Poszt-COVID fejfájás

A Cephalalgia c. lapban megjelent tanulmány szerint a COVID-19 betegség során jelentkező fejfájás az esetek 20 százalékában során krónikussá, naponta ismétlődővé válik.

COVID-19 fertőzésben gyakori a fejfájás, de a fejfájás elhúzódásának oka nem ismert. A spanyol Headache Study Group of the Spanish Society of Neurology (GECSEN) által végzett vizsgálat célja a hosszan elhúzódó fejfájás felbecsülése volt azoknál a betegeknél, akiknél a COVID-19 akut szakában fejfájásos panaszok voltak. 2022. márciusban és áprilisban gyűjtötték hat spanyol vezető kórház 905 betegének adatát elemezték. A betegeket 9 hónapig ideggyógyászatilag is követték. A betegek életkora medián 51 év volt, 66,5%-uk nőbeteg volt és 52,7%-uk már előzetesen (priméren) is „fejfájós” volt. A betegek 50,5%-a kórházi kezelést igényelt, a többiek ambuláns kezelésben részesültek. A fejfájás leggyakoribb fenotípusa „holocraniális” volt (67,8%) és 50,6%-ban nagyon intenzívnek bizonyult.

Az esetek 96,6%-ában voltak hozzáférhetőek és értékelhetőek az adatok, ezek szerint a fejfájás középértékben 14 napig állt fenn, de a betegek 31,1%-ánál 1 hónapig tartott, 21,5%-ánál 2 hónapig, 19%-ánál 3 hónapig, 16,8%-ánál 6 hónapon át tartott, 16,8%-uknál viszont 9 hónapig húzódott. A 9 hónapig fennálló fejfájásos betegek idősebbek és leginkább nőbetegek voltak. Kevésbé keletkezett náluk pneumonia, nyilalló fájdalom, fotofóbia, vagy fonofóbia, ők arról számoltak be, hogy fizikai aktivitás során a fejfájás romlott, de nem volt lüktető. A vizsgálók azt tapasztalták, hogy a 2 hónapig tartó fejfájás esetén 012301234nőtt a krónikus, naponta jelentkező fejfájás valószínűsége. Tehát amennyiben nem enyhül a fájdalom egy 6-12 hetes periódus alatt, a gyógyulás érdekében prevenciós céllal kezelni kell a beteget.

Dr. Jaime Rodriguez Vico (Jiménez Díaz Foundation Hospital, Madrid) szerint a poszt-COVID fejfájás legfeltűnőbb jellegzetessége, hogy „általában másodlagos, hasonlóan a magas vérnyomásos fájdalomhoz, amit a betegek meg tudnak különböztetni az egyéb fejfájás-típusoktól. A hosszantartó, hónapokig, esetleg egy éven túl is fennálló, mindennapos fejfájás hátterében valószínűleg más patológiai folyamat húzódnak, könnyebben válnak krónikussá, mint a más típusú „primér” fejfájások, melyek az újonnan megjelenő, naponkénti elhúzódó fejfájásokat okozzák.

Nem ritka az sem, hogy a betegek már korábban fennálló primér fejfájása a SARS-CoV-2-vel történő megfertőződés után romlik. Mindamellett sok beteg meg tudja különböztetni a fertőzéssel társuló fejfájását a szokásos fejfájásától, mivel a fertőzés utáni elsősorban frontális, oppresszív (nyomasztó) és krónikus. A fejfájásos anamnézis az egyik olyan faktor, mely növelheti a COVID-19-es fejfájás krónikussá válásának valószínűségét.

A vizsgálatban kimutatták, hogy a 9 hónap múlva is jelentkező fejfájás gyakran migrénes jellegű, és kialakulása igen változatos. A fertőzések gyakran okoznak akut, vagy krónikus fejfájást. Fertőzések utáni folyamatos fejfájás jelentkezik a krónikus meningitis, pl. a tuberkulotikus meningitis következtében. A betegség kialakulhat az immunrendszer aktiválódása, reakciója, vagy egy primér fejfájás és a fertőzés véletlen egybeesése következtében is. Vannak olyan emberek, akik biológiailag predesztináltak a több tényező miatt kialakuló fejfájásra – pl. trauma, vagy alkohol-fogyasztás után, ami a migrénhez hasonló fájdalmat tud kiváltani.

Különféle tényezők befolyásolják, hogy a fejfájás meddig tart. A vizsgálat egyváltozós analízis szerint az életkor, a női nem, a fejfájás intenzitása, a vérnyomás-szerű minősége, a fotofóbia/fonofóbia jelenléte, és a fizikai aktivitással kapcsolatos rosszabbodás hosszabb betegségre utal. Viszont a többváltozós analízis szerint kizárólag az akut szakban észlelt fejfájás intenzitása volt statisztikailag szignifikáns (HR: 0,655, 95%CI 0,582-0,737, P<0,001), vagyis minél komolyabb fejfájás az akut szakaszban, annál nagyobb a krónikussá válás valószínűsége, ezért nagyon fontos a COVID-os betegeknél azonnal értékelni a kérdést.

A kutatók a továbbiakban azt kívánják megtudni, hogy a fejfájás miért jön létre, és hogyan kell kezelni, vagy elkerülni? Milyen tényezők predisponálnak a fejfájásra, és az milyen változásokkal társul? Szükséges a különböző kezelések hatásainak értékelésére is, mivel most a kezeléseket empirikus alapon, az uralkodó fájdalom típusa szerint végezzük, aszerint, hogy a poszt-COVID-os fejfájás tünetei mennyire hasonlítanak a primér fejfájáshoz.

Forrás:

Cotelo J. About 19% of COVID-19 headaches become chronic. Medscape Medical News. April 06, 2022.

Garcia-Azorin D, Layos-Romero A, Porta-Etessam J, et al. Post-COVID-19 persistent headache: a multicentric 9-months follow-up study of 905 patients. Cephalalgia. Published February 15, 2022. https://doi.org/10.1177/03331024211068074

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.