A COVID-19 hatása a szív- és érrendszerre

A COVID-19-fertőzésen átesett betegek jelentős részének súlyos szív- és érrendszeri szövődményekkel kell szembenézniük. Ezen túlmenően a légúti manifesztációk kezelése is kardiovaszkuláris következményekkel fenyeget - hosszabb távon is.

Ahogyan egyre több adattal rendelkezünk a COVID-fertőzöttek terápiás kimeneteleiről, úgy fordul mind nagyobb érdeklődés annak kutatására, hogy a kezelés miként befolyásolja a szív- és érrendszert akár hosszabb távon is.

A Radiology című lap áprilisi számának több cikke is foglalkozik azzal, hogy a COVID-19 okozta halálozásban mennyiben játszik szerepet a keringést károsító vérrögképződés, növelve az életveszélyes események előfordulásának a kockázatát. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a COVID-19-fertőzéshez az esetek egy részében súlyos szív- és érrendszeri események társulnak, például szívelégtelenség vagy szívinfarktus, illetve thrombosis.

Az egyik áttekintés szerzője, dr. William Brady (University of Virginia School of Medicine, Charlottesville) annak a reményének adott hangot, hogy eredményeik segítséget nyújtanak a sürgősségi osztályokon dolgozóknak a fertőzés kardiovaszkuláris manifesztációinak felismeréséhez. Munkacsoportja a The American Journal of Emergency Medicine című lapban tette közzé vizsgálatuk eredményeit, melyben 45 kutatás adatait elemezték a COVID-19-fertőzés és a kardiovaszkuláris események potenciális összefüggéseiről. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a fertőzöttek körében gyakoribb a myocardialis sérülés, a szívroham, az akut szívelégtelenség, szívritmuszavar és a vénás thromboembolia. A COVID-19-fertőzés miatt kórházban kezelt betegek 7–17%-ánál találták emelkedettnek a myocardium károsodása szempontjából kulcsenzimnek számító troponin szintjét, míg az intenzív osztályon kezelt betegek körében az emelkedett troponinszintet mutatók aránya 22–31%-nak bizonyult. Megállapították azt is, hogy COVID-19-fertőzötteknél nagyobb eséllyel következik be szívinfarktus, és a szívelégtelenség rizikója az esetek jelentős részében már a COVID-19-infekció miatti kórházi felvétel előtt emelkedett. Ezen túlmenően a fertőzöttek fokozottan veszélyeztetettek thrombosis szempontjából is, mely a stroke ismert rizikófaktora.

A kutatók azt is elemezték, hogy a COVID-19-fertőzés kezelésében használt gyógyszerek miként hatnak a szív- és érrendszerre. Különös figyelmet fordítottak a hidroxi-klorokinra, mely interakcióba léphet a szívbetegségek terápiájában használt egyes gyógyszerekkel. A szerzők véleménye szerint a hidroxi-klorokin „direkt myocardialis toxicitást okoz” és a cardiomyopathia súlyosbítása révén szívelégtelenséghez vezethet.

A COVID-19-fertőzés kezelésében használt másik szer a remdesivir alkalmazásával kapcsolatban óvatosságra intenek a szerzők, mert a remdesivir a tapasztalatok szerint szívritmuszavarokat és vérnyomásesést okozhat. Ezt különösen azért érdemes szem előtt tartani, mert a koronavírus nemcsak a légzőrendszert károsítja, hanem más szerveket, köztük a keringési rendszert is.

A COVID-19-fertőzötteket kezelő orvosoknak a szélesebb egészségi kihatások ismeretében kell megválasztaniuk az adott beteg számára optimális terápiát.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.