Karantén és fizikai távolságtartás

Társadalmi távolságtartás helyett a fizikai távolságtartás fontosságát kell hangsúlyozni, hívják fel a figyelmet többek között a WHO szakemberei, míg a The Lancet tanulmánya a karantén pszichológiai hatásait elemzi.

A pszichológiai ártalom minimalizálása érdekében a legfontosabb a karanténba zárt emberek folyamatos, hatékony és gyors informálása, állapította meg 24 vizsgálat áttekintése alapján a The Lancet tanulmánya (The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence). A tanulmányok a korábbi SARS, Ebola, H1N1 influenza és MERS járványok során alkalmazott karantén hosszú távú pszichológiai hatásait, illetve a káros hatások csökkentésének lehetőségeit is vizsgálták.

 A vizsgálatok egy része speciálisan a karanténba helyezett egészségügyi dolgozók mentális és emocionális állapotával foglalkozott, és többek között kiderült: 3 év elteltével 9%-uk szenvedett depresszióban, és körükben még 3 évvel a karantén feloldása után is magasabbnak bizonyult a poszttraumás stresszbetegség (PTSD), az alkohol-abúzus és az egyéb függőségek kialakulásának kockázata. Az egészségügyi dolgozók körében ráadásul súlyosabb tünetekkel jelentkezett a PTSD. A karantén feloldása utáni fél évben növeli a szorongás kialakulásának esélyét a karantén előtt fennálló pszichés betegség.

 A karantén akut pszichés hatásai között is szerepel a depresszió, továbbá a stressz, irritábilitás, insomnia, düh, kimerültség (valamennyi 20% körül) és a bűntudat (10%). A karantén feloldása után tipikus az elkerülő viselkedés, a munkába visszaálló egészségügyieknél a betegekkel történő direkt kontaktus minimalizálása. Az egészségügyi dolgozók nagyobb fokú stigmatizációt éreztek a karantén feloldása után, jobban szorongtak, hogy megfertőznek másokat, mint az átlaglakosság tagjai, és nagyobb bevételkiesésről, valamint nagyobb fokú dühről, félelemről, frusztrációról és aggodalomról számoltak be.

 A vizsgálatok résztvevői az egyik legnagyobb stresszforrásnak azt tartották, ha nem kaptak pontos tájékoztatást és irányelveket a közegészségügyi hatóságtól; az elégtelen tájékoztatás miatti stressz a PTSD szignifikáns prediktorának bizonyult. A posztkarantén pszichés problémák további prediktorai: anyagi veszteség a karantén alatt, stigmatizáltság a karantén feloldása után. (Egy 2009-es vizsgálat, ami az izoláció hosszú távú pszichés következményeivel foglalkozott, megállapította, hogy a bevétel-csökkenés jelenti a legnagyobb veszélyt, akár 25-szörösre is növelheti a pszichés problémák kialakulásának kockázatát.)

 Az összefoglaló közlemény szerzői hangsúlyozzák: alapvetően fontos, hogy a közegészségügyi hatóság gyors és világos, hatékony kommunikációt folytasson a teljes érintett populáció irányába, és minél több információt adjon át, továbbá a hosszú távú negatív hatások érdekében jól tervezze meg a karantén körülményeit és időtartamát (csak a tudományosan alátámasztott ideig tartsa fenn a karantént). Fontos az is, hogy az állam azonnal anyagi támogatást nyújtson a karanténba kerülőknek, illetve az is, hogy extra támogatást kapjanak a már korábban is mentális problémákkal küzdők. A posztkarantén pszichés problémák megelőzése érdekében hatékonynak bizonyult a karantént átéltek összekapcsolása, saját élményű támogató csoportok létrehozása. Az egészségügyben dolgozók esetében különösen fontos, hogy a kollégák tartsák a – támogató - kapcsolatot a karanténba kerültekkel.

 A járványhelyzet negatív hatásainak megelőzése, mérséklése érdekében a szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a széles körben elterjedt társadalmi távolságtartás terminológia helyett valójában a fizikai távolságtartást kell alkalmazni, sőt társadalmi távolságtartás helyett kifejezetten ajánlott a társadalmi kapcsolattartás (social distancing helyett distant socializing) telefonon, interneten. A társadalmi izoláció ugyanis jelentősen rontja a fizikai egészséget és az immunrendszer működését is, negatív hatása egyenértékű napi 15 szál cigaretta elszívásával, nagyobb fenyegetést jelent, mint az elhízás.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.