Fiatal férfiak szívizomgyulladása COVID-elleni oltás után

Az egyik eddigi legnagyobb vizsgálat szerint a Pfizer és a Moderna COVID-19 védőoltásai után egyaránt növekszik fiatal férfiakban a szívizomgyulladás kockázata, de a Moderna vakcina után nagyobb mértékben.

A vizsgálatban először utalnak arra, hogy a 16 és 24 közötti fiatal férfiaknál a Pfizer és a Moderna vakcinálás után fellépő myocarditis kockázata magasabb, mint a szívizomgyulladás COVID-19 fertőzés utáni kockázata. A skandináv államokból (Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország) 23,1 millió lakos adatai állnak rendelkezésre, 7%-uk egy adag, 74%-uk két adag vakcinát kapott. Mivel jó minőségű egészségügyi nyilvántartásokról van szó, a kutatók ki tudták értékelni a myocarditis kockázatát a vakcinák gyártmánya szerint, a beadott dózisok szerint, nemek szerint és életkorok szerint is. A tanulmány a JAMA Cardiology-ban jelent meg 2022. április 20-án.

Kiderült, hogy a myacarditis kockázata a 16 és 24 év közötti férfiaknál, a második mRNS vakcinálás után a legmagasabb. Két azonos gyártmányú vakcina után az ilyen korosztályba tartozó férfiaknál 100.000 egyénre 4 - 7 plusz myocarditis jelenik meg a második Pfizer dózis utáni 28 napon belül, és 100.000 egyénenként 7 – 28 myocarditis észlelhető a második adag Moderna vakcina után.

A myocarditis COVID-vakcináció utáni kockázatát a 16-24 éves férfiaknál a Pfizer vakcina esetén ötszöröse volt a nem oltottakénak, de a Moderna vakcina esetén már tizenötszöröse. Ezek után a svéd gyógyszerhatóság 30 évnél fiatalabbaknál nem engedélyezte a Moderna vakcina használatát, de hasonló ajánlást tettek Norvégiában és Finnországban is.

Megfigyelésük – mely szerint a Moderna vakcina a Pfizerhez képest a myocarditis magasabb kockázatával jár fiatal férfiakban – összhangban van Kanada, Franciaország, az Egyesült Királyság és az USA adataival. Mind a négy skandináv országban azonos protokoll szerint történt az adatok feldolgozása, az eredmények azonos irányba mutattak, holott a jelentős eltérések voltak az országok közötti COVID-szintekben és korlátozó intézkedésekben.

A vakcinálás kockázata magasabb, mint a fertőzésé?

A skandináv adatokból úgy tűnik, hogy a COVID-19 elleni vakcinálás után a 16 és 24 éves férfiak körében magasabb a myocarditis kockázata, mint a nem oltottaknál, bármilyen gyártmányú vakcináról is van szó.

A COVID fertőzés utáni myocarditis kockázat értéke erősen függ a mintavételi stratégiától. Pl. 2020 első felében csak a kórházi betegeket tesztelték, így a vizsgálatok csak a legsúlyosabb betegeket tartalmazták, ekkor nyilvánvalóan igen magas myocarditis-arányt kaptak. A mostani skandináv vizsgálatban csak 2020. augusztus utáni, pozitív COVID teszttel rendelkezők szerepeltek, ami jóval több résztvevőt jelent. Pozitív COVID-próba után 28 napon belül 100.000 16-24 éves férfi esetén 3,26, míg 100.000 16-24 éves nő esetén 1,37 myocarditist jegyeztek fel. COVID fertőzés után fiatalokban kevesebb myocarditis alakul ki, mint az idősebbekben, de ennek a fordítottja igaz a vakcináció utáni, akkor ugyanis a fiatalok kockázata a magasabb. A vizsgálat során nem lehetett a myocarditis súlyosságát megítélni, viszont feljegyezték a kórházi kezelés hosszát, ami a nem vakcinált és a vakcinált betegeknél kb. egyforma volt (4-5 nap). A halálozás szerencsére ritka volt, egyetlen 40 évesnél fiatalabb beteg sem halt meg.

A 40 évesnél idősebbekben a fertőzés után magasabb a myocarditis kockázata, mint a vakcinálás után, de a 40 évesnél fiatalabbaknál ez nem olyan egyértelmű. 16 és 24 év közöttieken a vakcinálás (akár Pfizer, akár Moderna) után magasabb a kockázat, mint a COVID fertőzés után, ezért állította le a  svéd hatóság 30 alattiaknál a Moderna vakcina adását.

Ebben a vizsgálatban csak a myocarditisre figyeltek, holott a COVID-nak számos egyéb komplikációja miatt kerülhet sor kórházi felvételreezért ezeket is javasolt figyelembe venni a vakcináció előnyeinek és kockázatainak mérlegelésekor. Az adatok csak az első két dózis vakcinálásra vonatkoznak, megerősítő (booster) oltást kapott betegeket nem tartalmaznak, őket most vizsgálják.

Mit javaslunk a betegeknek?

A tanulmányhoz megjegyzést fűzött Dr. Ann Marie Navar (University of Texas Southerwestern Medical Center, Dallas és Dr. Robert Bonow (Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago), a JAMA Cardiology szerkesztője azzal kapcsolatban, hogy milyen módon tárjuk ezeket a vakcinációval kapcsolatos adatokat a nagyközönség elé.

A jó hír az, hogy az idősebb felnőtteknél magasabb a COVID-os szövődmények kockázata, de extrémen alacsony az oltással kapcsolatos myocarditis kockázata. A 40 fölötti férfiak és nők tekintetében az oltottaknál 100.000 egyénenként 2 alatt volt a myocarditis előfordulása bármelyik oltóanyagot is használták, ugyanakkor a COVID-19-ből eredő halálozás az USA-ban most márciusban 100.000 főre számítva meghaladta a 200-at. Mivel az idősebb felnőttek között magas a COVID-19 fertőzés és halálozás aránya, a súlyos tüneteket és a halált megakadályozni képes vakcinálás pedig igen hatásos, tehát a 40 évesnél idősebbek immunizálása egyértelműen előnyös. Viszont a fenti adatok birtokában a Modernával szemben inkább a Pfizer vakcina javasolt az az oltás idején myocarditisre gyanús fiatal férfiaknak. Igaz, hogy a COVID-19 elleni immunizáció után valóban létezik myocarditis, de ennek alacsony kockázatát és a vakcina mindenre kiterjedő előnyeivel együtt érdemes megfontolni.

Forrás:  

Hughes S. Myocarditis higher with Moderna COVID wax in young men. Medscape Medical News. April 20, 2022.

Karlstad Q, Hovi P, Husby An, et al. SARS-CoV-2 vaccination and myocarditis in a Nordic cohort stufy of 23 million residents. JAMA Cardiol. Published online April 20, 2022. doi:10.1001/jamacardio.2022.0583

Navar AM, Bonow RO. Communicating the benefits of vaccination light of potential risk. JAMA Cardiol. Published online April 20, 2022. doi:10.1001/jamacardio.2022.0590

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.