hirdetés

A 2-es típusú cukorbetegség, a glykaemiás kontroll és a neurológiai képalkotó vizsgálati mérések közötti összefüggések elemzése

A DIABETES HEART STUDY MIND EREDMÉNYEI

A 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM) a kognitív teljesítmény életkorfüggő, enyhe mértékű károsodásával, valamint az Alzheimer-kór és a vaszkuláris demencia fokozott kockázatával társul. Korábbi vizsgálatokban ezt mágnesrezonanciás mérésekkel (MRI) is igazolták, melyek az agytérfogat csökkenését, illetve egyes kutatások a fehérállományi volumen csökkenését mutatták – mindkét eltérés az agy öregedésének felgyorsulását jelzi az érintett T2DM-betegeknél.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.