Immunhiányos betegeknek javasolt a 3. oltás

Autoimmun betegségben szenvedőknél a koronavírus fertőzés elleni védettség növelésére a teljes átoltottság (az ajánlások szerinti egy vagy 2 adag vakcina)  után emlékeztetö, „booster” oltás javasolt.

Bár a COVID-19 fertőzések újbóli fellángolás ritka a gyulladásos rheumatikus és musculoskeletális betegségben (iRMD) szenvedőkben, de ezeknél a betegeknél az első vakcináció után észlelhető alacsony antitest értékek miatt, az immunválasz újbóli növelése érdekében indokolt egy újabb, „booster” adag beadása. Ezt a véleményt az Annals of Rheumatologic Diseases c. folyóiratban megjelent három tanulmányban is megerősítették.

Az első olvasói levélben a kutatók Boston körüli Mass General Brigham egészségügyi ellátó területén mérték az iRMD-ben szenvedő betegeknél a COVID fertőzés gyakoriságát. Az iRMD-s betegeknél az FDA által sürgősséggel engedélyezett védőoltás után 340 COVID fertőzést jegyeztek fel, ezek közül 16 (4,7%) volt „áttöréses” fertőzés. [Az áttöréses fertőzés kifejezést azokban az esetekben alkalmazták, amikor a fertőzés a teljesen vakcinált betegeknél alakult ki, az utolsó adag védőoltás után legkevesebb 14 nappal (CDC COVID-19 Vaccine Breakthrough Case Investigations Team)].

 Egyetlen kivétellel minden betegnél tünetek jelentek meg, 6 beteget kórházban kellett kezelni. Az „áttöréses” fertőzést kapott iRMD-s betegek betegség-módosító antirheumatikus gyógyszereket (disease-modifying antirheumatic drugs, DMARD) kaptak, köztük rituximabot, glukokortikoidokat (5 beteg mindkettőt), mycophenolát mofetilt, vagy micophenol savat (4 beteg), illetve methotrexátot (3 beteg), melyek tompíthatják a COVID vakcinációra adott immunológiai választ. Két beteg meg is halt, mindkettő rituximab kezelés alatt állt és interstitiális tüdő érintettségük alakult ki. A levél szerzői szerint a DMARD-okat használóknál más kockázat-csökkentő stratégiák kialakítása is szükséges, pl. passzív immunizálás, vagy booster vakcinálás, és további óvintézkedésekre is szükség lehet. Pl. az immunhiányos személyeknél a fertőzések elkerülése érdekében erősen ajánlott a viselkedés megváltoztatása is, ami valószínűleg nagyban befolyásolta a fertőzések kockázatát is. Ilyenkor nehéz a vakcinálás hatásosságának megállapítása.

A második levél szerzői európai iRMD-s betegeken mérték fel a vakcinálás után megjelenő COVID-19 fertőzések alakulását sokezer beteget tartalmazó két nagy nyilvántartás alapján, bár csak az esetek kevesebb, mint 1%-a volt értékelhető. Végül 34 teljesen értékelhető beteget emeltek ki: 10 beteg teljes, 24 beteg csak részleges immunizálásban részesült. 28 beteg teljesen rendbe jött, 3 beteg maradvány tünetekkel gyógyult, de 3 beteg elhunyt. Mindhárom elhalálozott beteg 70 évesnél idősebb volt, glukokortikoidokkal együtt mycophenolát mofetilt, egyedüli glukokortikoidokat, vagy rituximabot kapott. Az „áttöréses” fertőzést kapott iRMD-s betegek 32%-a glukokortikoid, 26%-a methotrexát, 26%-a tumor nekrózis faktor gátló kezelésben részesült. A szerzők szerint mindkét nyilvántartásban csak igen alacsony számban írtak le vakcinálás utáni fertőzéseket, ami bíztató. Mindhárom elhunyt beteg olyan kezeléseket kapott, melyek negatívan befolyásolták a vakcinálást követő immunogenitást.

A harmadik levélben az autoimmun betegségekben szenvedők COVID-elleni „booster” oltásának értékelték. 18 beteg kapta meg a booster adagot, akik közül 14 antimetabolit kezelést kapott, 8-nál mycophenolát kezelés történt. A kezdeti vakcinálásuk után átlag 29 nappal a tüskefehérje elleni antitest 10 résztvevőnél negatív volt, és 6 résztvevőnél csak alacsony pozitivitást mutatott. Az átlagos tüskefehérje elleni ellenanyag szint 0,4 U/ml alatt volt (IQR <0,4 – 222 U/ml). A booster adagot átlagosan 77 nappal a kezdő oltás után adták be. A booster adag beadása után átlag 30 nappal a résztvevők 89%-ánál jelentős humorális válasz jelent meg: a tüskefehérje elleni antitest elérhette az akár 2500 U/ml értéket is (IQR 885-2500 U/ml). Annál a 10 résztvevőnél, akiknél az első adag után negatív volt a tüskefehérje elleni ellenanyag-szint, a booster adag után 80%-ban pozitívvá vált.

