hirdetés

A COVID-19 tagadására adott válaszok

Még mindig nem mindenki tartja be a szociális távolságtartást, akik megtehetik sem mindig fogadják meg a "maradj otthon" kérést és a COVID-19 legyőzése érdekében hozott egyéb intézkedéseket.

hirdetés

A 30-as években még volt a halálos torokgyík, diftéria, és TBC is., Később jött a gyermekbénulás járvány, majd a bárányhimlő, skarlát, a szamárköhögés, a vírusos kanyaró. Sokszor vezettek be miattuk korlátozásokat, volt iskolabezárás, a betegek házi karanténba kerültek.

De az emberiség régóta nem találkozott egy olyan világjárvánnyal, ami most van. A kínai Wuhanból induló COVID-19 fertőzés elterjedt a Földön, és a népegészségügyi szakemberek ismételten hangsúlyozzák, jelenleg a legtöbbet azzal tehetünk a fertőzés terjedése ellen, ha otthon maradunk, a szociális távolságtartás az, ami életeket menthet. Szeretteinkét, sajátunkat, barátainkét, munkatársainkét, embertársainkét.

De nem mindenki tartja be a szociális távolságtartást és a COVID-19 legyőzése érdekében hozott egyéb intézkedéseket. Az alábbiakban beszámolunk néhány vitás véleményről és az azokra adott válaszokról.

A koronavírus olyan, mint az influenza – ez is rendben lesz.”

A COVID-19 ugyanúgy terjed (cseppfertőzéssel és a fertőzött felületekkel történő érintkezésse l- bár ezt a magyar tiszti főorvos asszony nem tartja jelentős veszélyforrásnak), mint az influenza. Ezért sok intézkedés azonos az influenzánál tett intézkedésekkel, pl.: kerüld a betegekkel való találkozást, legalább 20 másodpercig moss kezet, ne nyúlj az arcodhoz! Lehetőleg zsebkendőbe tüsszents és köhögj, aztán dobd el, de ha nincs időd zsebkendőt előkapni, akkor takard el a szádat és orrodat, használd ehhez a könyökhajlatodat és ha beteg vagy, mindenképp maradj otthon!

A tünetek és óvintézkedések azonossága ellenére a két vírus jelentősen különbözik, és ennek figyelmen kívül hagyása nagyon veszélyes.

Az influenza ellen van vakcina, a COVID-19 ellen nincs. Bár az influenza vírus évről évre mutálódik, ezért mindig új védőoltást kell készíteni ellene, az előző évi influenza vírus elleni védőoltás valamennyire megvéd minket a szezonális influenza ellen, az idősebbekben és a legsérülékenyebbekben is lerövidíti és enyhíti a betegség lefolyását. A COVID-19 vakcinára még jó ideig várni kell, és addig, amíg nincs védőoltás, mindenki fogékony marad a fertőzésre. Az influenza valamelyest kezelhető a jelenleg rendelkezésre álló vírusellenes szerekkel, a COVID-19-nek egyelőre nincs gyógymódja. Bár COVID-19 fertőzés nagy százalékban enyhe tünetekkel lezajlik, de a betegek kb. 20%-ánál nehézlégzést eredményező virális pneumonia alakul ki, ami kórházi ápolást tesz szükségessé. Influenza esetén a kórházi felvételt igénylő esetek aránya csak 2%.

„Nem félek, hogy megbetegszem, hiszen egészséges vagyok.”

Ha valaki egészséges, vagy annak érzi magát, még nem jelenti azt, hogy nincs veszély. A krónikus betegségek: cukorbetegség, magas vérnyomás, alvási apnoe, szívbetegség, aszthma pedig kifejezetten veszélyes a COVID-19 fertőzés, az ilyen betegek fokozottan veszélyeztetettek. Kevés adatunk van arról, hogy várandós kismamákra, csecsemőkre és kisgyermekekre hogyan hat a kór, de szerencsére egyelőre úgy tűnik, hogy ők kevésbé kapják el a fertőzést (vagy a fertőzés tünetmentesen zajlik náluk). Általában azt mondhatjuk, hogy a fiatal életkor védő hatásúnak tűnik. Kínában a betegek többsége 30-évesnél idősebb volt. A halálozás a 70 fölöttiek körében volt a legmagasabb arányú, a kórházi felvételre szorulók többsége 50 évesnél idősebb volt. Szerencsére a COVID-19 az esetek 80%-ban enyhe tünetekkel jár, de a halálozás magas, 1% és 3% között van, szemben az influenza 0,1%-os halálozási arányával.

„A koronavírus nem a mi környékünkön van, ezért meg fogom úszni.”

Soha nem tudhatod, hogy nincs-e ott is. A kevés elvégzett teszt miatt nem tudjuk, hogy hány valódi fertőzött van, és ezért nem ismerjük a területi megoszlást sem (illetve az ismert fertőzöttek területi megoszlása Magyarországon nem nyilvános). Az érintett személy akár 2 hétig is tünetmentes maradhat, ezért 14 napos a COVID-19-el szembeni karantén tartama. Az is lehet, hogy mi vagyunk vírushordozók és mi fertőzünk meg másokat. Részben ennek a következménye, hogy a betegség ilyen gyorsan terjed, az emberek nem veszik tudomásul, hogy fertőzőek lehetnek.

Nagyon fontos a szociális távolságtartás. Ha nem tartjuk be a "maradj otthon" felszólítást a COVID-19 igen gyorsan fog terjedni, sok-sok beteg lesz egyszerre, és az ellátórendszer nem fog ilyen sok beteget befogadni. Az olaszországi tragikus és szívszorító helyzet például és okulásul szolgálhat mindennyiunknak

Még mindig vannak, szerencsére kis számban nemet mondók, akikben biztonságuk hamis érzete munkálkodik, vagy csak alábecsülik a helyzet súlyosságát. Ha összefogunk, ellaposíthatjuk a fertőzések görbéjét (flatten the curve). A globális összefogásnak köszönhetően a poliotól évtizedekkel ezelőtt 99%-ban megszabadítottuk a Földet. Most a COVID-19-en a sor.  

A blog eredeti változata a WebDM.com-on jelent meg.

Forrás:

Cassoobhoy A. How to respond to COVID-19 deniers. Commentary. Medscape Infectious Disease. March 20, 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.