A myocarditis kockázata mRNS oltások után

A New England Journal of Medicine október elején két izraeli megfigyeléses vizsgálat eredményeit közölte az mRNS-oltás utáni myocarditis előfordulásáról és klinikai jellemzőiről.

Első cikk szerzői az izraeli egészségügyi rendszerben 2020 decemberének végétől 2021. május 31 -ig terjedő időszakban regisztrált valamennyi myocarditis esetet tekintették át.  Mint tudjuk, Izrael világelső volt a COVID elleni védőoltás korai bevezetésében, ebben az időszakban már körülbelül 5,1 millió állampolgáruk kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcina mindkét dózisát. át kaptak. A szerzők szívizomgyulladás előfordulását háromféleképpen vizsgálták: (1) felbecsülték az első és a második dózis beadása utáni előfordulás kockázatának különbségeit; (2) kiszámították a várható előfordulás az első és a második dózis beadását követő 3-4 hetes időszakban; (3) megbecsülték mekkora a myocarditis aránya 30 nappal a második dózis felvétele után a nem oltott személyekhez képest.

Az említett időszakban összesen 304 szívizomgyulladást jelentettek az Egészségügyi Minisztériumnak; 21 eset oka nem volt összefüggésbe hozható az oltással, bizonyítottan más ok miatt következett be. A fennmaradt 283 esetből 142 fordult elő az oltottaknál az első dózis beadását követő 3 héten belül (19 eset) illetve a második dózis beadását követő 4 héten belül (117 eset). A második dózis beadása után megbetegedett 117 személyből 95 (81%) kórházba került.

A szívizomgyulladásos esetek általában enyhék voltak, a klinikai tünetek, az EKG-változások és a troponinszintek változásai néhány nap alatt megszűntek. Az érintettek közül egy fulmináns myocarditisben szenvedő személy meghalt. Azon a 48 személyen, akiket MRI-vel is vizsgáltak, a lelet a myocarditis-szel összhangban lévő eredményeket mutatott.

A myocarditis előfordulása egyértelmű túlsúlyt mutatott a 16-39 éves férfiak esetén, illetve előfordulásának kockázata jóval nagyobb volt a második dózis után.

A megfigyelt és a várható incidencia a következőképp alakult: (1) a 16 és 19 éves férfiak körében a megfigyelt vs várt incidencia arány 13,6-szor, (2) a 20 és 24 év közötti férfiak körében pedig 8,5-ször volt magasabb a második oltás után, (3) az arány nők fiatalabb korcsoportjaiban is emelkedett, de az abszolút számok kicsi voltak.

Az oltott nem oltott előfordulási arány különbsége legszembetűnőbb a fiatal férfiak csoportjában volt. A 16 és 19 év közötti férfiak esetében a második oltást felvettek körében 9-szer gyakrabban fordult elő myocarditis, mint és a nem oltott hasonló korúak között. A szívizomgyulladás a 16 és 19 év közötti személyek körében a második oltás beadását követő 21 napon belül körülbelül 6637 férfi és 99 853 nő közül 1 esetben fordult elő.

Második dolgozatban Witberg és munkatársai Izrael legnagyobb egészségügyi szervezetének adatbázisából gyűjtötték össze azon személyek adatait, akik legalább egy adag Pfizer-BioNTech vakcinát felvétele után kaptak szívizomgyulladást. Ez 2,5 millió 16 éves vagy annál idősebb személyt jelentett, akik között 54 myocarditist észleltek.

A myocarditis ebben e vizsgálatban is a 16 és 29 év közötti férfiaknál fordult elő leggyakrabban (10,69 eset/100 000 fő), vagyis 9300 személyre jutott 1 eset. Az esetek háromnegyedét enyhének írták le; 22%-a volt mérsékelt, és egy esetben alakult ki kardiogén sokk. Az oltott fiatal férfiaknál bekövetkező myocarditis (az Egészségügyi Minisztérium adatara támaszkodó) előző vizsgálatnál alacsonyabb (9300-ból 1) aránya eltérő időablakokkal magyarázható. Az első vizsgálat a második dózis után 30 nappal, míg a második vizsgálat az első adag beadása után 42 nappal történt, így elképzelhető, hogy ebből a második dózis után kialakult esetek egy része kimaradt.

Az a tény, hogy a terápiának, így az oltásoknak is lehetnek káros hatásai, nem csökkenti azok értékét. Egyéb életmentő gyógymódoknak, például az inzulinnak, az antibiotikumoknak és a szívritmus-szabályozóknak is kelehtnek nem kívánt mellékhatásai alkalmazásuk szükségességét mégsem vonuk kétségbe.

Kétségtelen, hogy az mRNS-vakcinák előnye az idősebb felnőtteknél egyértelmű, igen jelentős messze felülmúlja az esetleges ártalmakat. De a COVID-19 fiatalabbaknál tapasztalt súlyossága és a beoltott fiataloknál előforduló (igaz, ritka esetekben, de súlyossá váló) myocarditis szem előtt tartásával igen is figyelembe kell vennünk azt, hogy a fiatalokban, különösen a férfiak esetén az idősebbektől eltérő az ártalom-haszon arány, ami mindenképp érdemes a mérlegelésre és megvitatásra.

Forrás:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2109730

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2110737

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.