COVID-19 fertőzésen átesettekre irányult, így csak remélni tudjuk, hogy a vakcinálással generált T-sejtek is védelmet nyújtanak ezek ellen a variánsok ellen, de azt más vizsgálatokból már biztosan tudjuk, hogy minden, az USÁ-ban alkalmazott vakcina (tehát eddig a Pfizer/BioNTech és a Moderna) igen erős és félreérthetetlen T-sejtes választ váltott ki. Az mRNS vakcinák targetje a tüskefehérje, míg a természetes fertőzés esetén a teljes vírus genomra alakul ki immunválasz. Alessandro Sette és Shane Crotty egy 2021. március 1-jén a bioRxiv-ben olvasható vizsgálatában (Tarke) kimutatták, hogy az említett új vírusvariánsok COVID-on átesettek vagy  vakcinálásban részesültek vérében csak elhanyagolható  mértékű T-sejtes reaktivitást váltanak ki, tehát a szerzők szerint „nem valószínű, hogy a variánsok a hosszantartó, erős választ befolyásolni tudnák.”

A tanulmány értékét jelentősen csökkenti a vizsgáltak igen kis száma. Prof. Dr. Antonio Bertoletti  (Duke-Nus Medical School, Szingapur) szerint vizsgálat eredményeiből csak a Covidon átesettek védettségével kapcsolatban lehet következtetéseket levonni. Bertoletsaját vizsgálataikra támaszkodva viszont bizton állítja, hogy a vakcinák hatására kialakuló T-sejtek (a természetes fertőzés nyomán keletkezőkhöz hasonlóan) extrém módon „multispecifikusak”, ill. a tüske-protein bármely részét képesek felismerni. Ilyen módon valószínűtlen, hogy a mutálódott változatok ellen ne tudnának védelmet nyújtani.

Bertolettiék Cell Press-ben megjelenésre váró tanulmányuk szerint a COVID elleni mRNS vakcinálás utáni első 2 hétben kiváltott tüske-fehérje-specifikus T-sejtek már védelmet nyújthatnak, miközben a neutralizáló antitest-válasz még csak felfutóban van.

A SARS-CoV-2 elleni neutralizáló antitesteket sokkal szélesebb körben vizsgálják, mint a  T-sejteket, bár mindkettő az immunválasz fontos alkotóeleme. Ennek egyik oka, hogy a neutralizáló antitestek jelentik a vírusok elleni védekezés első elemét, ezek akadályozzák meg ugyanis a vírus bejutását a sejtbe, és ha a vírus nem tud bejutni a sejtbe, akkor nem is tud fertőzni. A T-sejtek az antitesteknél jóval hosszabban ható immunvédelmet biztosítanak. Viszont – ellentétben a neutralizáló antitestekkel, melyek relatíve egyszerűen mérhetők a szérumból standard eszközökkel - , a T-sejtes válasz mérése jóval nagyobb kihívást jelent.

Azt is széles körben kutatják, hogy a szub-szaharai régióban (nem Dél-Afrikában!) miért ilyen alacsony a súlyos megbetegedések aránya, és keresik, hogy milyen eltéréseket mutatnak az ugandai emberek pandémia előtti immunológiai válaszai.

Forrás:

McNamara D. T cells confer protection to three main SARS CoV-2 variants. Medscape Medical News, April 01, 2021.

Redd A, Nardin A, Kared H, et al. CD8+T cell responses in COVID-19 convalescent individuals target conserved epitopes from multiple prominent SARS-CoV-2 circulating variants. Open Forum Infectious Diseases, 2021;, ofab143,

Tarke A, Sidney J, Methot N, et al. Negligible impact of SARS-CoV-2 variants on CD4 + and CD8 + T cell reactivity in COVID-19 exposed donors and vaccinees. bioRxiv. 2021 Mar 1;2021.02.27.433180. doi: 10.1101/2021.02.27.433180. Preprint

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.