Covid-betegek antikoagulálása

A betegség korai szakában elkezdett teljes dózisú antikoaguláció csökkenti az életvédő beavatkozások szükségességét COVID-betegekben.

A 2021. január 22-én a National Institutes of Health (NIH) által kibocsájtott beszámoló szerint a COVID-19 fertőzés mérsékelt formájában a teljes dózisú antikoaguláció – az alacsony dózisú, profilaktikus kezeléssel szemben -  csökkenti az életfontos szervek támogatásának, például a gépi lélegeztetésnek a szükségességét.

Dr. Judith Hochman, a Cardiovascular Clinical Research Center at New York Langone Medical Center (New York City) igazgatója elmondta a theheart.org/Medscape Cardiology-nak, hogy ez igen jelentős felfedezés a COVID-19-ben szenvedő kórházi betegeknél: az intenzív terápiára nem szoruló betegeknél adott teljes dózisú antikoaguláció javít a betegség kimenetelén, és javulhat a halálozás tendenciája is. „A kezelések során javult a betegség kimenetele, de nem a mortalitás csökkenését egyelőre nem tudtuk kimutatni, de reményeink szerint az összes adat feldolgozása után ez mégis ki fog derülni” – tette hozzá.

COVID-19-ben a thrombózisok aránya emelkedik és a rendkívül gyakoriak a gyulladásos folyamatok, amelyek légzési elégtelenséghez, szívrohamhoz és stroke-hoz vezethetnek. E komplikációk megelőzése különböző antikoaguláns kezelések bevezetését teszi szükségessé. Az antikoaguláció preventív hatásának bizonyítására és a preventiv dózis meghatározására a kórházban fekvő betegeknek különböző dózisokban adtak antikoaguláns szereket, és a randomizált kezelésekről adatokat gyűjtöttek. Mára három nagy klinikai vizsgálat: a REMAP-CAP, az ACTIV-4 és az ATTACC eredményei állnak rendelkezésre. E vizsgálatok során azt hasonlították össze, hogy a mérsékelten, vagy súlyosan beteg, kórházban fekvő COVID-os betegeknek teljes dózisban adott antikoaguláns kezelések mennyire hatásosak és biztonságosak a thrombózisos szövődmények megelőzésére típusosan alkalmazott alacsonyabb dózisú antikoagulánsokhoz viszonyítva. Az elmúlt hónapban szüneteltették a kritikusan betegek további besorolását a vizsgálatokba, mivel az eredmények arra utaltak, hogy az intenzív terápiás osztályokon (súlyos betegeken) elindított teljes dózisú antikoaguláns kezelés nem előnyös, sőt, egyes betegeken káros is lehet. A mérsékelten beteg COVID-19-es betegek – akiknél nem volt szükséges intenzív ellátás, vagy egyes szervek támogatása  - tették ki a három nagy vizsgálatba bevont résztvevők kb. 80%-át.

Több mint 1000 olyan mérsékelten beteg adatai állnak rendelkezésre, akiknél a teljes dózisban alkalmazott kismolekulájú vagy nem frakcionált heparin adása jobbnak bizonyult az alacsony, „profilaktikus” dózisban adott heparin hatásosságához képest a gépi lélegeztetés, vagy egyéb támogató beavatkozás megelőzése tekintetében a randomizáció első 21 napja alatt. A megfelelőbb, jobb beavatkozás 99%-os küszöbét állapították meg a vizsgálat elindításakor, melyet elérve a további betegbevonást leállították, a döntés célja a biztonságosság megőrzése volt, a kockázat/előny arány egyértelművé vált. (Az adatok nem tartalmazták azon betegek adatait, akik esetén egyéb okok miatt már előzetesen is antikoagulációban részesültek). További 1000 beteg adatai fognak rendelkezésre állni az elkövetkező 2-3 hónapban. Az eredmények felhívják a figyelmet arra is, hogy milyen fontos az egyes kezelésének időzítése a COVID lefolyása alatt. A teljes dózisú antikoagulálást például a betegség korai szakában kell kezdeni. A három klinikai vizsgálat alapján a nagyon súlyos állapotba került betegeknél a teljes dózisú antikoagulálásnak nincs előnye, azt a betegség korábbi szakaszában kell kezdeni. Lehetséges, hogy az intenzívre kerülő betegek esetén nehezen tudjuk azt a pillanatot meghatározni, amikor be kell avatkozni. A kérdésre az ACTIV-4B vizsgálat adhat választ, melybe kórházi ellátást nem igénylő COVID-19-es betegeket sorolnak be, és apixaban, aspirin, vagy placebo csoportokba randomizálják őket. Az ACTIV-4B vizsgálatban a betegek önkéntesen vesznek részt. Az USA-ban az ACTIV-4B vizsgálatba számos egyetemet (többek között a pennsylvaniai Pittsburgh Egyetemet és a New York University-t is) bevonták.

A REMAP-CAP, az ACTIV-4 és az ATTACC vizsgálatokban 5 kontinens több mint 300 kórháza vesz részt, és olyan nemzetközi szervezetek támogatják, mint a National Institutes of Health, a Canadian Institutes of Health Research, a National Institute for Health Research (UK), a National Health and Medical Research Council (Australia) és a PREPARE és RECOVER konzorciumok (Európai Únió).

Források:

Wendling P. Full-dose anticoagulation reduces need for life support in COVID-19. Mescape Medical News. January 22, 2021

 

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.