Perifériás gyulladás és neurológiai tünet COVID-19-ben

Néhány adat arra utal, hogy A SARS-CoV-2 közvetlen agyi károsodást is okozhat és ennek kapcán gyulladásos mediátorok jelennek meg a cerebrospinális folyadékban (CSF), amiből arra következtetnek, hogy perifériás gyulladások magyarázhatják a COVID-19 egyes neurológiai tüneteit.

Az azonban nem ismert, hogy a gyulladásos markerek változásainak vannak-e következményei a bakteriális felülfertőzött, vagy nem felülfertőzött COVID-19-es betegeknél, erre kerestek választ egy kis esetszámú vizsgálatban.

A vizsgálat kialakítása

A retrospektív vizsgálatba 38 COVID-19-es beteget, 10 herpes simplex vírus encephalitises (HSVE-s) beteget és 28 olyan személyt vontak be, aki sem gyulladásos, sem neurorodegeneratív betegségben nem szenvedett. Nem vettek be a vizsgálatba olyan beteget, akinek anamnézisében egyéb neuroimmunológiai betegség (pl. virális meningitis, HIV, sclerosis multiplex) is szerepelt. A szérumból és a liquorból vett minták gyulladásos marker szintjét citokin vizsgálatokkal, ELISA-val és tömegspektrométerrel analizálták.

Fontosabb eredmények

COVID-19-ben szenvedő betegek szérumának és liquorjának (CSF) az immunválaszra jellemző molekuláris kiértékelése kapcsán igazolódott, hogy a neurológiai panaszok inkább egy, a perifériás gyulladás következtében fellépő határozott agyi válaszként létrejött extrathecális fehérjeképződés, mint az intrathecális antivirális immunválasz következményei.

A proteomika rámutatott, hogy csaknem hasonló, de kevésbé kifejezett fehérje-profil található a COVID-19-es betegek CSF-ében a herpes simplex által okozott vírusos encephalitisben (HSVE) szenvedő (bakteriális felülfertőzéssel, vagy anélküli) betegekéhez képest.

A COVID-19-es betegekben a citokinek és a progranulin szintek magasabbak voltak, mint a kontroll csoportban, de az IL-16 kivételével alacsonyabbak, mint azt a HSVE okozta neuroinflammatorikus betegségben. A COVID-19-es betegekben nem találtak kóros antitesteket. RNS szekvenálással azt tapasztalták, hogy másképpen expresszálódnak a lineáris mRNS, a mikro RNS-ek, és a t-RNS fragmentumok a COVID-19-es betegekben, mint a HSVE-s betegekben vagy az egészséges kontrollokban.

A SARS-CoV-2 fertőzésre válaszul számos fehérje szabályozása megváltozik, és igaz ez a HSVE utáni állapotra is. COVID-19-ben a CSF-ben máshol termelődő fehérjék is megjelennek, ilyen pl. a Serpin családba tartozó LRG1. COVID-19 esetén az apolipoproteinek és az egyéb szabályozó fehérjék (mint az NPTXR és a CACNA2D1) downregulációja, valamint a komplement fehérjék és a fibrinogén fehérjék upregulációja volt megfigyelhető, ezek nem voltak észlelhetők a HSVE-s betegeknél. A bakteriális felülfertőzés esetén a gyulladásos markerek szintje a szérumban és a CSF-ben megemelkedik – a nem felülfertőzötteknél mérhető szintekhez képest.

A jelent vizsgálat eredményei alapján tovább kell keresni SARS-CoV-2 fertőzés utáni neurológiai tünetek esetén a CSF-ben a gyulladás vér-eredetű mediátorait.

 

Forrás:

Reinhold D, Farztdinov V, Yan Yan, et al. The brain reacting to COVID-19: analysis of the cerebrospinal fluid and serum proteome, transcriptome and inflammatory proteins. medRxiv.org. doi: https://doi.org/10.1101/2022.04.10.22273673. This article is a preprint and has not been peer-reviewed.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.