hirdetés

Az FDA kiemelt figyelmeztetései és a biztonságos gyógyszerrendelés

A kiemelt figyelmeztetéseket az USA gyógyszer-felügyeleti hatósága, az FDA adja ki olyan gyógyszerek esetében, amelyek adása súlyos mellékhatásokkal jár. A biztonságossági problémákat jellemzően a mellékhatások jelentésének rendszere és a forgalomba hozatalt követő időszakban a biztonságossági adatokat értékelő szervezet (Office of Surveillance and Epidemiology) munkája révén ismerik fel. A figyelmeztetés leggyakoribb típusa olyan, potenciálisan súlyos mellékhatásra hívja fel a figyelmet, aminek a kockázatát a gyógyszer előnyeinek fényében mérlegelni kell. Más figyelmeztetések célja, hogy az orvosok jobban odafigyeljenek az adagolásra, a monitorozás feltételeire és a gyógyszerkölcsönhatásokra. A közelmúltban kiemelt figyelmeztetés jelent meg például a szájon át adott nátrium-foszfát-tartalmú készítményekkel; a fluorokinolon típusú antibiotikumokkal és a salmeterollal kapcsolatosan. Bár e figyelmeztetések nagy nyilvánosságot kaptak, a kérdéses gyógyszerek továbbra is reális kezelési lehetőségnek számítanak megfelelően kiválasztott esetekben. Végső soron az orvosok döntenek arról, rendelnek-e betegüknek olyan gyógyszert, amellyel kapcsolatban kiemelt figyelmeztetés jelent meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Nina R. O'Connor, MD
a szerző cikkei

Prof. dr. Paál Tamás, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.