Az FDA engedélyezte a remdesivirt COVID-19-ben

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA)  május 1-jén egy sürgősségi használatra szóló engedélyt (emergency use authorization, EUA) adott ki a remdesivirre.

A szer azon felnőttek és gyermekek számára adható, akik feltételezett vagy laboratóriumiailag igazolt COVID-19 fertőzés miatt súlyos állapotban kerültek kórházba.

Gilead Sciences Inc, klinikai kipróbálás fázisában lévő antivirális szere az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (National Institutes of Health/NIH) klinikai vizsgálatának előzetes elemzése szerint egyes betegekben lerövidíti a gyógyulás idejét - hangzott el a Fehér Házban a hét elején tartott sajtótájékoztatón. A klinikai vizsgálat eredményeit eddig még nem publikálták, és keveset tudunk arról, mennyire biztonságos és hatásos a szer a kórházban fekvő COVID-19 fertőzöttek kezelésében.

A sürgősségi használatra történő megjelölés szerint a remdesivir az Egyesült Államok területén eljuttatható a kórházakba, ahol az egészségügyi dolgozók intravénásan adhatják a gyógyulás segítése reményében azon súlyos állapotú betegeknek, akiknek oxigén-szintje alacsony, akik oxigén-terápiára vagy intenzív légzéstámogatásra, például mechanikus lélegeztetésre szorulnak.

Az FDA Koronavírus Kezelést Gyorsító Programja (Coronavirus Treatment Acceleration Program) folyamatosan, 24 órában figyeli a kutatásokat, klinikai vizsgálatokat, közleményeket, jelentéseket, esetismertetéseket, minden eszközt felhasznál a gyógymód gyorsításának keresése érdekében - nyilatkozta a program egyik munkatársa, dr. Stephen M. Hahn.

"Mivel nincs más megfelelő, jóváhagyott, vagy elérhető gyógymód, az eddigi eredmények alapján az FDA úgy döntött, hogy a remdesivir használata súlyos, és életveszélyes COVID-19 vírusfertőzésben hatékony lehet és a kezelésből származó előny felülmúlja a használatából adódó potenciális kockázatokat.

Az intravénásan adandó szer optimális dózisa és a kezelés optimális időtartama egyelőre nem ismert.

A Gilead javaslata szerint az infúzióval kapcsolatos reakciókat és a máj transzamináz emelkedést a remdesivir kezelés alatt folyamatosan monitorozni kell. Az infúzióval kapcsolatos reakciók és tünetek esetén a kezelést fel kell függeszteni.

A potenciális káros mellékhatások korai észlelése érdekében a remdesivir kezelés megkezdése előtt és alatt a folyamatos klinikai és laboratóriumi monitorozás során naponta ellenőrizni kell a vese- és májfunkciókat, a vérkémiát és hematológiát.

Mielőtt az FDA kiadta a sürgősségi használatra vonatkozó jogosítványt, engedélyezte a szer klinikai vizsgálatát, és egyedi esetekben történő használatát is, majd ezt az engedélyt kiterjesztette sok betegnek történő adásra a Gilead által koordinált program keretében.

"A Covid-19 fertőzés kezelésére alkalmasnak ítélt gyógyszerek és biológikumok számára kiadott sürgősségi használatra vonatkozó engedélyek érvényessége a fennálló körülmények idejére korlátozódik, és visszavonható, ha a kibocsátás kritériumai nem teljesülnek"- nyilatkozta az FDA.

 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.