Az AstraZeneca okozta véralvadási zavar mechanizmusa

A vakcinációt követő 2 héten belül jelentkező fejfájás, vagy homályos látás esetén gondolnunk kell a véralvadási zavar lehetőségére, de a szakértők hangsúlyozzák, hogy az oltások által kiváltott súlyos reakciók kialakulásának esélye még mindig sokkal kisebb, mint egy súlyos lefolyású COVID-fertőzésé.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyan továbbra is hangsúlyozza az AstraZeneca (A.Z.) COVID-19 elleni oltás biztonságosságát, véralvadási zavarokat okozó hatása miatt az 55-60 év alattiak körében számos európai országban és Kanadában is felfüggesztették használatát. Úgy tűnik, hogy az alkalmazásával összefüggést mutató thrombocytopeniával kísért prothrombotikus rendellenességek okára is fény derülhet, ugyanis 2 közlemény is ugyanazon hatásmechanizmusról számolt be. A Research Square, valamint a New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent osztrák-német-kanadai és norvég tanulmány szerint a különösen fiatal nők körében előforduló jelenség egy heparin-indukálta thrombocytopenia (HIT) jellegű folyamat eredményeként jön létre. Az érintett betegek szérumában vérlemezke faktor-4 (PF-4) elleni antitestek azonosíthatók, hasonlóképp a HIT-hoz, ezért a jelenséget VIPIT-ként, vakcina-indukált prothrombotikus immun-thrombocytopeniaként, valamint vakcina-indukált immun-thrombotikus thrombocytopeniaként (VITT) aposztrofálják.

Az EMA nézőpontja ugyan még mindig az, hogy az A.Z. oltás COVID-19 elleni hatásai sokkal több hasznot hoznak, mint amekkorát potenciális mellékhatásai jelenthetnek, azt kérik, az oltottak figyeljék az esetleges véralvadási zavarra utaló tünetek megjelenését. Egyes szakértők szerint azonban ekkora pandémia esetén sem vállalható be ilyesfajta kockázat, főleg, hogy a többi COVID-vakcina felvétele mellett mindeddig nem jelentkeztek hasonlóan súlyos következmények.

A német tanulmányban elemzett 22-49 év közötti betegek körében többféle formában jelentkeztek a thrombotikus jelenségek: agyi vénás thrombózis (CVT), tüdőembólia, zsigeri vénás thrombózis, valamint vegyes formák. Kezdeti eredményeik alapján A PF-4/heparin ellenes antitestek jelenlétét 4 betegnél, későbbi adatok alapján azonban már 40-50 betegnél is igazolták. A folyamat minden esetben megegyezett: a thrombotikus jelenségek erős összefüggést mutattak a vakcina beadásával és az azt követő néhány héten belül alakultak ki. A szerzők rámutatnak arra, hogy a HIT esetében alkalmazott enzim immunvizsgálatok potenciális PF-4 ellenes antitestekhez asszociált thrombocytopenia/thrombózis kimutatására is alkalmazhatóak, annak ellenére, hogy ez a folyamat azért eltér a HIT-tól. A kórkép kezelésére nonheparin véralvadásgátlók és direkt orális antikoagulánsok egyaránt adhatók, de súlyos életveszélyes thrombotikus események kapcsán (pl.: agyi vénás sinus thrombózis/CVST) intravénás immunglobulin magas dózisú alkalmazását is hatásosnak tartják.

A március 31-i EMA-jelentés szerint világszerte eddig 62 CVST esetet rögzítettek, közöttük 44-et az Európai Unióban (ez a szám feltehetően nem foglalja magába az összes német esetet). A vakcinációt követő 2 héten belül jelentkező fejfájás, vagy homályos látás esetén kiemelten fontos gondolnunk a CVST fennállásának lehetőségére. A Paul Ehrlich Intézet adatai szerint 2,7 millió A.Z. oltottból mindeddig 31 esetében jelentkezett CVST, közülük 19-nél alvadási zavar is igazolható volt. Az említett norvég tanulmányban több mint 130.000 oltottra 5 súlyos thromboembóliás szövődmény, valamint 3 haláleset jutott. Tapasztalataik alapján fiatal, egyebekben egészséges egyénekben alakul ki ez a súlyos szövődmény és mindeddig nem azonosítottak olyan rizikófaktort, mely egyértelmű összefüggésbe lenne hozható a szövődmény megjelenésével.

Mint látható, az egyes európai országok között nagy különbség van az A.Z. oltás menedzsmentjében: a kedvezőtlen thrombotikus események miatt a német hatóságok a vakcina alkalmazását 60 év felettiekre korlátozták, a norvégok pedig teljesen felfüggesztették – azóta pedig nem jelentettek újabb VITT-esetet. Az EMA érvényben lévő ajánlásai alapján ugyan még nem változtak a vakcina alkalmazási javallatai, mégis már most csorba esett az vakcina népszerűségén - különösen fiatalok körében.

Saskia Middeldorp thrombózis szakértő álláspontja szerint bármi, ami kicsit is lelassíthatja a vakcinációt, sokkal komolyabb károkat okozhat, mint amennyi előnyre teszünk szert általa. Szerinte a súlyos pandémiára tekintettel az A.Z. oltás haszna még fiatalok körében is messze túlszárnyalja annak kockázatait. Azoknak, akik hezitálnak az beadásával kapcsolatban, azt üzeni, hogy rengeteg fiatal beteg van az intenzív osztályokon és az oltások által kiváltott súlyos reakciók kialakulásának esélye még mindig sokkal kisebb, mint egy súlyos lefolyású COVID-fertőzés.

 

Forrás:

Sue Hughes; AstraZeneca COVID Vaccine: Clotting Disorder Mechanism Revealed? April 01, 2021. Medscape Medical News.

Az összefoglalót készítette: Dr. Virágh-Kiss Orsolya; Országos Onkológiai Intézet, Sebészi és Molekuláris Patológia Osztály

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.