hirdetés

Botoxszal a migrén ellen

A botox injekciók csökkenthetik a nagy gyakorisággal jelentkező, epizodikus migrén hosszát - állítja egy új kutatás.

hirdetés

Egy feltáró, amigrén profilaxis terápiát értékelő kutatási protokoll eredményei alapján a botox injekció hatékonyan csökkentette a havi migrénes napok számát a nagy gyakorisággal (havonta legalább 14 alkalommal) jelentkező, epizodikus migrénben szenvedő betegeknél.

A nagy gyakorisággal jelentkező, epizodikus migrén (HFEM) a krónikus migrén egyik kockázati tényezője, ezért fontos az epizódok számának csökkentésére irányuló megelőző kezelés.

A botox (onabotulinumtoxin-A, BNT-A) több, a migrén kialakulásában résztvevőmechanizmuson keresztül hat, többek között a kalcitonin‑génnel rokon peptid, a substance P és a glutamát felszabadulásának gátlásán, valamint a TRPA1 és a TRPV1 transzlokációján keresztül, így kapcsolva ki a perifériás-, és következésképpen a központi szenzitizációt.

A migrén profilaxis terápiát értékelő kutatási protokollban (PREEMPT) a botoxot a fej és a nyak izmaiba fecskendezik be, mind a fájdalom kiindulási helyére, mind a fájdalom terjedésének vonalára (follow-the-pain).

A 28 napos kiindulási időszakot követően a nyílt, egykarú, egyetlen központban végzett vizsgálatban 32, HFEM-ben szenvedő beteg 155 egység botox injekciót kapott, a PREEMPT protokollnak megfelelően, négy alkalommal, 12 hét különbséggel. A második kezeléstől kezdve a résztvevők a klinikai megítélés alapján, a fájdalmat követő megközelítésnek megfelelően, célzottan kaphatták az injekciót.

A vizsgálat során a betegek naponta naplóban rögzítettéktöbbek között a fejfájást és a migrénkorlátozottsági kérdőív (MIDAS) pontszámait. A vizsgálat elsődleges végpontja a havi migrénes napok számának csökkenése volt a végső kezelést követő 12 hetes időszakban a kiindulási értékhez képest.

A vizsgálatba olyan, a Nemzetközi Fejfájás Osztályozás kritériumai szerint aurás vagy aura nélküli migrénben szenvedő18 és 65 év közötti betegeket vontak be, akiknek az előző 3 hónapban havonta 9-14 migrénes napjuk volt. A nők bevonási kritériumai között az 50 éves koruk előtt kezdődő migrén, a fogamzásgátlás vagy a menopauza utáni életszakasz szerepelt. Kizárási kritérium volt a korábban több mint két, különböző gyógyszerosztályba tartozó, migrén megelőzésére szolgáló gyógyszer hatástalansága, illetve a másfajta elsődleges vagy másodlagos fejfájási rendellenesség. A betegek átlagéletkora 44,8 ± 11,9 év volt. Az átlagos életkor a fejfájás kezdetekor 18,2 év, a fejfájás átlagos időtartama pedig 26,6 év volt. A vizsgált kohorsz 81%-át nők alkották, és minden résztvevő fehér bőrű volt, egyharmaduk folyamatosan alkalmazott kísérő, megelőző gyógyszeres kezelést.

Az elsődleges végpont teljesült, és a botox alkalmazása 3,62 nappal csökkentette a migrénes napok számát, ami 33%-os csökkenést jelentett az elmúlt 3 hónapban a kiindulási értékhez képest. A betegek 34%-ánál legalább 50%-kal csökkent a migrénes napok száma, és jelentősen csökkent az akut gyógyszerszedés.

A migrénes napok, a fejfájásos napok és az akut gyógyszerhasználat statisztikailag szignifikánsan az első 12 hetes méréstől kezdődően csökkent, és a csökkenés minden további időpontban szignifikáns maradt.

A MIDAS-pontszám (P = 0,001) és a Migrénspecifikus Életminőségi Kérdőív összpontszáma (P<0,001) másodlagos végpontokban is csökkent a kiindulási értékhez képest. A kórházi szorongás- és depresszióskála szorongás (HADS-A) és depresszió (HADS-D) pontszámai szintén csökkentek, de ez statisztikailag nem volt szignifikáns.

A vizsgálat során 78 nemkívánatos esemény fordult elő. Mindegyik átmeneti és enyhe vagy közepes mértékű volt; a nemkívánatos események közül 15 valószínűleg a kezeléssel függött össze. Négy résztvevő esett ki a vizsgálatból: kettő a beleegyezés visszavonása miatt, egy bőrreakció miatt, egy pedig a COVID-19 világjárvány miatt.

A személyre szabott kezelés előmozdítása érdekében a kutatók gépi tanulást is alkalmaztak a botox terápiára való reagálással összefüggő betegjellemzők azonosítására. Mivel e tekintetben egyetlen klinikai változó sem volt informatív, a betegeket az alapjellemzők és a botoxkezelésre adott érzékenységük alapján kategorizálták. Azokat a betegeket, akiknél a kiindulási értékhez képest több mint 50%-os migréncsökkenést tapasztaltak, érzékenynek tekintették.

A mesterséges intelligencia algoritmusa 85,7%-os pontossággal, 94,1%-os érzékenységgel és 72,1%-os specificitással különböztette meg a kezelésre érzékenyeket és kezelésre nem reagálókat.

A 48. héten az érzékenység pozitív korrelációi az életkor a migrén kialakulásakor (P = 0,009) és a HADS-A pontszám (P = 0,027) voltak. Negatív korrelációt jelentett a fejfájáscsökkentő kezelésként alkalmazott opioidok folyamatos használata (P = 0,006). Ezekkel a jellemzőkkel együttesen pedig előrevetíthető a botoxkezelésre adott érzékenység, még akkor is, ha az egyes jellemzők nem teljesen magyarázzák az eredményeket.

A vizsgálatot végző kutatók szerint a botoxterápia sikere abban rejlik, hogy több fájdalommechanizmust céloz meg, mint más, sokszor csak egy receptorra vagy egy útvonalra ható, akut vagy krónikus profilaxisra szolgáló készítmény.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/961349?src=#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.