Dr. Julie J. Paik (Johns Hopkins University, Baltimore), a levél társszerzője egy interjúban elmondta, hogy a vizsgálat eredményei alátámasztják a CDC és az FDA véleményét, melyekben e betegek számára harmadik COVID vakcinációt javasolnak, ugyanis ez a nagyon sérülékeny betegcsoport (a lupusos betegektől a myositises betegekig) súlyos állapotba kerülhetnek a SARS-CoV-2-vel való találkozás esetén. Szerencsére jól válaszoltak a booster oltásokra, hiszen a legtöbbjüknél az első oltás után semmiféle válasz nem volt kimutatható.

Az Arthritis & Rheumatology c. folyóiratban most írtak le egy esetet, melyben egy idős férfibetegnél két adag Moderna (mRNS) oltás után a vírus-vektor Johnson & Johnson booster vakcinálást alkalmazták: a beteg 74 éves volt, alacsony aktivitású szeropozitív rheumatoid arthritis betegsége miatt az elmúlt 5 évben hidroxiklorokint, etanerceptet és leflunomidot kapott. A két dózis mRNA-1273 vakcinát a fenti RA-ellenes kezelése folytatása alatt kapta. A szemikvantitatív tüskefehérje protein receptor kötő domain (RBD) antitest szint 53,9 U/ml volt (referencia tartomány 0-2500 U/ml), negatív volt a SARS-CoV-2 antispike (S1/RBD) IgG teszt, 10% alatt volt a SARS-CoV-2 tüskefehérje és a humán ACE2 receptor közötti blokkolási aktivitás, és negatív volt a SARS-CoV-2-specifikus T-sejtek kimutatására szolgáló interferon-gamma kibocsájtási próba. A booster adag beadása után néhány héttel a megismételt szemikvantitatív tüskefehérje RBS antitest szint már 2455,0 U/ml volt és az S1/RBD IgG-szint is pozitívvá vált. Az ACE2 blokkolás vizsgálata 90-100%-os blokkolási aktivitást jelzett, de az interferon-gamma kibocsájtási vizsgálat továbbra is negatív maradt.

Sajnos nem ismerjük azt az antitest-szintet, ahol már biztosítva van a védelem, ezért a CDC irányelveinek megfelelően nem is javasolt az antitest szintek ellenőrizgetése. Ráadásul ebben a vizsgálatban a booster védőoltás beadása még a CDC javaslatok közlését megelőzően történt. Továbbá a humorális válasz önmagában nem is elégséges a fertőzés kivédésére, és több vizsgálatban azt is kimutatták, hogy antitest-válasz nélkül a T-sejtes válasz még kifogástalanul működhet és megfelelő védelmet biztosíthat.

Forrás:

Cimino S. Rheumatologists report breakthrough COVID, booster studies. Medscape Medical News, September 13, 2021. 09. 15.

Cook C, Patel N, D’Silva KM, et al. Clinical characteristics and outcomes of COVID-19 breakthrough infections among vaccinated patients with systemic autoimmune rheumatic diseases. Ann Rheum Dis. Sept 06, 2021. http://dx.doi.org/10.1136/annrheumdis-2021-221326

Lawson-Tovey S, Hyrich KL, Gossec Laure, et al. SARS-CoV-2 infection after vaccination in patients with inflammatory rheumatic and musculoskeletal diseases. Ann Rheum Dis. Sept 06, 2021. http://dx.doi.org/10.1136/annrheumdis-2021-221217

Conolly CM, Teles M, Frey S, et al. Booster-dose SARS-CoV-2 vaccination in patients with autoimmune disease: a case series. Ann Rheum Dis. Sept 07, 2021. http://dx.doi.org/10.1136/annrheumdis-2021-221206

Baker MC, Mallajosyula V, Davis MM, et al. Effective viral vector SARS-CoV-2 booster vaccination in a patient with rheumatoid arthritis after initial ineffective mRNA vaccine response. Arthr Rheumat. First published 12 Sept 2021. https://doi: 10.1002/art.41978

CDC COVID-19 Vaccine Breakthrough Case Investigations Team. COVID-19 Vaccine Breakthrough Infections Reported to CDC - United States, January 1-April 30, 2021. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2021;70:792-3. doi:10.15585/mmwr.mm7021e3pmid:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/34043615

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.