Az új koronavírus variánsok gyermekeken keresztül szóródnak

Az USA középnyugati és északkeleti államainak egészségügyi hatóságai riadóztatnak a gyermekkori COVID-19 esetek meredek növekedése miatt.

Szakértők szerint az Egyesült Államokban a koronavírus fertőzés terjedése - részint a felnőttek egyre növekvő átoltottsági aránya miatt - egyre inkább az influenza terjedésére hasonlít: először a gyermekek betegszenek meg, majd ők viszik haza a fertőzést a családba.

Mára már egyre több SARS-CoV-2 variáns alakult ki, és a gyermekek megbetegedési arányának növekedését a fertőzőképesebb új variánsok okozzák, és a fertőzés átvitel minden korábbi fertőzés átvitelnél dinamikusabb – mondta Dr. Michael Osterholm virológus (University of Minnesota, Minneapolis). A járvány korábbi fellobbanásainak idején a gyermekek – különösen az egész kicsik – csak csekély szerepet játszottak a fertőzés átvitelében. Ha meg is fertőződtek a koronavírussal, betegségük rendszerint enyhe, vagy tünetmentes volt, ezért nem is értettük, hogy hogy lehetnek a gyermekek egy háztartáson, vagy egy klaszter belüli terjedés kiinduló pontjai.

A maszkviselés, a szociális távolság betartása, a felesleges utazgatások és összejövetelek elkerülése ellenére Michigan államban az iskolák többségének megnyitása, az ifjúsági sportok folytatása kapcsán jelentősen szóródik a jóval fertőzőképesebb B.1.1.7 variáns. A fertőzés minden korcsoportban megjelent, de az új COVID leginkább a 10-19 éveseket érinti, ami a pandémia során először fordul elő. Az utóbbi hónapban ennek a korosztálynak az érintettsége megduplázódott az államban, ráadásul a Michigan Department of Health and Human Services szerint a 9 év alattianál február 19. óta 230%-kal nőtt a fertőzöttek száma, emiatt újra azonnal bezártak az iskolák – mondta Dr. Natasha Bagdasarian (népegészségügyi főorvos, Ann Arbor).

Minnesota államban is rapid módon szaporodik a B.1.1.7 variáns, és a korábbinál sokkal erősebben támadja a gyermekeket. A fiatalokat kell most a fertőzés belépési kapujának tekinteni.

Az utóbbi két hétben Massachusetts államban regisztrálták a legtöbb COVID-19-es gyermeket és tinédzsert és a CDC szerint Massachusetts az ötödik legfertőzöttebb USA állam. Bár a B.1.1.7. okozta legtöbb gyermekkori, vagy tinédzserkori COVID-19 eset enyhe, de egyre gyakoribbak a súlyos esetek is, elsősorban a rossz egészségi állapotban lévőknél. Gyermekekben ez a felnőttkori citokinvihart utánzó kórképpel (MIS-C, multisystem inflammatory syndrome in children) definiált spektrumbetegség az enyhe, akár spontán gyógyuló esetektől egészen az intenzív osztályos ellátást, komoly kezelést is igénylő -és esetenként halálos kimenetelű- betegség igen gyakran  – a felnőttekéhez hasonlóan – elhúzódó tünetekkel, „long-COVID” formájában perszisztálk. Az Egyesült Királyságból származó legújabb adatok szerint a 16 évnél fiatalabb COVID-19-es betegek 10-15%-ánál 5 héttel a betegség után még legalább egy tünet megtalálható.

Az Egyesült Államokban, ahol az iskolák a legtöbb államban nyitva vannak, egyre ismét gyakoribbak a fellángolásokat, különösen az középnyugati és északkeleti államokban, de újabban a déli államokban is- így aggódva figyelik, mi Európában és Izraelben. Izraelben 2020. december végén jelent meg a B.1.1.7 variáns, és 2021. januárra dominálóvá vált. Január végéig 4 kisgyerek (13 napostól 2 évesig) került be jeruzsálemi Hadassah Ein Kerem Medical újonnan megnyílt gyermekkori COVID-os osztályára. Februárban az izraeli Egészségügyi Minisztérium felhívta az ország orvosainak figyelmét a gyermekkori COVID-19 fertőzések számának várható rohamos emelkedésére, és a kórházakban intentzív osztályokat nyitottak a COVID-19-es gyermekek fogadására. Március 31-én Macron francia elnök a harmadik hullám megfékezése érdekében az iskolák 3 hétre való bezárását rendelte el. A német kancellár, Angela Merkel Németország újbóli lezárását hirdette ki.

Michiganben idén a tavalyihoz hasonló trendeket figyelnek meg, míg januárban és februárban a COVID-19 miatt kórházba kerülők száma napi 1000 főnél kevesebb volt, március végén volt olyan nap, amikor 2558 új fertőzött került kórházba, és ezzel párhuzamosan meredeken emelkedik az igazolt fertőzöttek száma is. Michigan államban egyébként a 65 fölöttiek kb. felét beoltották, ami jelentősen csökkentette az idősebbek kórházi felvételeinek és halálozásának számát, április 6-a után 16 éves kor felett bárki kaphat védőoltást, és körültekintéssel a 16 évesnél fiatalabbak oltását is megkezdték. A Pfizer vakcina 12 és 15 év közöttieknél is igen jól teljesít, de még hónapoknak kell eltelniük ahhoz, hogy tinédzsereknél láthassuk a vakcináció eredményét.

Bár gyermekeknél a halálos kimenetel jóval ritkább, de mégis 279 gyermek halt meg COVID-ban az USA-ban a pandémia eleje óta, míg az influenza okozta legmagasabb gyermekhalálozás az elmúlt 10 influenza szezonban 188 volt.

Források:

Goodman B. Children likely the ’leading edge’ in spread of COVID-19 variants. Medscape Medical News. April 01, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.