A COVID vakcinák az új variánsok ellen is védenek

A WHO hivatalos nyilatkozata szerint az USÁ-ban és Európában engedélyezett COVID-19 vakcinák védelmet nyújtanak a négy fő koronavírus variánssal szemben.

Minden eddig megjelent SARS-CoV-2 vírus variáns ellen (P.1-brazil, B.1.351-dél-afrikai, B.1.1.7-brit, B.1.617-indiai) megfelelő hatékonyságot mutattak a rendelkezésre álló, az FDA és az EMA által engedélyezett oltóanyagok- jelentette ki egy május 18-án tartott sajtókonferencián Hans Kluge, a WHO europai regionális igazgatója. A legnagyobb aggodalmat keltő, elsőként Indiában detektált, és ezért indiainak nevezett B.1.617 variáns jelenleg naponta több ezer indiai halálát okozza, már mind a hat  WHO régióban elterjedt és a WHO európai régiójának 53 államából már 26-ban kimutatták, leginkább az utazók hurcolják be. Nagyon gyorsan terjed, és kezdi kiszorítani az Európában szinte egyeduralkodóvá vált B.1.1.7 (brit) variánst.

Mivel minden jelenleg ismert variáns érzékeny az oltóanyagokra, legfontosabb, hogy felgyorsítsuk a lakosság beoltását és mivel még mindig alacsony a beoltottak aránya, továbbra is fenntartsuk a maszkviselést és a szociális távolságtartást.

Luge nagyon óv a túlságos lazítástól, és emlékeztet arra, hogy a tavaly nyári éberségcsökkenés miként vezetett az járvány újabb fellobbanásához. Bár ismét itt a nyár, és a túristák hada várja türelmetlenül, hogy indulhasson, szerinte a nemzeteknek át kellene gondolniuk a nemzetközi utazások korlátozását, annak ellenére, hogy mind az Európai Únió, mind az Egyesült Királyság épp most lazított a szigorításokon.

“A vakcinák fényt jelenthetnek az alagút végén, de nem szabad, hogy ez a fény elvakítson bennünket"- hangsúlyozta.

Egy másik, szintén aznap tartott isztambuli sajtókonferencián a BioNTech SE ügyvezetője, a török származású német tudós, Ugur Sahin azt közölte, hogy Pfizer Inc.-val közösen fejlesztett oltóanyagukat eddig a vírus több, mint 30 variánsa ellen tesztelték, és mindegyikkel szemben hatékonynak bizonyult. A laboratóriumi tesztek szerint a Pfizer/BioNTech vakciával beoltottak vérmintáit az indiai variánsnak kitéve 25 -30%-kal kevesebb antitest kötődött a vírushoz, mint amennyi az eredeti vuhani koronavírus változat esetén történt, ennek alapján úgy gondolják, hogy a vuhani vírus ellen 95%-os hatékonyságot mutató oltóanyaguk az indiai variáns elleni 70-75%-os védelmet nyújthat.

Forrás:

News conference, World Health Organization, 18th, May.

Reuters Health Information, May 20, 2021

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.