Az FDA támogatja a második J&J vakcina felvételét

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) tanácsadó bizottsága 15-én, pénteken 19:0 arányban megszavazta meg a Johnson & Johnson COVID-19 vakcina második adagjának engedélyezését az immunitás erősítése érdekében. A napokban ez volt a második szavazás, amely támogatta a COVID -oltás ütemtervének megváltoztatását.

A Johnson & Johnson vakcina második adagját 18 évesnél idősebbek számára engedélyezik, az azonban nem világos, hogy mindenkinek, aki Johnson & Johnson vakcinát kapott, meg kell-e kapnia az emlékeztető második dózist. Az október 14-ei szavazáson a Moderna vakcina emlékeztető (3.) dózisának engedélyezéséről döntöttek, bár azt csak szűkebb kör számára javasolták.

A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok (CDC) immunizálási gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottsága feladata lesz, hogy a jövő héten a pontosabb ajánlásokat tegyen arra vonatkozóan, hogy kinek lehet szüksége az emlékeztető oltásra.

A Johnson & Johnson vakcina a The New England Journal of Medicine közelmúltbeli tanulmánya szerint a való életben – a különösen az 50 év feletti felnőttek esetén - valamivel kisebb védelmet nyújtott, mint a Pfizer és a Moderna két dózisban adott mRNS-vakcinái. Bár a vállalat nem állította, hogy vakcinája második dózisát emlékeztető oltás, de elegendő adatot mutatott fel ahhoz, hogy minden 18 éven felüli, Johnson & Johnson vakcinát kapott személy esetén felüli meg kell fontolni a második oltás felvételét.

A vállalat hat vizsgálat adatait nyújtotta be az FDA testületének a második adag szükségességének alátámasztására. Ezek a vizsgálatok azt mutatták, hogy egy második dózis jelentősen megnövelte a szervezet COVID-19 fertőzés elleni első védelmi vonalát jelentő semlegesítő antitestek szintjét.

Peter Marks, MD, az FDA Biológiai Értékelési és Kutatási Központjának igazgatója hangsúlyozta, hogy a bemutatott, három adagolási ütemtervet és különböző hatékonysági mérőszámokat tartalmazó vizsgálati eredmények szokásos szigorú felülvizsgálatának befejezése hónapokat vett igénybe, de az eddigi áttekintés alapján a sürgősség érdekében mégis az engedélyezés mellett döntött. A bizottság elé terjesztett korlátozott biztonságossági és hatékonysági adatok ellenére figyelembe vették, hogy eddig 15 millió embert oltottak be egyetlen J&J dózissal és több tanulmány azt sugallja, hogy a közel 5 millió idős felnőtt számára ez nem biztosít megfelelő védelmet. Így a bizottság tagjai teljesen egyetértettek abban, hogy egy második, ha úgy tetszik emlékeztető dózissal e veszélyeztetett korosztály immunitása megerősíthető.

Csütörtökön a bizottság meghallgatta az Izraelből származó frissített adatokat, a Delta-hullám okozta súlyos áttöréses fertőzésekről. Izrael sürgősen nekilátott a Pfizer vakcina emlékeztető (3.) adagjának széleskörű beadásának, melynek nyomán a COVID-19-es esetek gyorsan csökkennek. Ennek nyomán az FDA is nagyobb rugalmasságot mutatott a Johnson & Johnson és a Moderna vakcinák sürgősségi felhasználási engedélyezésében (EUA), hogy a booster oltásokat szélesebb körben lehessen alkalmazni az Egyesült Államokban is.

Az FDA testülete a Moderna vakcina 50 mg-os (az első és második oltás mennyiségének felét tartalmazó) booster dózisának beadását legalább 6 hónappal a második adag felvételét követően engedélyezte, ugyanazon csoportok számára, akiknek a harmadik Pfizer oltást is javasolták (így a 65 évesnél idősebbeket, a súlyos COVID-19 kockázatának kitett felnőtteket, és azokat, akik kockázata lakó- vagy munkahelyük miatt nagyobb. Az FDA 15-én felkérte a bizottságot, hogy vitassa meg, javasolják-e booster oltásokat azon fiatalabb felnőtteknek is, azoknak is, akiknek nincs egészségügyi problémájuk. Mindenképp el szeretnék kerülni a fertőzés újabb súlyos hullámát elszenvedni.

Nem szabad elfelejteni, hogy összességében az Egyesült Államokban jelenleg használt összes vakcina, így a Johnson & Johnsoné továbbra is rendkívül hatékony a COVID-19 súlyos következményeinek, például a kórházi kezelés és a halál megelőzésében.

forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/961003

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.