Metformin COVID-19-ben

A metformint szedő cukorbetegek kilátásai kedvezőbbek COVID-19 fertőzéskor.

Megfigyeléses vizsgálatok összesített adatai szerint úgy látszik, hogy a 2-es típusú diabetesben szenvedőkben a metformin szedése csökkenti a COVID-19 halálozás kockázatát, de szakértők szerint az ezt bizonyító randomizált vizsgálatok valószínűleg nem keresztülvihetők.

Dr. Andrew B. Crouse (Hugh Kaul Precision Medicine Institute, University of Alabama at Birmingham) és munkatársainak 2020. július 31-én online, szakmai elbírálás előtt megjelent közleménye 604 diabetesben és ugyanakkor COVID-19-ben szenvedő beteg megfigyeléséről szól. Eredményük alapján a metformin – sok egyéb tényezőhöz való igazítás után – közel 70%-kal csökkentette a halálozást. Dr. Scheen 2020. augusztus 1-én megjelent összefoglalója pedig négy előzetes vizsgálat alapján azt állapította meg, hogy a metformint szedők között alacsonyabb volt a mortalitás

A metforminnak a vércukor-csökkentő hatásán kívüli egyéb (pl. gyulladás-ellenes) kedvező hatása miatt elképzelhető, hogy ez a biguanid befolyásolja a 2-es típusú diabeteses, kórházban ápolt COVID-19-es betegek prognózisát. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a megfigyeléses vizsgálatokban észlelt különböző zavaró tényezők miatt randomizált, ellenőrzött vizsgálatok nélkül nem lehet végső következtetéseket levonni. Ugyanakkor az is elképzelhető a cikkeket kommentáló Dr. Kasia Lipska (Yale School of Medicine, New Haven, Connecticut, USA) szerint, hogy a metformint az egészségesebb, jobb állapotú diabeteszesek szedik, olyanok, akiknél nem állnak fenn a szokásos kontraindikációk és szövődmények, így a körükben tapasztalt kedvezőbb halálozás COVID-19 fertőzésben nem a szernek, hanem a beteg jobb egészségi állapotának tulajdonítható.

Dr. Crouse és munkatársai 604 COVID-19 pozitív beteg elektronikus kórlapját nézték át, közülük 40% volt cukorbeteg. A betegek 11%-a (n=67) halt meg, de 3,62-szer többen haltak meg a diabetesesek közül (P<0,0001). Az összes halálozás több mint 60%-ban a cukorbetegek körében következett be. A halálozás független prediktorai az 50 évesnél idősebb életkor, a férfi nem és a diabeteses voltak.

A metformint használók 11%-os halálozása drámaian kevesebb volt, mint a metformint nem szedő diabetesesek 23%-os halálozása. Az inzulin-használat nem befolyásolta a halálozást (P=0,5728). A metformin mellett megfigyelhető túlélési előny akkor is fennmaradt, ha kizárták a metformin klasszikus kontraindikációiban szenvedő (krónikus vesebetegség, szívelégtelenség) betegeket (OR: 0,17, p=0,0231). Egyéb kovariánsok (életkor, nem, obesitas, magas vérnyomás) egyeztetése után kiderült, hogy az életkor, a nem és a metformin továbbra is a halálozás független prediktorának bizonyult. Metforminra az Odds Ratio (OR) 0,33 volt (P=0,0210).

A metformin hatás lehetséges mechanizmusai

A szerzők szerint a metformin kedvező hatása számos nyomán jelentkezhet, kedvezően és direkt módon hat a vércukor-kontrollra,a testsúlyra, az inzulin rezisztenciára, csökkenti a gyulladást, az ACE2 foszforilációja révén gátolja a vírus penetrációját, gátolja az immun hiperaktivációs jelátvitelt, csökkenti a neutrophil számot. Egyes kutatók szerint ugyanakkor a COVID-19 miatt kórházban fekvő cukorbetegeknél a metformin árthat is, mert sokszervi elégtelenségben („multiple organ failure”) laktát-acidosis kockázatával járhat.

Négy vizsgálat szerint a metformin 25%-kal csökkenti a halálozást

A Dr. Scheen által elemzett négy vizsgálat alapján a metforminnak kedvező hatása van, összességében 25%-kal csökkentette a halálozást (P<0,00001), bár relatíve nagy heterogenitással (I² = 61%). A négy közül a legnagyobb vizsgálat az USA-ban történt, 6256 COVID-19-ben szenvedő betegen a metformint használó nők körében jelentősen csökkent a halálozás, de a férfiaknál ez nem volt megfigyelhető (OR: 0,759). A francia CORONADO vizsgálatban (Coronavirus-SARS-CoV-2 and Diabetes Outcomes) 1317 igazolt COVID-19-es cukorbeteg szerepelt, és a metformint szedők szignifikánsan kedvezőbb túlélését figyelték meg – bár nem ilyen irányban alakították ki a vizsgálatot. A metformin szedők és nem szedők között az OR 0,59 volt, ami sok tényező egyeztetése után már nem volt szignifikáns, de még fennállt (OR: 0,80). A további két kisebb vizsgálatban is a metformin-szedés hasonló túlélési előnyét figyelték meg. A szerzők is hangsúlyozzák, hogy a metformin kezelés hatásáról igazán csak kettős vak, randomizált, ellenőrzött vizsgálatok (RCT-k) után lehetne pontos következtetéseket levonni, ilyen vizsgálatokra viszont COVID-19-ben nincs lehetőség. Ráadásul, mivel a metformin szabadalma régen lejárt és a gyógyszer igen olcsó, egyik gyógyszergyárnak sem érdeke, hogy COVID-19-es betegeken igazolja a metformin előnyeit.

A metformint az eddig tapasztalt biztonságossága és hatásossága alapján - és negatív tapasztalatok hiányában- COVID-19 fertőzésben továbbra is bátran használhatjuk, - kivéve természetesen súlyos gasztrointesztinális tünetek, hipoxia-, vagy a sokszervi elégtelenség esetén.

Források:

Tucker ME. Does metformin reduce risk for death in COVID-19? Medscape Medical News. August 14, 2020.

Crouse A, Grimes T, Li P, et al. Metformin use is associated with reduced mortality in a diverse population with COVID-19 and diabetes. medRxiv. doi: https://doi.org/10.1101/2020.07.29.20164020

Scheen AJ. Metformin and COVID-19: from cellular mechanisms to reduced mortality. Diabetes & Metabolism. Published online July 31. 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.