Szívizomkárosodás SARS-CoV-2 fertőzés után

Súlyos COVID-betegségen átesett, emelkedett troponin szintekkel rendelkezők egy részénél MRI-vel szívelváltozásokat mutattak ki.

Egy, az European Heart Journal-ban 2021 februárban megjelent új vizsgálat eredményei szerint a COVID-19 fertőzés miatt kórházban kezelt és emelkedett troponin-szinttel rendelkező betegek több mint a felénél 2 hónappal az elbocsájtás után a szívizomzat valamilyen károsodását lehetett kimutatni kardiális mágneses rezonancia (CMR) vizsgálattal.

Dr. Marianna Fontana (University College, London) és munkatársai a COVID-on átesett, magas troponin értékkel rendelkezők szívizom károsodásának felderítésére végzett eddigi legnagyobb vizsgáltba 148 beteget vontak be (70% férfi, átlag életkor 64 év). A betegek szív MRI-vizsgálatának eredményeit nem COVID-os betegek és 40 egészséges önkéntes szív MRI vizsgálatának eredményeivel hasonlították össze. A SARS-CoV-2 fertőzöttek átlagosan 9 napig voltak kórházban és 32%-uk igényelt intenzív légzéstámogatást. A betegek 57%-ának magas vérnyomása volt, 7% már átesett szívinfarktuson, 34% volt cukorbeteg, 46%-uknak volt magasabb koleszterinje, 24%-uk dohányzott, a BMI átlagértéke 28,5 kg/m² volt. A kardiális MR-t átlagosan 68 nappal a COVID diagnózis után végezték, a nagyon súlyos állapotú betegeket nem vették be a vizsgálatba.

Tapasztalatuk szerint „a súlyos COVID-19-et túlélő, emelkedett troponin-szinttel rendelkező betegeknél folyamatban lévő lokalizált szívizomgyulladást lehetett kimutatni", bár ennek gyakorisága kisebb volt, mint azt a korábban megjelent, kisebb esetszámú vizsgálatok alapján várták. Az észlelt kardiális eltérések 26%-ban nem iszkémiás („myocarditis-like”) késői gadolinium-erősítést (LGE-t) mutattak, 22%-ban iszkémiás szívelváltozások (infarktus vagy kiváltható iszkémia) voltak, a kétfajta elváltozás kombinációja pedig 6%-ban fordult elő. A 148 beteg 89%-ában normális volt a bal kamrai (LV) funkció, a 17 bal kamrai működés-zavaros (11%) beteg közül négynél 35%-nál kisebb volt az ejekciós frakció. A 17 bal kamrai diszfunkciós betegből 7-nél ez szívinfarktushoz társult, a másik 6 beteg pedig már régebben ismert iszkémiás szívbeteg volt.

A „myocarditis-like” LGE tünetes betegeknél nem volt megfigyelhető abnormális fal-mozgás, és sem a felvételnél, sem a troponin csúcs-értékénél nem utaltak a jelek „myocarditisre”.

Egy másik nézőpont/megközelítés szerint a troponin-pozitív COVID betegség után 2 hónappal a betegek kb. felénél nem volt mágneses rezonanciával kimutatható jelentős kardiális eltérés, annak ellenére, hogy betegségük súlyossága miatt kórházi ápolásra szorultak és emelkedett volt a troponinszintjük is, mégsem találtak semmilyen szívkárosodást.  A kutatók szerint a COVID-19-et túlélőknél dominál a krónikus gyulladás, a diffúz fibrózis, a sokáig elhúzódó bal kamrai működészavar. Már a kisebb vizsgálatokban megfigyelték a kardiális MR abnormalitásait a COVID-19-ből gyógyulóknál,  gyakran emelkedett a T1 és T2, diffúz fibrózissal és ödémával. A szerzők biztatónak találják, hogy az ő nagyobb, jobban ellenőrzött multicentrikus vizsgálatukban kisebb arányban észleltek szívműködési zavarokat és jóval kevesebb volt a gyulladás.

A különböző károsodások különböző eredetű mechanizmusokra utalhatnak, melyek közül több már vírusfertőzést megelőzően is fennállhatott. Az esetek 88%-ában a „myocarditis-like” károsodás mindössze a szívizom három-, vagy kevesebb szegmensére korlátozódott, nem társult hozzá kamrai működészavar, a két kamra működései nem különböztek a myocarditis nélküli esetekétől. A „myocarditis-like” kifejezést használták a jelenség leírására, de szövettani vizsgálat nem történt. Gyanús, hogy mikrovaszkuláris thrombózis áll fenn, ezért az új antikoaguláns kezelések (pl. azok, melyek hatását a RECOVERY vizsgálat során elemeznek) eredményesek lehetnek.

Dr. Aloke V. Finn (CVPath Institute in Gaithersburg, Maryland) azt javasolta, hogy ezekben az esetekben ne használják a myocarditis szót, ez egy szövettani fogalom, és nem használjuk az MRI-nél tapasztaltak leírására. Munkatársaival most jelentetettek meg egy tanulmányt a SARS-CoV-2- fertőzés utáni myocarditis szövettanáról. „A myocarditis gyanujakor figyeljük az echót, az LV működést, a szívfal mozgásainak eltéréseit és a troponin szinteket – normál koronária artériák mellett. Ha mind pozitívnak bizonyul, a differenciál diagnózis során a legtöbb esetben akkor sem bizonyosodik be a myocarditis kórisméje.” Abban egyetért a cikk szerzőivel, hogy kardiális MR alkalmas a microthrombusos betegek azonosítására. A microthrombusok kialakulását mostanában kórbonctanilag is igazoltak (Beck. 2021.jan.27.). „Nagyon lehet, hogy a fenti leletek a bonctani vizsgálatokban észlelt mikrothrombusoknak felelnek meg, bár egyelőre ebben nem vagyunk biztosak.”

A szerzők maguk is tisztában vannak azzal, hogy az eredményeik nem mondanak semmit azokról a betegekről, akik a COVID miatt nem kerültek kórházba, és azokról sem, akiknek nem volt emelkedett troponin szintjük. A vizsgálat eredményei alapján azonban – különösen, ha azokat mások megfigyelései is igazolják- el lehet majd különíteni a nagyon kockázatos és az alacsony kockázatú eseteket.

Források:

Beck DL. Myocardial injury seen on MRI in 54% of recovered COVID. Medscape Medical News. February 23, 2021. 02. 24.

Kotecha T, Knight DS, Razvi Y, et al. Patterns of myocardial injury in recovered troponin-positive COVID-19 patients assessed by cardiovascular magnetic resonance. European Heart Journal, Published 18 February, 2021. ehab075, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehab075.

Beck DL. Microthrombi, necrosis seen in COVID-19 hearts on autopsy. Medscape Medical News. January 27, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.