Kell-e harmadik COVID-19 elleni Pfizer oltás?

A Pfizer és az Egyesült Államok vezető egészségügyi tisztviselői folyamatosan tárgyalnak arról, kérelmezzék-e a COVID-19 elleni 3. Pfizer oltás engedélyeztetését az FDA-tól.

A Pfizer a múlt héten arról számolt be a sajtónak, hogy az emlékeztető oltás hatását elemző vizsgálat korai eredményei szerint a harmadik oltás után az antitest szint a hónapokkal azelőtt beadott második oltás utáni szint antitestszint 5-10-szeresére emelkedett, ami azt jelzi: 12 hónapon belül  szükség lesz a harmadik (emlékeztető) oltásra.

A közegészségügyi tisztviselők szerint még túl korai megmondani, hogy szükség lesz-e újabb emlékeztető oltásra, a CDC és az FDA közös nyilatkozatot adott ki, amely szerint a teljesen (kétszer) beoltottaknak "jelenleg nincs szükségük booster (emlékeztető) oltásra". Az FDA és a CDC folyamatosan szigorú vizsgálatnak veti alá a problémát, és amennyiben a tudomány bebizonyítja, hogy szükség van rájuk, fel vannak készülve a lakosság ismételt vakcinációjára.

Anthony Fauci, az Országos Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója vasárnap azt mondta, hogy a klinikai vizsgálatok még nem igazolták az emlékeztető oltás szükségességét, de valószínűnek tartja, hogy az idősebb korosztály tagjainak és bizonyos betegségben szenvedőknek előnyös lesz egy harmadik oltás felvétele, jelenleg vizsgálatok folynak az optimális oltási időpont meghatározására. 

A népegészségügyi vezetők egyelőre azt szeretnék elérni, hogy az eddig nem oltottak is részesüljenek vakcinációban. A legfrisseb vasárnapi (július 11-ei) jelentés szerint z USA lakosságának körülbelül 55,5% -a kapott legalább egy dózist, és a lakosság 48% -a van teljesen beoltva.

Az alacsony átoltottságú területeken, például Missouri és Arkansas egyes részein a Delta variáns terjedése miatt növekszik COVID-19 esetek száma. Mint a fejlett országokban mindenütt, az USÁ-ban is nagyon nehéz meggyőzni az emberek egy részét arról, hogy oltassák be magukat, védjék családjukat és közösségüket, pedig oltóanyag van bőven, bárki bármikor felveheti az oltást.

Izraelben Nitzan Horowitz egészségügyi minisztere vasárnap a rádión keresztól bejelentette, hogy megkezdi a Pfizer vakcina harmadik adagját felajánlja a meggyengült immunrendszerrel élő felnőttek számára, a Delta variáns további terjedését figyelve pedig az egészségügyi vezetők döntenek arról, hogy az emlékeztető oltást milyen egyéb csoportok számára teszik elérhetővé.

A Magyarországon a kormány feltehetően szerdán dönt a harmadik oltás beadásáról. Kásler Miklós miniszter először a 60 év felettiek oltását javasolja, mégpedig az eredetitől eltérő típusú vakcinával.

 

Források:

Spirit FM Exkluzív  

The Associated Press: "Pfizer to discuss COVID-19 vaccine booster with US officials."

Department of Health and Human Services: "Joint CDC and FDA Statement on Vaccine Boosters."

CNN: "State of the Union, July 11, 2021."

ABC News: "‘This Week' Transcript 7-11-21: Dr. Anthony Fauci, Gov. Asa Hutchinson & Eric Adams."

CBS News: "Full transcript of ‘Face the Nation' on July 11, 2021."

CDC: "COVID-19 Vaccinations in the United States."

Reuters: "Israel offers third shot of Pfizer COVID-19 vaccine to adults at risk."

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.